Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

4 GÜN...

4 GÜN...

T ürkiye’ye yön verecek, hattâ yeni bir Türkiye, Büyük Türkiye oluşturacak gerçekten önemli seçime 4 gün kaldı. Genel kanaat sıralaması, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve bağımsız (gerçekte PKK’ya bağımlı) milletvekilleri şeklindedir. Dağılım nasıl olursa olsun AK Parti’nin hükûmet kuracak sayıya erişmekte müşkilâtı bulunmadığı da kabûl ediliyor.
Ancak bazı seçimlerimizde sürpriz, hattâ süper sürpriz sonuçlar çıktığını da hatırlamak gerekiyor. Geçmişte derin devlet, birkaç seçim sonucunu yanlış tahmin etmiştir. Meselâ yalnız 2 partinin veya tek partinin baraj geçmesi, her türlü tahmini aşan sonuçlar olur. Bütün dengeler bozulur. Kürtçüler dışında bir iki bağımsızın kazanması da bir sürprizdir. 3’ten fazla partinin baraj geçmesi tabiatiyle en beklenmedik sonuçtur ki, AK Parti bile vaktiyle Demirel ve Özal’ın düştükleri hassas sayı belâsı ile karşılaşır.
Türkiye’nin yüksek menfaati nasıl bir dengedir? sorusunun mutlak cevabı şudur: Meclis’te rahat hareket edebilecek güçlü bir iktidar+akıllı ve çağdaş olmak şartıyla güçlü bir muhalefet. Zira muhalefetin bulunmadığı rejimlere demokrasi demiyoruz.
Ama Türkiye demokraside epey yol geçti, çok engel atladı. 60 Müslüman devlet içinde tek gerçek ve Batı anlamında, AB çizgisinde demokrasi, Türkiye’dir. Bunun değerini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bir seçim kampanyası ki, her parti rakibine her türlü ithamı yapabiliyor, orada demokrasi oluşmuştur. Dozu zaman zaman epey kaçırdığımız halde bu böyledir.
Bu demokrasi çizgisini sakın kaybetmeyelim. Çevremizdeki ülkelerde oluşan olumsuzluklardan arınmış bir devlet olduğumuzu unutmayalım.
Bu seçimin iki özelliğini daha vurgulamak isterim: Bu bir Tayyip Erdoğan seçimidir. Vatandaş, Sayın Erdoğan’a taraftar ve karşıt olmak üzere epey kalın bir çizgi ile ikiye ayrılmıştır. İkincisi, asker ve yargı faktörlerinin bahis konusu yapılmadığı ilk seçimimizdir. Olaysız, şaibesiz, âzamî katılımlı, hayırlı bir genel seçim bekliyoruz. Artık Türkiye’yi çok geciktiğimiz çağdaş uygarlık seviyesine yükseltecek bir genel seçim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi