Doğum Sürelerinizin Bir Kısmını Borçlanabilirsiniz

Doğum Sürelerinizin Bir Kısmını Borçlanabilirsiniz

SORU: Özel bir sektörde yıllarca sigortalı olarak çalıştım. 1996 ve 2005 yıllarında iki doğum yaptım. Emekliliğim için toplamda bir yıl hizmete ihtiyacım var. Doğum borçlanması için iki doğumun tamamını değil de bir yılını doğum borçlanması yapabilir miyim?

CEVAP: 5510 sayılı kanunun 41 inci maddesine göre, doğum borçlanması her bir doğum için iki yıllık süreye geçmemek üzere iki defaya mahsus olmak üzere yapılabilir. 5510 sayılı kanun ve bu kanuna istinaden çıkarılan ikincil mevzuatlarda, doğum borçlanması sürelerinin tamamının borçlanılması gerektiğine dair bir hüküm yoktur. Bu nedenle, siz SGK’ya doğum borçlanması için başvurduğunuzda SGK size her bir doğum için iki yıllık sürenin karşılığı olan bir tutarı tarafınıza tebliğ edecektir. Siz bu tutarın tamamını SGK’ya borçlanma bedeli olarak yatırmayın. 1 Ocak - 30 Haziran 2011 tarihleri arasında yapılacak borçlanmaların her bir günü için ödenecek prim tutarı en az 8,50 TL’dir. Buna göre yatırmanız gereken tutarı hesap edin. Size kaç gün lazımsa (360 gün X 8,50 TL = 3.060,00 TL) borçlanma bedeli olarak o kadar para yatırın. Böylece, doğum borçlanması için tarafınıza tahakkuk ettirilen borcun tamamını değil bir kısmını yatırarak, kısmi süreli doğum borçlanması yapmış olursunuz.

Evde Bakım Parası Almak için Raporun Ağır Özürlü Kısmında “Evet” Yazmalıdır

SORU: Babam 2 yıl önce beyin kanaması geçirdi ve ardından 6 kere ameliyat oldu. Beyninde stent takılı. Banyo, tuvalet, yürüme gibi temel ihtiyaçlarını tek başına gerçekleştiremiyor. Ankara üniversitesi tıp fakültesinden babam adına özürlüler için sağlık kurulu raporu aldım. Raporun ağır özürlü yazan kısımda hayır yazıyor. Bu yüzden bakım parası alamayacağımızı söylediler. Babam emekli değil, hiçbir gelirimiz yok. Malûlen emeklilikte SGK'dan ret cevabı geldi. Çok zor durumdayız, çünkü hiçbir gelirimiz yok. En azından annem evde bakım parası alsın istiyorum? (Gamze ANIL YİĞİT)

CEVAP: Babanıza evde bakım parası almak için gerekli olan raporun ilgili kısmında ağır özürlü yazan kısmında evet ibaresinin yer alması şekilsel bir gerekliliktir. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden aldığınız rapora bu yazmasa da başka bir devlet hastanesinden yeniden bir rapor alıp, bu rapordaki ağır özürlü kısmına “evet” ibaresi yazdırıp, daha sonra Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvurup annenizin babanıza bakması karşılığında evde bakım parası için müracaat edebilirsiniz. SGK’dan malulen emeklilik için ret kararı geldiyse, bu kararı esas alarak en kısa zamanda İiş mahkemelerine SGK aleyhine dava açın ve babanızın malulen emekli olabileceğine dair mahkemeden karar çıkartın. Çünkü, mahkemeler daha objektif davranabilmektedirler.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım. Yazılarımız her hafta güncel olarak hazırlanmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi