Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kendimi alamıyorum

Kendimi alamıyorum

Kendimi alamıyorum

l İki kardeştik... Annemle babam çalıştıklarından bize yeterince vakit ayıramazlardı. Ama hafta sonları bizi alıp alış veriş merkezlerine götürürler ve istediğimiz her şeyi alırlardı. Annemle babam emekli olduklar ama bize sevgilerini gösteremeden öldüler. Şimdi benim de iki çocuğum var onlarla iyi vakit geçirmeye çalışıyorum. Ama kendimle ilgili bir sorunum var ki onu bir türlü çözemiyorum. Aşırı derecede alış veriş hastasıyım. Hafta sonlarını iple çekiyorum ve çocuklarımı alıp alış veriş yapıyorum. Eve geldiğimde bakıyorum ki bir yığın gereksiz şey almışım. Sonradan çok pişman oluyorum ama iş işten geçmiş oluyor. Çünkü alış veriş yaptığım zaman kendimi çok iyi hissediyorum. Bu durumdan kurtulmak için neler yapabilirim? N. G.

Faydalı şeyler de yapabiliriz

l Çocuklarına yeterince vakit ayıramayan onlarla doyurucu bir ilişki kuramayan ve onlara sevgisini yeterince gösteremeyen aileler bu boşluğu çocukların istediği şeyleri alarak telafi etme yoluna gidiyorlar. Oysa onların bu davranışları çocukta, alış veriş yaparak hoşnutluk yaşayabileceği ve mutlu olabileceği inancını geliştirebiliyor.

Alış veriş hastalığına tutulan kimseler satın alma dürtülerini kontrol etmekte güçlük çekerler ve sürekli bir şeyler alma ihtiyacı hissederler. Arka planda, mutsuzluk, yalnızlık, öfke duyguları olan kişi, yaptığı alışverişlerden sonra geçici olarak kendini güçlü ve iyi hissetmeye çalışır. Oysa iç dünyasında yoğun bir boşluk duygusu yaşamakta ve bu boşluğu doldurabilmek için sürekli bir şeyler almaya çalışmaktadır. Ancak bu durum kişiye geçici bir hoşnutluk vermenin ötesinde bir tesire sahip olmadığından kişi bir süre sonra daha büyük bir anlamsızlık duygusuna kapılabilir.

Öncelikle, Yaptığınız alış verişlerin size sadece geçici bir hoşnutluk verdiğini görmenizi ve bu eyleminizi kontrol etmenizi tavsiye ederim. İnsanlar yaptıkları birçok işlerden keyif alırlar. Resim yapabilirler, kitap okuyabilirler, hayır kurumlarına katkı sağlayabilirler, şiir yazabilirler, tatile çıkabilirler aileleriyle birlikte ortak bir iş yapabilirler, ilimle meşgul olabilirler, ibadet yapabilirler. Bütün bunlar kendimizle ilgili olumlu duygular yaşamamızı ve doyum elde etmemizi sağlayabilir. Bu nedenle hayatınızda faydalı işler yaparak da kendinizi iyi hissedebileceğinizi bilmenizi isterim.

Hayır diyemiyorum

l Fatma abla ben 18 yaşında İmam Hatip lisesinde okuyan bir öğrenciyim. Aşırı arkadaş canlısı olduğumdan her zaman istismar ediliyorum. Babam memur ve orta halli bir aileyiz o yüzden ailem bana çok fazla harçlık veremiyor. Ama okula geldiğimde grup içinde her şeyi benim almamı istiyorlar. Mesela birlikte kafeye gidiyoruz, arkadaşlar çaylarını içiyorlar parayı benim ödememi istiyorlar, kahvaltılık bir şeyler alacağız hemen gözler benim üzerime yöneliyor. Bundan rahatsızlık duysam da onları kırmamak için hayır diyemiyorum ve eve geldiğimde anneme yalan söylemek zorunda kalıyorum. Eğer param olsa arkadaşlarıma ikramda bulunmak isterim ama zaten kendimi zor idare ediyorum. Arkadaşlarımı kaybetmeden bu sorunu nasıl çözebilirim? Ş. İ.

Harcamalarınızı ortak yapabilirsiniz

l Bu tür durumlarda kişi arkadaşını ya da yakınlarını kaybetmekten korktuğu için israfa varan harcamalar yapabilir ve bu konuda kendini kontrol edemeyebilir . Anladığıma göre arkadaşlarını kaybetmekten korktuğun için bütün paranı harcıyor ve zor durumda kalıyorsun...

Oysa kendi sınırlarını korumak ve durumunu onlara izah etmek senin için bir sorumluluktur ve bunu yapmalısın da.

Arkadaşlarını kaybetme endişesiyle harçlığını tamamen onlara harcıyor ve annene yalan söylüyorsun. Bu daha büyük bir zarar değil mi? Sana arkadaşlarınla konuşarak yapacağınız harcamaların ortak olmasını belirtmeni tavsiye ederim... Arkadaşların bir şeyler almanı istediğinde ya da çay paralarını sen öde dediğinde, bu tür harcamaları ortak yapmanız gerektiğini onlara izah edebilirsin. Bazen arkadaşlar arasında ikramlar, küçük sürprizler olabilir ancak bu size zarar veriyor ve zor durumda kalıyorsanız, burada ilişkilerinizi yeniden gözden geçirerek hayır demeniz gereken yerde hayır diyebilmelisiniz. Hayır dediğim takdirde arkadaşlarımı kaybederim diye korkma, aksine senin çizgilerini daha iyi tanıyacaklar ve sana saygı duyacaklardır...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi