12 Haziran tablosu

12 Haziran tablosu

KÖLN - Seçim sonuçlarını, Üstadı anma programı için bulunduğumuz Almanya’da öğrendik. Bu sonuçların detaylı tahlillerini dönüşte yapmaya çalışırız. Bu aşamada bir ön değerlendirme olarak şunları ifade edebiliriz:

Oylarını 3 puan daha arttırmasına rağmen, Meclisteki sandalye sayısı azalan iktidar partisi 330’un da altına indi. 2007 seçiminde de öyle olmuş, 2002 seçimindeki yüzde 34’lük oyunu yüzde 46.5’a çıkarmasına rağmen, kazandığı sandalye sayısı önceki döneme göre azalmıştı. 12 Haziran seçiminde aldığı sonuç, AKP’nin hareket alanını daha da daraltacak.
CHP, oy oranını 2007’ye göre 5 puan yükseltti ve sandalye sayısını çoğalttı. Bu sonuç, anamuhalefet partisinin iktidar politikalarını frenleme gücünü nisbeten de olsa arttıracak.
Barajı geçip geçemeyeceği çok tartışılan MHP, 2007’ye göre 1.5 puanlık bir kayba uğrasa da Meclise girmeyi başardı.
BDP’nin 36 bağımsız adayı da yeni dönemde Mecliste seçmenlerini temsil edecek.
Ortaya çıkan Meclis tablosu, dört yıl önceki 22 Temmuz seçiminde oluşan dört partili Meclis yapısının rötuşlu bir devamı niteliğinde.
Bu dört partinin şimdiye kadar izledikleri politikalara baktığımızda, yeni dönem için iyimser olabilmek pek mümkün görünmüyor. Tam tersine, siyasetteki kilitlenmenin daha katmerli bir hale geleceğinden endişe etmek için sebepler fazlasıyla mevcut.
Dahası, partiler arası gerilimin daha da tırmanacağından kaygı duymak için de.
Bakalım, sonuçlar belli olduktan sonra yapılan yorumlarda seslendirilen uzlaşma çağrılarına itibar edilecek mi?
Göreceğiz. Ama işin gerçeği, 12 Haziran tablosunun, yeni anayasa projesi başta olmak üzere demokratikleşme reformları için kolaylaştırıcı bir nitelik arz ettiğini söylemek şu aşamada hayli zor görünüyor.
Yani, siyasette daha sıkıntılı bir sürece giriyoruz.
Allah yardımcımız olsun.
(DP’nin aldığı sonuca kısaca temas edersek: Tam bir dibe vurma halini yansıtan bu sonucu doğuran en önemli faktörlerin başında, BTP ile yapılan ittifak geliyor. Bu yanlış tercih, partiyi, içinden çıkılması çok daha zor bir çıkmaza sürükledi. DP’deki kan kaybı, çok daha vahim boyutlara ulaşarak devam ediyor.)
Not: Almanya seyahatimiz sebebiyle, yazılara kısa bir ara veriyoruz. En yakın zamanda tekrar buluşmak dileğiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi