Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Bana daha farklı muamele ediyor

Bana daha farklı muamele ediyor

Merhaba Fatma ablacım. Ben 23 yaşında bir bayanım ve 9 aylık evliyim... Şu an kayınvalidemle birlikte oturuyorum ve kaynım da bizimle duruyor. Aslında kaynım evli fakat problemleri olduğu için şimdilik bizde kalıyor. 4 aylık hamileyim eşimle kayınvalidemle görümcelerimle hiçbir sorunum yok, uyumlu bir insanımdır. Fakat kayınvalidem kızlarına ve oğullarına karşı çok farklı bana karşı daha farklı. Ben de seviyorum onu ben de onlar gibi olmak istiyorum. Gündüz çalışıyorum akşam eve gidiyorum her gün hastayım diyor, bu da beni bunaltıyor. Yine de bir şey demiyorum, sizce ne yapabilirim bu konuda? yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler... M. A.

Önyargıları var

Bizim toplumumuzda, kayınvalideler gelinleriyle ilgili gelinler de kayınvalidelerle ilgili ön yargılıdırlar. Bu aslında öğrenilmiş bir şeydir ve farkında olmadan önyargılar, aile içi sorunlara, büyük kavgalara anlaşmazlıklara yol açar ama kimse bunun sebebi üzerinde düşünmez. Burada yapılması gereken şey, gelin ya da kayınvalide kavramını geleneksel kalıplarından çıkararak bir insan olarak algılamak ve düşünmek olmalıdır.

Anladığıma göre, kayınvalidenin seni yeterince sevmediğini ve kendi çocuklarına daha özel muamele gösterdiğini düşünüyor ve kendini dışlanmış hissediyorsun. Sana öncelikle bu duygunu analiz etmeni ve buradaki ihtiyacını tanımlamanı tavsiye ederim. Sanırım biraz fazla ilgi isteyen bir yapınız var. Hepimizin böyle bir ihtiyacı vardır ama her zaman her şey istediğimiz gibi olmayabiliyor. Sana elinden geldiğince kayınvalidenle iyi ilişkiler kurmaya çalışmanı tavsiye ederim. Bazen siz kendinizden bir şeyler verirsiniz ihtiyacınız olan şey ayağınıza gelir.
Düş kırıklığına uğratırsa yıkılırım

Fatma abla, ben yirmi beş yaşında bir genç kızım. Şu an bir evlilik aşamasındayım ama bazı sorunlarımız var. Evleneceğim kişi annesiyle birlikte oturmamı istiyor ama ben bunu yapamam diye düşünüyorum. Çünkü kayınvalidem çok titiz biri herkesle anlaşabilecek biri değil. Bunu nişanlımla defalarca konuştum ama evlenelim bir yıl sonra durumumuzu düzeltir yeni bir eve çıkarız diyor.

Ama ben ona pek güvenemiyorum, bir yıl olursa katlanabilirim ama daha fazlasını istemem buna nasıl emin olabilirim. İki arada bir derede kaldım, ona inanmak istiyorum ama beni düş kırıklığına uğratırsa yıkılırım. F. K.

Beklentiler tam olarak ifade edilmeli

Evlilik öncesi, eş adayları evlilikten neler beklediklerini bilmeli ve bunu karşı tarafa söylemekten kaçınmamalıdırlar. Yani siz kayınvalide ile birlikte yaşamayı isteyebilirsiniz hatta bunun bir zenginlik olduğunu düşünebilirsiniz de. Ama kayınvalidenizle aynı evde yaşamak istemeyebilirsiniz de. Burada ne beklediğinizi ve neler istediğinizi bilmeniz önemli. İfadenizden anladığıma göre kayınvalide ile aynı evde yaşamak istemiyor ve bunu da eş adayınıza belirtiyorsunuz. Ancak sanırım ekonomik nedenlere bağlı olarak o da bir yıl anneyle birlikte yaşamak zorunda kalabileceğinizi ifade ediyor. Bu durumda eş adayınıza güvenmekten başka yapabileceğiniz bir şey yok. Eş adayınızı en iyi tanıyan kişi sizsiniz dolayısıyla evlilik sonrası sözünde durup durmayacağına da tanıdığınız kadarıyla siz karar vereceksiniz. Ama bu konudaki beklentilerinizi net bir şekilde ifade etmenizde ve kendisine güvenmek istediğinizi belirtmenizde fayda var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi