Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kadına yönelik şiddet hakkındaki görüşler

Kadına yönelik şiddet hakkındaki görüşler

Bu hafta hanımlarımıza, son günlerde eşleri tarafından öldürülen hanımlarla ilgili düşüncelerini sorduk. Şiddeti önlemeye yönelik çalışmaların arttırılması gerektiğini ifade eden hanımlarımız, "şiddet mağduru kadınların durumu yeniden değerlendirilmeli ve bu konuda sivil kuruluşlar tarafından ya da devlet bazında gerekli önlemler alınmalı" dediler. Aileleri tarafından zorla evlendirilmek istenen hanımlara destek verilmesinin bu konuda alınacak önlemler arasında yer aldığını ifade eden hanımlarımız, evlenecek kadınların kalbinde Allah korkusu olan kimseleri tercih etmelerinin de bu tür riskleri ortadan kaldırabileceğini belirttiler.

Allah'tan korkan erkeklerle evlensinler

Ben yirmi yıllık evliyim, eşimin evde yüksekle konuştuğuna dahi şahit olmadım. İki sene önce aramızda küçük bir tartışma olmuştu hemen benden helallik istedi ve özür diledi. Bence bu konuda kadınlar biraz titiz davransınlar Allah'tan korkan erkeklerle evlensinler. Yoksa Allah'tan korkmayan bir adamdan her şey beklenir. Ama bu konuda onlara bir şey diyemiyorum haberlerde izliyorum çoğu aileleri tarafından zorla evlendirilmişler. Bu durumda resmi kurumlar tarafından önlem alınmalı ve kızlar istemedikleri kimselerle başlık parası karşılığında evlendirilmemeli. Bir de bu tür haberlerin ekranlara yansıması, içinde şiddet eğilimi olanları cesaretlendiriyor diye düşünüyorum. Ama ne olursa olsun, bu konuda geniş kapsamlı önlemler alınmalı ve sağlıklı ailelerin oluşması için çaba sarf edilmelidir. Nazire K. (ev hanımı)

Hani sevgi saygı esastı

Fatma abla, ben gerçekten bu olayları izledikten sonra evlenmekten korkmaya başladım. Şu an yirmi yaşındayım ve eğitimimi tamamlamak istiyorum. Ama evlilik konusunda gözüm korkuyor. Haberlerde izledim kadın şiddet gördüğü kocasından ayrılmak isteyince sokak ortasında öldürülmüş. Yani adam hem şiddet uyguluyor hem de karısı ayrılmak isteyince öldürüyor. Yani ben ne dersem o olur, sen benim kölemsin demek istiyor. Böyle evlilik olur mu? Hani evliliklerde saygı ve sevgi esastı. Peki eşini seven bir adam onu döver mi? Öldürür mü onu? Biz gençler artık korkuyoruz, bence evlenmeden önce evleneceğimiz kişiyi bir ruh hekimi görsün, sağlıklı olduğuna dair değerlendirme yapsın, ondan sonra evlenelim. Bunu kimsenin kabul etmeyeceğini biliyorum ama artık böyle düşünmeye başladım. Zehra K. (öğrenci)

Maneviyat eğitimi verilmeli

Son günlerde televizyonu açmaya korkar oldum. Her kanalda ayrı ayrı şiddet olayları var. İnsan nasıl bir dünyada yaşıyorum demekten kendini alamıyor. Bence önce şiddetin önlenmesi için çeşitli çalışmalar yapılmalı. Ailelere özel psikologlar tahsis edilmeli. Toplumun ruh sağlığını olumsuz yönde etkilenecek programlar kaldırılmalı. Ailelere maneviyat eğitimi verilmeli. Bir de öldürülen kadınlar şiddet gördüklerinde savcılığa başvuruda bulunmuşlar ama gerekli önlemler alınmamış. Bu konuda kadını korumaya yönelik önlemler arttırılmalı ve şiddete uğrayan kadına ilk başvurduğu andan itibaren destek sağlanmalıdır. Leyla A. (terzi)

Şefkatle muamele etmeliyiz

Eşleri tarafından öldürülen kadınlara çok üzüldüm. Kadınlar sokak ortasında ve insanların gözüönünde acımasızca öldürüldüler. İnanın bir hafta uyuyamadım. Ama anladığım kadarıyla bu kadınlar biranda öldürülmediler. Onlar daha önce bir çok kere dayak yediler ve tehditler aldılar. Bence olaylar bu raddeye gelmeden önlem alınmalı. Kadın imdat diye bağırdığında eşi gerekirse tedavi edilmeli, dayak mağduru kadın korunmaya alınmalıdır. Bu konuda devlet bazında bazı çalışmaların yapıldığını duyuyoruz. Ama sivil kuruluşlara ve biz annelere de büyük sorumluluklar düşüyor. Bizler erkek çocuklarımızı yetiştirirken onlara şefkatle muamele etmeliyiz ki onlar da büyüdüklerinde eşlerine aynı şekilde davransınlar. Pakize Y (ev hanımı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi