Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Usâme sonrası

Usâme sonrası

Dünyanın en azılı terör başı yok edildikten sonra PKK, “ben varım” dercesine Kastamonu’da eylem yaptı. Şiddetle kınıyoruz. PKK’nın da sonu yaklaştı. Usâme bin Ladin’i cumhurbaşkanımızı izleyerek en büyük terörist olarak yazmıştım. Okuyucudan epey itiraz geldi: “En büyük terörist 40.000 vatandaşımızı öldüren Öcalan’dır, Usâme ancak 2. olabilir” diyorlar.
Tabiatiyle sıra tartışmasına girmeyeceğim. Ülkemizi kana boyayan eylemlerin çoğunun Öcalan’ın emriyle yapıldığı doğrudur. Usâme’ninkiler ise, çevresindeki danışmanlarca hazırlanmış görünüyor. Bir de bu fark var.
Usâme’nin kurduğu el-Kaaide’nin eylemleri cihanşümûl idi, devam ediyor. Hiçbir kıt’a, hiçbir ülke masûn değil. En önemli Müslüman devlet olmasına rağmen Türkiye, sırf Batı’nın bir parçası olduğu için 2003’te İstanbul’da dehşetli eylemlere maruz kaldı. Nasıl unutabiliriz? PKK ise Türkiye’de, bazen İran, Irak, Suriye’de eylem yapıyor. Ancak PKK gelir kaynakları pek çok Avrupa ülkesine uzanıyor. Zaten Avrupa’ya giden uyuşturucu trafiğinden büyük pay alıyor.
Usâme’nin halefi henüz belli değil. Kökende Usâme, bir Suûdî iş adamı, hanedanla bile ilişkisi varken, ABD destekli İsrail’in Araplar’a zulmettiği motifi ile eyleme başladı. Ancak eylem planlarını genellikle aslen Mısırlı bir dinî ilimler uzmanı ez-Zevâhiri’nin yaptığı söyleniyor. ez-Zevâhirî’nin Usâme’ye halef olması muhtemel kişiler arasında adı geçiyor (Arapça’da el-Zevâhirî yazılır, fakat ez-Zevâhirî okunur).
Her hâl-ü kârda, şu veya bu üslûpta, el-Kaaide devam edecek. Filistin devleti kurulması hâlinde belki yoğunluğu azalacak, fakat “işim bitti çekiliyorum” demeyecek. Filistin Kurtuluş Örgütü ile Hamas’ın iş birliği kolay değil. Ancak tam bağımsız Filistin devletinin kurulması şarttır. İsrail’in de politikasını bu gerçeğe uyumlu şekilde tadili, barışa giden yolu kolaylaştırır.
Usâme’nin Pakistan toprağında nasıl 10 yıl saklanabildiği muammâsı tartışılmaya devam edecek. Pakistan’da el-Kaaide ve Tâlibân’ın ne kadar taraftarı bulunduğu meçhuldür. İslâmî iddiadaki terörün yalnız Orta Doğu ve İsrail’le sınırlı olmadığı, en azından Afganistan’la Pakistan’ı da içerdiği, zaten her ülkede eylem yaptığı açıktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi