Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Ne tür kitapları tavsiye edersiniz?

Ne tür kitapları tavsiye edersiniz?

Ne tür kitapları tavsiye edersiniz?

l Üniversite ikinci sınıfta okuyorum. Kitap okumayı çok severim bugüne kadar bir çok kitap okudum. Okumak benim için günlük yapageldiğim sorumluluklarım arasında yer alıyor. Ders kitaplarından daha çok ilgi alanlarıma yönelik kitaplar okuyorum ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bana okuma alışkanlığını ve okumanın hayattaki en güzel işlerden biri olduğu inancını lisedeki edebiyat hocam kazandırdı. Kendisine çok teşekkür borçluyum ve ben de okulumu bitirince eğitimci olacağım, öğrencilerime kitap okuma alışkanlığı kazandıracağım. Derslerim biraz ağır ama fırsat buldukça kitap okumak istiyorum. Sizce ne tür kitaplar okumamız lazım... Beni yormayacak ve bilgilendirecek türden eserler seçmek istiyorum hangi kitapları tavsiye edersiniz? S. G.
Seçimlerinizi kendiniz yapabilirsiniz

l Okumanın önemi sık sık dillendiriliyor ancak bu konuda gerekli disiplin ve uygulamalar söylenenlerle orantılı görünmüyor. İnsanlar kitap okumak kendilerini geliştirmek istiyorlar ama bunu hayata geçirme noktasında sorunlar yaşıyorlar. Bir çok insan okul yıllarında çeşitli kitaplar okuyor, kendini yetiştirmeye çalışıyor ama okul bittiğinde kitapları kütüphaneye kaldırıyor bir daha da onlarla hiç irtibat kurmuyor. Ancak, çevremizde gördüğümüz bu gibi örneklere karşın sizin gibi, okuma alışkanlığını sürdüren ve bunu ilke edinen kimseler de var bu da içimizi rahatlatıyor. Bu güzel davranışınızı bizimle paylaştığınız için teşekkür eder ve bu davranışınızın özellikle gençlere örnek olmasını diliyorum.

Kitap seçimi konusunda benim doğrudan bir yönlendirme yapmam doğru olmayabilir. Bu konuda seçimlerini ihtiyacını dikkate alarak kendin yapabilirsin. Bunun için önce ihtiyaçların belirlenmesi gerekir. Hangi alanda ihtiyaçlarının olduğunu hissediyorsan ya da hangi konulara ilgi duyuyorsan, hangi tür çalışmaları keyif alarak okuyorsun onları seç derim. Kimisi tarihi eserleri sever, kimisi felsefeyi sever, kimisi roman okumayı sever... Sen de kendi ilgi alanlarını belirleyebilirsin. Ama yine de boş zamanlarında çok yorucu eserler yerine daha çok sizi dinlendirecek şiirler, roman, öykü... gibi çalışmaları tercih edebilirsin... Ayrıca, başucu eserleri haline getirmemiz gereken ve hayatımızdan hiçbir zaman çıkaramayacağımız eserler de vardır ki, bu eserler. Dinimizi, değerlerimizi, kültürümüzü, tarihimizi anlatan ve bize biz olma şuuru veren kitaplardır ve bu kitaplar her daim elimizde başucumuzda olması gerekir...
Kuralları ihlal ediyorlar

l Üç çocuk annesi bir bayanım. Kendim yapı olarak gayet sakin bir insanımdır çok da sabırlıyımdır. Ama bir yıl önce bizim dairenin üst katına iki çocuklu bir aile taşındı ve bu insanlar benim sabrımı tükettiler. Çocuklar çok yaramaz, akşama kadar evde koşturuyorlar... Gecenin bir vaktinde uyanıp bağıra bağıra ağlıyorlar ve yüksek sesle konuşarak ayaklarını yere vuruyorlar. Çocukların gürültüsüyle uyanan anne ve baba da kendi aralarında bir kavgaya tutuşuyorlar ve kavgaları çoğu zaman sabaha kadar sürüyor. Apartman kurallarını sürekli ihlal ediyorlar, balkondan aşağıya, çekirdek kabuğu, çikolata kabukları, sigara izmaritleri atıyorlar... Bu durumdan apartmanda herkes rahatsız ama söylesek de değişen bir şey olmuyor. Komşu sevilmediği için apartmanda yapılan çay sohbetlerine davet edilmiyor o yüzden de bizlere çok öfkeli ne desek dinlemiyor. Geçenlerde "şu çocuklarını bir psikoloğa götür, rahatsız oluyoruz" dedim, çocuklarımda bir şey yok dedi. Bu sorunu çözebilmek için onunla nasıl konuşmalıyım ya da bu rahatsızlığımı nasıl dile getirebilirim? H. Ş.
Rahatsızlığınızı ifade edin

l Toplu yaşam alanlarında dikkat etmemiz gereken bazı kurallar vardır. Özellikle apartmanlarda, her zaman komşuların huzurunu da dikkate alır ve hareketlerinizi buna göre düzenlersiniz. Mesela, yüksek sesle müzik dinlemek, kapıya çöp bırakmak, gürültü yapmak, topluca belirlenen kuralları ihlal etmek... vb. buradaki insanların huzurunu kaçıracak ve bazı sorunlar ortaya çıkaracaktır. İfadelerinize göre, üst komşunuz, aile içinde yaşadığı sorunları size de yansıtıyor ve ev içinde çocukların kontrolü, kavgalar, anlaşmazlıklar sizi rahatsız ediyor. Burada sanırım komşunuzun evinde de bazı sorunları var bunlarla başaçıkmaya çalışıyor. Çay toplantılarına çağırmıyor olmanıza bağlı olarak kendisini dışlanmış hissedebilir ve tepki olarak istemediğiniz şeylerde ısrarcı olabilir. Bunun için onu çay toplantılarına dahil edebilir ve rahatsızlığınızı uygun bir dille ifade edebilirsiniz. Ya da uygun bir zamanda onu çağırarak, sorununu anladığınızı fakat gürültüden rahatsızlık duyduğunuzu kendisinin bu durumu dikkate alması gerektiğini güzel bir dille izah edebilirsiniz. Onu anlamaya çalışın ve sorunlarının çözümü noktasında da gerekirse bir uzmana yönlendirebilirsiniz. Ama bu konuda kullandığınız dil önemli, bunun için samimi olduğunuzu ona hissettirin.

Bütün bu destek ve iyi niyetinize rahatsızlığınızı dile getirmenize rağmen değişen bir şey olmazsa bu sorunu apartman yöneticisiyle görüşebilirsiniz... Ama eğer yardımcı olabilirseniz ve komşunuzun sıkıntısının giderilmesine katkı yapabilirseniz daha kalıcı çözüme ulaşır ve onu kazanabilirsiniz. Peygamberimiz kim bir kardeşinin sıkıntısını giderirse kıyamet günü Allah'ta onun sıkıntısını giderir diyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi