Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Ofergate mi, İsrailgate mi?

Ofergate mi, İsrailgate mi?

Sami Ofer eceliyle mi öldü yoksa birileri ölmesine yardımcı mı oldu? Bilinmiyor.

Lakin yaşasaydı belki de bazı sırlarını daha paylaşabilirdi. İsrail devletinin çıkarları ve bekası galiba Ofer’in daha fazla ötmesine aykırı idi. Susmasını iktiza ediyordu. Gerçeklerin üzerini örtmek için galiba Ofer’in üzerine toprak örtülmesi gerekiyordu. Belki de gerçekten de hem yaşından hem de son dönemlerde içine çekildiği tartışma ve bunun yol açtığı gerilimden mütevellit olarak da ölmüş olabilir. 2002 ile 2010 arasında Ofer’in gemileri Bender Abbas ve Harg Adası’na tam 13 sefer düzenliyor. Tanker Pacific şirketinin seferlerini durdurmasından sonra bile Zodiac isimli diğer şirkete ait 8 gemi 2006 ile 2011 yılları arasında seferlerine devam ediyor. Aynı şirkete ait YM Kaohsiung gemisi İngiliz bayrağı taşıyarak Şubat 2011’de yine İran limanlarına uğruyor. Sami Ofer bu seferlerin tamamen İsrail’in milli çıkarlarını temine matuf olduğunu ve yalanlasa da Netahyahu’nun bunu bildiğini söylemiştir. Öyleyse gerçekten de İsrail’in İran’la gizli ilişkileri Ofer’in ticari amaçlarıyla mı sınırlı yoksa milli bir görev mi? Ya da İsrail’in bahsettiği gibi skandal Ofergate mi yoksa milli yani İsrailgate midir?


*


Netanyahu geçtiğimiz haftalarda İran’a yeni ambargo ve yaptırımlar uygulaması kararı karşısında Obama yönetimini kutlarken, İsrail’in bir numarası veya en zengini, aynı zamanda dünyanın da 79’uncu zengini Sami Ofer’in İran ile gizli ticari münasebetler kurduğu ortaya çıktı. Hem de Netanyahu’nun bilgisi dahilinde. Basın Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın ve eski bazı istihbaratçıların da bu işin bir parçası olduğuna işaret ediyor. Son sıralarda Netanyahu ve Ehud Barak’ı İsrail’in iki belalısı olarak tanımlayan Mossad’ın eski Başkanı Meir Dagan da, Ofer meselesinin bağlamından çıkarıldığını ve yanlış mecralara sokulduğunu, abartıldığını ileri sürmüştür. Bu da İsrail basını tarafından Ofer’in milli hizmetlere amade olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Netanyahu İsrail’e büyük hizmetler yapan bir şirketi ve iş adamını skandal patlak verince kariyeri ya da İsrail’in çıkarları uğruna gözünü kırpmadan harcıyor.


Ofer’in imalarına göre, Mossad ajanları bu gemiler üzerinden İran’a örtülü operasyonlar düzenliyorlardı.


Haaretz yazarlarından Yossi Melman gibi kimilerine göre de Ofer kendi itibarını kurtarmak için mahrem ticari ilişkilerine millilik kisvesi atfetmek istemiştir. Düğmeye CIA bastı. Skandalı ortaya çıkaran CIA. Ofer Brother’e bağlı Singapur’a kayıtlı Tanker Pacific şirketi önemli bir gemiyi başka şirketler üzerinden İran’a satıyor ve bu da CIA’in dikkatinden kaçmıyor. Gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Ofer skandalı son günlerde İsrail’de yeniden kızışan İran tartışmalarının ortasına denk geldi. Meir Dagan ve Mossad, İran’a saldırının bir bölgesel savaşı tetikleyeceğini ve İran’a nükleer silahlara sahip olma noktasında önemli bir bahane ve koz vereceğini savunuyor. Netanyahu ise aksine askeri darbe veya operasyon seçeneğinin masada tutulması gerektiğini savunuyor. Anlaşıldığı kadarıyla, Ofer’in gemileri İran’a bazı malzemeler taşırken İran’dan da ham petrol alıyor. Ofer’e yakın kaynaklar, Amerikan bandıralı gemilerin de İran’dan ham petrol aldıklarını lakin aynı şekilde kovuşturmaya maruz kalmadıklarını ileri sürüyorlar.


*


İranlı yetkililerden Muhammed Nehfendyan Ofer olayıyla ilgili İran’ın bağlantısını reddediyor. Bu reddetmek bu ziyaretlerin yabancı bandıralar altında ve bilgeleri haricinde olduğu anlamına mı geliyor yoksa meseleyi örtbas etmek mi? Belki zamanla detayları ortaya çıkar. Belki de küllenir ve örtbas edilir. Lakin meselenin Netanyahu ve İsrailli politikacıların bilgisi dahilinde olduğu kesin. Knesset’te (İsrail Parlamentosu) görüşülürken güvenlik birimlerinden gelen bir yazı üzerine görüşmenin birden kesilmesi ve askıya alınması bunu gösteriyor. Ofer, İran’la ilişkilerini şüphesiz devletin bilgisi dahilinde sürdürdü. Belki de gemilerin tayfalarından bazıları Mossad adına çalışıyordu. Velhasıl bir zamanlar Türkiye’de hararetli tartışmalara neden olan Sami Ofer sırlarıyla birlikte göçtü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi