Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Allah var yalnızlık yok

Allah var yalnızlık yok

Bu hafta hanımlarımıza, çağımızın en önemli sorunlarından biri haline gelen yalnızlık duygusuyla ilgili düşüncelerini sorduk. Teknolojinin ve modern yaşamın insanı yalnızlaştırdığını ifade eden hanımlarımız, "Yüce Yaratıcı'nın yanında ve yakınında olduğuna inanan ve bu inancını aktif hale getiren kişinin kendini yalnız hissetmeyeceğini belirttiler.

Birlikte vakit geçirmeleri gerekir

Ben okuldan geldiğimde vaktimin çoğunu internet başında geçiriyorum. Burada beşbini aşkın arkadaşım var. Ama gerçek hayata bakıyorum bir tane içten ve samimi arkadaşım yok. Doğum günümde facebook'tan bir mesaj gönderiyorlar, hasta oluyorum, yanında kimse olmuyor. Arkadaşlar internetten bir mesaj atıyorlar onunla yetiniyorlar. Şahsen ben teknolojinin insanları yalnızlaştırdığını ve aralarındaki muhabbeti öldürdüğünü düşünüyorum. Böyle söylediğim için beni teknoloji düşmanı filan sanmayın. Ben, insanların işini kolaylaştıran her şeye tarafım ama bu araçları ihtiyacımız miktarınca kullanmamız gerekir. Yoldan çevirip sorsanız herkes kendini yalnız hissettiğini söyleyecektir. Bu sorunun ortadan kalkması için, insanların yüzyüze görüşmeleri sohbet etmeleri ve birlikte vakit geçirmeleri gerekir. Zehra T. (Öğrenci )

Kalabalıklar içinde yalnızlık çekiyorlar

İki yıldır İstanbul'da yaşıyorum. Burada evlendim ve burada çalışıyorum. Ailemden uzakta olduğum için kendimi çok yalnız hissediyorum. Ama arkadaşlarımla konuştuğumda görüyorum ki, aileleri yanında olanlar da yalnızlık çekiyorlar. İnsanlar caddelerde yürüyorlar, baktığınızda çevrenizde onlarca insan görüyorsunuz. Ama içinize dönüyorsunuz kimseler yok. Ben Anadolu'nun küçük bir köyünde büyüdüm. Bizler mahallede, bahçede evde insanları hep yanımızda hissederdik. Büyükannem canı sıkıldığında balkona çıkar komşuları çağırırdı, birlikte çay içerler eskilerden konuşurlardı. Konuları hiç bitmezdi onların, söyleyecek çok sözleri vardı ama bunu ifade edecek insanlara ulaşmaları zor olmuyordu. Büyük şehirler eğitim ve iş imkanları bakımından çeşitli avantajlara sahip ama burada insanlar yalnızlık çekiyorlar hem de kalabalıklar içinde yalnız kalıyorlar. Sorunun çözümü için uzmanlar gerekli bilgileri vereceklerdir ama ben daha ziyade bu işin maneviyatla çözülebileceğine inanıyorum.

Ayşe K. ( Memur)

Allah var yalnızlık yok

Günümüz insanının derin yalnızlıklar yaşadığı bir gerçek. Ama bunda biraz da insanın maneviyattan uzaklaşmasının etkisi var. Çünkü Yaratıcısının her an yanında olduğunu

hisseden ve bu düşünceyi aktif olarak yaşayan kişi hiçbir zaman yalnızlık yaşamaz. İnsan bazen kendini diğer insanlara uzak hissedebilir ama Allah'a dua ettiğinde ve onun yanında olduğunu düşündüğünde korkuları dağılır. Allah var yalnızlık ve yeis yok. Allah her an yanımızda yakınımızda bizi görüyor gözetiyor ve bizi rahmetiyle kuşatıyor. Bunu bilen ve idrak eden insan yalnızlık çeker mi? İnsanların yalnızlığını iyileştirmenin en etkili yolu bu gerçeği fark etmesini sağlamaktır diye düşünüyorum.

Yasemin K (Bilgisayarcı )

Allah'a kul olduğumuz ikrar ediyoruz

Ben gençliğimde kendimi çok yalnız hissederdim. Ama şimdilerde böyle bir sorunum yok, aksine kendimi çok iyi hissediyorum. Hamdolsun müslümanız, günde beş vakit namaza duruyor ve Allah'a kul olduğumuzu ikrar ediyoruz. O yüzden yalnızlık bizleri esir alamaz bize zarar da veremez. Bizler yalnız kaldığımızda onu daha çok zikreder ve daha çok duada bulunuruz. Yani yalnızlık bizleri Allah'a yaklaştırır ve korkularımızı siler. Ama görüyoruz da, ömrünü maddiyat peşinde tüketen birçok insan yoğun bir yalnızlık yaşıyor ve bunu evinde hayvan besleyerek gidermeye çalışıyor. Ben şahsen, insanların dini vecibelerini yerine getirmelerinin, sohbet etmelerinin birbirlerine yardımcı olmalarının bir sorumluluk olduğunu düşünüyor ve yalnızlığı ortadan kaldıracağına inanıyorum. Bugünün dünyasında para kazanma hırsına kapılan insan bu sorumluluğunu unuttuğundan yalnızlıktan söz ediyor.

Muhlise K. (Ev hanımı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi