Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Evlenip kurtulmak istiyorum

Evlenip kurtulmak istiyorum

Fatma abla ben yirmi yaşında bir genç kızım. Annem beni okutmadı, kendisi konfeksiyonda çalıştığı için benim kardeşlerime bakmam gerekiyordu. Şimdi işi bıraktı evde oturuyor. Ama ben annemle hiç anlaşamıyorum. Beni çok eleştiriyor, gördüğü yerde hakaret ediyor, sanki ben onun çocuğu değil de düşmanıymışım gibi davranıyor. Annem kendisi mutsuz bir kadın ama bize de mutluluk vermedi bizi de mahvetti. Erkek kardeşime biraz daha düşkündür ama kız kardeşlerime de aynı şekilde davranıyor. Bu günlerde beni çok üzüyor, bir isteyenim var, çocuğu hiç beğenmiyorum ama annemden kurtulmak için kabul etmek istiyorum. Acaba bu hata mı olur? M. K.

Bu bir kaçış değil mi?

Yaşadığımız sorunlardan kaçmak ve kendimizi korumak isteriz. Bu doğal bir şey. Ancak çoğu zaman kaçmak bir çözüm getirmediği gibi sorunları daha da katlanılmaz hale getirebilir. Mesela, ailenin baskıları yüzünden evden kaçan genç kızlar dışarıda içinden çıkamayacakları bataklığa saplanabiliyorlar ve keşke evde her şeye katlansaydım da kaçmasaydım diyorlar. Ama artık pişman olmanın bir faydası olmuyor... Bu nedenle sorunlarımıza getirdiğimiz çözümü gözden geçirmeli ve nerede ne yaptığımızı bilmeli, doğru muhakeme kurmalıyız. Şu an anneyle anlaşamadığın için istemediğin biriyle evlenip evden uzaklaşmak istiyorsun. Peki istemediğin kişiyle mutsuz olursan ya da burada daha da büyük sorunlarla karşılaşırsan ne yapacaksın? Burada öncelikle, anneyle arandaki sorunları gidermek için, onun yardım almasını sağlayabilirsin. Yani çözüme evdeki sorunlarından başlayabilirsin. Bunun için güçlü olmaya ihtiyacın var. Evdeki sorunları ortadan kaldırabilirsen evlilik için daha sağlıklı kararlar verebilirsin. Ama şu an sorunlarından kaçmak için istemediğin biriyle evlenmen hiçbir şekilde çözüm olmayacaktır.
Değişen bir şey yok

Benim yedi yaşında bir kızım var. Evin tek çocuğu olduğu için el bebek gül bebek büyüttük. Bu yıl okula verdik. Ama burada çok zorlandı. Evde gördüğü ilgiyi okulda da görmek istiyor. "Öğretmen benimle ilgilenmiyor, arkadaşlarım benimle oynamıyor" diyor hep ilgi bekliyor. Haftanın beş günü okulda onun sorunlarıyla ilgilenmekteyim. Yıl sonu geliyor ama çocuğun durumunda değişen bir şey yok. Bu konuda çocuğa nasıl yardımcı olabilirim? İ. E.

Dış dünya daha farklı

Evde her çocuk kral ve kraliçe gibi yaşıyor. Anne baba çocuğun bir dediğini iki etmiyor ve bütün ilgi ve alaka çocuğun üzerinde dönüyor. Ev içinde her istediği olan ve hiçbir şekilde itiraz edilmeyen çocuk dış dünyaya çıktığında aynı ilgiyi burada da bekliyor. Ancak burada herkesin eşit şartlarda olduğunu görüyor. Mesela okula gidiyor, öğretmen bütün öğrencilere eşit davranıyor, çocuk arkadaşları arasında da, herkesin eşit şartlara sahip olduğunu görüyor. Bu durum çocuk için bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Dışarıda da evde gördüğü muameleyi görmek istiyor ve bulamadığında düş kırıklığı yaşıyor. Böyle bir duruma düşmemek için çocuğunuza ev içinde de uyması gereken kurallar olduğunu izah etmeniz gerekir. Şu an çocuğa yapabileceğiniz en büyük destek onu dinlemeniz, rahatlatmanız ve hepimizin uyması gereken kuralların olduğunu izah etmenizdir. Bu konuda onu teşvik edin ve bu durumun kendisi için bir baskı olmadığını aksine büyüdüğünün bir göstergesi olduğunu belirtin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi