Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Putinizm Menopoza Girdi

Putinizm Menopoza Girdi

Putin’in yatıştırma yerine tırmandırma şeridini terk etmemesini kriz bandında hareket etmesini tahlil edenler önemli psikolojik ipuçları yakalıyor, sonuçlara ulaşıyorlar. Türkçe’de de muhakkak karşılığı vardır ama patenti bana ait olmak üzere Putinizm hastalığının Arapça karşılığını teşhis ettim, 3 Aralık 2015 günü (saat 20.00) Al Arabia Kanalı’nda izleyenlerle bu keşfimi paylaştım. Bu teşhis Putin’in mevtur kişiliğidir. ‘Mevtur’, vtr kökünden Arapça ismi mef’ul bir deyim. Arapça sözlüklerde mevtur şöyle tarif ediliyor. Yakını öldü(rüldü)ğü halde intikamını alamayan, buna gücü yetmeyen, muktedir olamayan, bu yüzden de yalpalayan, kabız halde serseri gibi ortalıkta dolaşan adamdır. Halbuki, bu durumlarda karizması çizilen adam çaktırmaz. Putin ise battıkça batıyor. Mevtur olduğunu açık ediyor. Mevtur sanki Putin’in kalıbı için ifade edilmiş Arapça bir deyim. Putin aldığı darbe ile birlikte dengesini ve onun ötesinde iktidarını kaybetti. Putinizm menopoz devresine girdi. Putinizm tutukluk yapmaya başladı. Ezberi bozuldu. Kendisini yeryüzünün tanrısı sanarak boyundan büyük işlere kalkışmıştı. Suriye’nin hava sahasında ve Akdeniz’e korsanlık yapıyor. Herkesten hesap soruyor kimseye hesap vermiyor. Akdeniz’de gemileri, Türk gemilerini taciz ediyor ve askeri veya deniz tatbikatı yaptığı bahanesiyle Lübnan yolcu uçaklarını rota değiştirmeye zorluyor. Putin’i gördükçe insanın diline gayri ihtiyari şu mısralar dökülüyor, düşüyor:

Tahammül mülkünü yıktın Hülagu Han mısın kafir!

Aman dünyayı yaktın ateş-i suzan mısın kafir!

*

Kimi uluslararası siyaset bilimcileri ve analizcileri Rus uçağının düşürülmesi ve Putin’in kıçının tutuşması ve alev almasıyla birlikte Putinizm ve NATO’nun bitkisel hayata ve komaya girdiğini ifade ediyorlar. Ömer Abdussettar isimli uluslararası ilişkiler analizcisi Türkiye’nin sehm-i kaza (kaza kurşunu) türünden olan darbesiyle birlikte tarihin seyrinin değiştiğini ifade ediyor. Bu darbeyle birlikte Putinizm tarihe karışırken NATO da can çekişiyor. Karadağ’ı şemsiyesi altına alsa da NATO iradesizlik girdabında yuvarlanıyor. Ömer Abdussettar Rus uçağının düşürülmesi sonrasındaki dünyanın pozisyonunu şöyle özetliyor : ”Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi yeni bir süreci tetiklemiştir. Buna göre Putin Suriye’yi kaybedeceği gibi aynı zamanda ebediyen Orta Asya’yı, Karadeniz’i kaybedecek, Putinizm asrı sona erecek ve Atlantik mirası da sönecek, bitecektir.” Ömer Abdussettar sebebini şöyle analiz ediyor: ‘’Putin kendisinin ABD ile karşılaştığını zannederken önüne Türkiye’nin çıktığını görünce dengesi ve hesapları bozuldu.  Beklemediği bir yerden öldürücü bir darbe aldı. Bu nedenle kıçına tekme yese de arkadan hançerlendiğini söyledi. Ömer Abdussettar, Putin’in deliye döndüğünü ve vakıayı yani gerçekleri inkara yeltendiğini ve bu durumda önünde iki seçeneğin bulunduğunu ifade ediyor (http://islammemo.cc/ akhbar/syria-althawra/2015/12/03/274121.html ). Ya intihar edecek ya da doktorunun acı reçetesini içecek. Türkiye’nin darbesi Putin’i hasta etmiştir. Türk darbesi boğazına kılçık gibi saplanmıştır. Vakıadan kopmuş ve şizofren hale gelmiştir. Öncesinin daha iyi olduğu da söylenemez.

*

Darbeden sonra normal olmayan hareketleri iyice pekişmiştir. Mısır eski başbakanlarından Kemal Hasan Ali’nin ifadesiyle, 1969 darbesine kalkışan, ülkede ipleri eline geçiren Kaddafi’nin El Hakim Biemrillah gibi kaçık ve deli olduğu ortaya çıkmış ardından Avusturyalı tabipler nafile bir biçimde kaçıklığına çare aramaya başlamışlardı. Sonunda Libya halkı başındaki bu karabasanı defetmiştir. Adam püsküllü bela olduğundan dolayı geride Libya halkına belalar yumağı bırakmıştır. Enkaz devretmiştir.  

Suriyeliler de Esat’ın ruh hastası olduğunu görmüşler ve Eylül 2011 tarihinde yaptıkları gösterilerle Esat’ın akıl hastanesine kapatılmasını istemişlerdi (http://archive.aawsat.com/ details.asp? section=4&article=653620&issueno=12065#.VmFG5205nIU ). Megalomani, büyüklük hezeyanı ya da büyüklük kuruntusu tanısı ve semptomu nedeniyle Putin de derhal bir akıl hastanesine ve sanatoryuma kapatılmalıdır. Belki deliliği biraz geçer. Zırvalamaktan vazgeçer.  

Esat kaçığın teki olmasına rağmen bütün dünya İsrail’in hatırına Suriye halkını bir deliye teslim etti ve baş başa bıraktı. O deli sahaya Putin gibi başka delileri de çekiyor. Lakin hepsinin son durağı tamu.    

Türkiye dünyanın ve hamamın namusunu koruyor.  Bu yüzden de Bayır Bucak Türklerinin dediği gibi Suriye’de Bayır Bucak bölgesi ve ötesinde ikinci bir Çanakkale destanı ve ruhu yaşanıyor.   

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi