Erdal Şafak

Erdal Şafak

Kaos

Kaos

Önce siyasiler yargıyla bilek güreşine girdiler. Hatip Dicle hapis cezasının kesinleştiğini bile bile aday oldu ya da gösterildi. (Not: Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, Dicle'nin 1 yıl 8 aylık mahkûmiyet kararını 22 Mart 2011'de onadı. Dicle'nin avukatları adaylık başvurusunu 11 Nisan 2011'de yaptı. Kararın kesinleşmesinden 20 gün sonra.)
KCK sanıkları, seçilmeleri durumunda hukuki ve siyasi sorun yaratılacağı bile bile aday gösterildi.
Aynı şekilde Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Engin Alan, CHP ve MHP tarafından milletvekili seçilmeleri durumunda -ki liste başlarında yer aldıkları için seçilmeleri kesindi- siyasi ve hukuki sıkıntıların tetikleneceği bile bile aday yapıldı. Ve olanlar oldu...
***

Şimdi ise yargı siyasetle bilek güreşi yapıyor.
Yüksek Seçim Kurulu'nun Hatip Dicle kararına diyeceğimiz yok. Dün de belirttiğimiz gibi, YSK, yürürlükteki Anayasa ve yasalar uyarınca Dicle'nin milletvekilliğini düşürmekten başka karar veremezdi.
Ama...
Ergenekon sanığı milletvekillerinin durumları tartışmalı. Zaten dün 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın salıverilmesini 1'e karşı 2 oyla reddetmesinin gerekçeli kararında da bu "Tartışmalı durum" açıkça görülüyor.
Ret oyu veren 2 yargıç sanıkların milletvekili seçilmelerinin tahliye nedeni olamayacağını, bırakılmalarının "Mahkemelerin güvenilirliğini ve adalete olan inancı derinden sarsan bir sonuç doğuracağını ve kamu vicdanını yaralayacağını" savunuyor.
Haberal ve Balbay'ın tahliye edilmeleri yönünde oy kullanan bir yargıç ise "Her iki sanığın TBMM'ye üye olarak seçilmeleriyle kaçma, saklanma ve delilleri karartma şüphesinin kalmamasını" gerekçe gösteriyor.
Ve de bir örnek veriyor: 2007'de milletvekili seçilen Sebahat Tuncel'in tahliye edilmesini. Tuncel'i "Yasadışı örgüt üyeliği"nden yargılayan İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, "Milletvekili seçildiği için kaçamayacağı, delilleri karartamayacağı" gerekçesiyle salıvermişti.
Engin Alan için bu gerekçeyle tahliye kararı çıkarsa ne olacak?
Milletvekili seçilen tutuklu KCK sanıkları da yine aynı gerekçeyle tahliye edilirlerse ne olacak?
Seyredin siz hukuki kaosu..
Peki Haberal ve Balbay için alınan karar Alan ve KCK sanıkları için de verilirse ne olacak?
Seyredin siz siyasi kaosu...
Yazık; tertemiz geçen bir seçimin bile keyfini çıkaramıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdal Şafak Arşivi