Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Derdime derman arıyorum

Derdime derman arıyorum

l Abla Millî Gazete'de yazılarınızı Allah nasip ettiği sürece okuyorum. Çok güzel, fakat ben de derdime derman arıyorum. Bu konuda bana yol gösterirseniz çok memnun kalırım. En başta şunu belirteyim... Her şey Allah'ın hesabına... Abla yaklaşık 5 yıldır evliyim eşimin halen daha namaza başlamasına vesile olamadım. Aslında bu konuda öz eleştiri olarak şunu söyleyebilirim yeterince tebliğ edemedim herhalde... Ablacım sizce bu sorunu nasıl halledebilirim?..

M.Ö.

Kullandığımız dil önemli

l Bir Müslüman olarak İslamın tebliğini yapmak özellikle iman esasları ve namaz konusunda yakınlarımızı bilgilendirmek sorumluluklarımız arasında önemli bir yere sahiptir. Ancak yakınlarımızı teşvik ederken kullandığımız dil son derece önemlidir. Mesela bir yakınımızı namaza teşvik ederken, "Öğle ezanı okunda hadi birlikte kılalım..." gibi yumuşak geçişler yapabiliriz. Ayrıca gün içinde niçin namaz kıldığımızı namazın hayatımızdaki önemini birlikte konuşabilir namazın olmazsa olmazlarımız arasında olduğunu ifade edebiliriz. Bu tür durumlarda grup etkisi daha faydalı olabiliyor. Yani bireysel olarak teşvik ettiğiniz bir şeyi dikkate almayan kişi dahil olduğu arkadaş grubuyla ya da dernek vakıf gibi kurumlarda grubun etkisiyle hareket ettiğinden söylenenleri daha rahat benimseyebiliyor. Eşinizi İslami ders halkalarına ya da bu gibi eğitimlerin verildiği kurumlara yönlendirebilirsiniz. Bu süre içinde siz de evinizde bir okuma saati belirleyebilir ve bu saatte islamın temel ilkelerini eşinizle birlikte telakki edebilirsiniz.

Bu bir eksiklik mi?

l 10 yıl önce bir alışveriş merkezine atılan bomba sonucunda sağ kolum koptu. Kolumun kopması bir yana olayın etkilerini uzun zaman üstümden atamadım. Geceleri hep kabuslarla uyandım ve bir yıl psikiyatristte tedavi gördüm. Beni en çok yaralayan da eşimin beni eksik bir insan olarak görmeye başlaması oldu. Eşim, artık sen sakat bir kadınsın, senden bir şey olmaz diyor gittiği yerlere beni götürmüyordu. Bu bir eksiklik mi Fatma Hanım? Allahtan inançlı biriydim ve kocamın bu laflarına pek aldırmadım. Ama o bunu bir takıntı haline getirdi ve evliliğimizi bitirdi. Şimdi kızımla birlikte kiraladığımız küçük bir evde yaşıyoruz. Kendim lise mezunuyum bu yıl bir anaokulunda sekreter olarak işe başladım. Şimdilik kızımla birlikte çalışarak geçinip gidiyoruz. Ama eşimin bu ihanetini hiç unutamıyorum, hatırladığımda içimden bir şeyler kopuyor. Geceleri hiç uyuyamıyorum, boğulacak gibi oluyorum. Eşimin yaptıklarını nasıl unutabilirim? H. A

Sabırlı ve güçlü birisiniz

l İnsan başına kötü bir şeyler geldiğinde, yanında sevdiği değer verdiği kimselerin olmasını bekliyor. Ama ne yazık ki, darda kaldığımızda, bu insanların çoğu etrafımızdan uzaklaşıp gidiyorlar. Eşinizin sizi yalnız bırakması bunun da ötesinde eksik bir insan olarak tanımlaması ve evliliğinizi bitirmesi gerçekten üzücü bir durum. Her ne kadar, "kocamın bu laflarına pek aldırmadım" deseniz de aslında bunu bir türlü kabul edemiyor ve sürekli üzülüyorsunuz. Ama ne yapalım, hayatın içinde bu tür şeyler de var. Bunun için, durumu kabul edip, arkamıza değil önümüze bakmayı öğrenmeliyiz. Her şeyden önce, eşinizin bu evliği bitirdiğini ve sizden uzaklaştığını kabul etmelisiniz. Yaşadığınız kaza bir eksiklik değil aksine bir imtihandır. Hayatta hepimizin başına böyle bir şey gelebilir... Eşinizin bu davranışı sizi çok üzüyor ama o artık kendine başka bir hayat kurdu siz de imkanlarınız doğrultusunda kızınızla ortak bir hayat kurdunuz. Şunu ifade edeyim, ciddi bir kaza geçirmiş, ardından evliliğinizi bitirmişsiniz... Bu gerçekten kolay bir şey değil. Ama siz her şeye rağmen, kızınızla birlikte bir ev kurmuş, işe girmiş ve yeni bir hayata başlamışsınız. Bütün bunlar sizin ne kadar sabırlı ve güçlü biri olduğunuzu gösteriyor. Size, geçmişin içinden çıkarak, yeni hayatınıza odaklanmanızı tavsiye ederim. Bunun için, kızınızın eğitimiyle, iş hayatınızla ilgili kararlarınız üzerinde yoğunlaşabilir ve hayallerinizi bunlar üzerine oturtabilirsiniz. Ayrıca, çevrenizi genişleterek, yeni arkadaşlar edinebilir ve akrabalarınızla ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz. Bu saatten sonra lütfen yüzünüzü geleceğe çeviriniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi