Vergiden Sonra Meslek Odası Kaydı Yoksa Bağ-Kur Devam Etmez

Vergiden Sonra Meslek Odası Kaydı Yoksa Bağ-Kur Devam Etmez

SORU 1: Annemin Bağ-Kur’u 20.04.1982 tarihinde başladı. Annemin nakliyecilikten dolayı vergi mükellefiyeti 1984 yılında sona erdi. Annemin hiçbir şoförler odasına veya meslek odasına kaydı yoktur. Annem emekli olabilir mi? (Göktuğ SERİN)

CEVAP 1: Annenizin Bağ-Kur’u vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarih olan 1984 yılına kadar devam eder. Annenizin vergi kaydından başka meslek odası veya esnaf sicil kaydı yoksa Bağ-Kur’u devam etmez. Böyle olunca da, annenize Bağ-Kur sigortalılık süresi verilmez ve Bağ-Kur’dan emekli olamaz. Çünkü, annenizin Bağ-Kur şartlarında emekli olabilmesi için en az 15 tam yıl prim ödeme gün sayısının olması gerekmektedir.

Anneniz Ölüm Aylığı Talebinden Vazgeçebilir

SORU 2: Ben bir ilçede müftüyüm. Annem yatalak hastası olmasına rağmen müteveffa babam için askerlik borçlanması yaparak anneme ölüm aylığı bağlatmak için SGK’dan talepte bulunduk. Ancak, annemin ömrü az kaldığı söylenince bu aylık talebimizden vazgeçip ödediğimiz primleri geri almak istiyoruz. Bu mümkün müdür? (İsmi mahfuz)

CEVAP 2: Anneniz ölen babanız üzerinden ölüm aylığını ancak yazılı olarak SGK’dan talep etmesi halinde alabilir. Dolaysıyla SGK’ya bu yazılı talebinizi geri çektiğinize dair bir yazı yazarsanız SGK önceki aylık talebinizi işleme almaz. Ayrıca, askerlik borçlanması da dahil babanız için ödenilen primler SGK’dan yazılı olarak talep edilirse, 5510 sayılı kanunun 36 ncı maddesine göre, toplu ödeme olarak geri alınabilir.

65 Yaşını Dolduran Çiftçi İsterse Sigortalı Olmaz

SORU 3: Babam 2022 sayılı kanundan aylık alırken SGK’dan babama bir borç tebligatı geldi. Babam 68 yaşında. Borç tebligatında, babamın çiftçi sigortası olduğu halde aylık aldığı bu nedenle aylıkların geri verilmesi isteniyor. Bu durumda ne yapabiliriz.? (Hasan Kanlı)

CEVAP 3: 6111 sayılı torba yasa ile kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan çiftçiler, 65 yaşını doldurmuşlarsa istedikleri takdirde sigortalı olamayacakları hükmü getirilmiştir. Bu nedenle, eğer babanızın borçlu olduğu devrede yani yarım Bağ-Kur’lusu iken aylık aldığı devrede, 65 yaşının üzerindeyse SGK tarafından size çıkarılan borcu ödemeyin ve itiraz edin.

Yedek Subaylık Süreleri SSK Başlangıcına Sayılır

SORU 4: 1996 yılında Gaziantep’te yedek subay olarak 20 ay askerliğimi yaptım. Daha sonra ilk olarak sosyal güvence kapsamında 2003 yılında SSK’lı olarak çalışmaya başladım. SSK emekliliğimde 1996’daki yedek subaylığım başlangıç olarak sayılır mı? (Selim SAN)



CEVAP 4: Yedek subay hazırlık okulunda geçen süreleriniz hariç olmak üzere, yedek subaylığa başladığınız tarih SSK sigortalılığınız için de başlangıç kabul edilir. Çünkü bu devrelerde T.C. Emekli Sandığı kapsamında iştirakçi sayılıp sizden emekli keseneği kesilmiştir. Ayrıca, yedek subaylık yaptığınız devrelerde yıpranma payı (fiili hizmet süresi zammı) adı altında indirim alabilirsiniz. Fiili hizmet süresi zammı kadar olan süre sigorta başlangıcınızı geri çeker ve erken emekli olursunuz.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi