Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

ABD desteğine güvenilebilir mi?

ABD desteğine güvenilebilir mi?

Kuzey Irak'taki PKKkampları 25. defa havadan vuruldu. Bu defaki operasyon bundan öncekilerden biraz daha farklı görünüyor. Söz gelimi operasyona katılan uçak sayısı ve cinsi diğerlerinden çok fazla. Bir başka fazlalık ise ABD'nin operasyonda Türkiye'ye tam destek sağlamış olması. Söz gelimi operasyonda ABDistihbaratı önemli bir yer tutmuş.

Aslında operasyon ile ilgili bana göre açıklığa kavuşmayan, cevabı verilmeyen pek çok nokta var. Bunları sorular halinde sıralamak mümkün. Ancak, cevap alınamayacağı için sıralamaya gerek duymuyorum. Tek temennim çok başarılı olduğu her kademeden yetkili tarafından ifade edilen son operasyon terör örgütünü en azından psikolojik olarak çökertmiş olsun, dağdan inme yönünde tetikleyici bir etki sağlasın.
Benim üzerinde durmak istediğim mesele ABD'nin verdiği istihbarata ne kadar güvenebiliriz? Çünkü, yıllarca Amerikalılar Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapmasına karşı çıktılar. Onların bu karşı çıkışı sebebiyledir ki, Kuzey Irak'taki peşmerge liderleri de kendilerini aslan sanmaya başladılar ve ileri geri pek çok laf ettiler. Öyle bir noktaya gelindi ki aylar süren müzakereler sonunda ABD'den sınırlı bir operasyona izin çıktı. Medyaya yasıyan haberler bunu gösteriyordu. Bu sınırlı operasyon ise kara kuvvetlerinin geniş çaplı bir harekatını engelliyor sadece havadan nokta operasyon yapılması  anlamına geliyordu. Son operasyon bu tarife uygun gerçekleşti. Yani önceden tesbit edilmiş noktalar havadan vuruldu ve buna ilave olarak topçularımız hava operasyonunun ardından belli noktaları dövdüler. Yapılan açıklamalardan anlaşılan bu.

Vurulan hedefler ABD istihbaratına ihtiyaç duyulmayacak şekilde Türkiye'nin de önceden bildiği hedeflerdi. Çünkü, buralarda PKK'nın kampları vardı. Bu kampların vurulması elbette önemlidir. Hatta, uygun bir zamanda yapılan böyle bir operasyon PKK'nın belini kırabilirdi. Ancak, aylarca sınır ötesi operasyon tartışmaları yapıldıktan ve Türkiye'nin operasyon yapacağı herkes tarafından bilinirken bu kampların terkedilmemiş olması mümkün olabilir mi? Yani teröristler aylardan beri Türkiye'nin kamplarını vurmasını ve bu kamplarda tüm taraftarlarını yitirmek için beklediler mi? Yıllardan beri bilinen kamplar terkedilerek boşaltılıp yeni kamplar kurulduktan sonra buraları vurmuş isek istediğimiz sonucu almamız mümkün olabilir mi? Bunun da ötesinde ABD'nin vereceği istihbarat bilgilerine güvenebilir miyiz? ABD teröristlerin kampları boşaltmasına imkan ve zaman sağlamış ise vereceği istihbarat bizi nereye götürür?

Düne kadar bu örgütü kuran, geliştiren, eğiten ve her türlü desteği veren ABDbugün birden bire örgütün topyekün imhası ile sonuçlanacak istihbarat bilgilerini Türkiye'ye verir mi? Verirse neyin karşılığı verir? Bir başka ifade ile ABDPKK'dan tamamen vaz mı geçti? Vaz geçti ise yerine kimleri ya da hangi örgütleri ikame etmeyi planlıyor? Çünkü, ABD'nin Irak ve bölgeden yakın zamanda çekip gitmeye niyeti olmadığı görülüyor.  Bölgede kalacaksa da bir takım mahalli desteklere ihtiyacı olacak.

Bu bakımdan son büyük operasyondan nasıl bir sonuç alındığını şu anda pek bilen yok. Bilenler ise fazla bir açıklama yapmıyorlar.

Sadece sıkça tekrarlanan iki değerlendirme var. Bunlardan birisi hava operasyonu terör örgütünü çökertmek için tek başına yeterli değildir. İkincisi bu operasyon Türkiye'ye psikolojik bir üstünlük sağlamıştır.

Hava operasyonunun tek başına yeterli olmadığını bundan önceki 24 operasyon göstermiş bulunuyor. Bunun için hava operasyonu ile birlikte karadan da Kuzey Irak'a girilmesi, teröristlerin dağdan aşağı inip yerleşim merkezlerinde yerli halkın arasında kaybolmalarının engellenmesi gerekiyor. Tabii ki vurulan dağlarda kaç tane terörist kalmış ise. Buna da ABD izin vermiyor. Sağlanan psikolojik üstünlüğün sonuçlarını ise önümüzdeki günlerde görmemiz mümkün olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi