Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İleride sorun olur mu?

İleride sorun olur mu?

İleride sorun olur mu?

l Selamun aleyküm Fatma hanım, size bir sorunumu danışmak istiyorum. Evlilik aşamasında olan biri olarak, evleneceğim kişinin bir takım uygunsuz davranışlarını sonradan fark etmiş bulunuyorum. Mesela, başka isimler alarak, netten baska kişiler ile mahrem konular konuşması beni çok rahatsız ediyor. Sizce bu konuda neler yapabilirim? Bunu kendisine açsam doğru davranmış olur muyum, yoksa içime mi atsam? Nişanlımın düzelmesini bekliyorum ama şimdiye kadar olumlu bir şey olmadı, evlenince bırakır mı bunu da tahmin edemiyorum. Ona nasıl yardım edebilirim ? Bunları benim bildiğimi bilmiyor. Bana karşı bir olumsuzluğu yok ama bu yaptıkları şeylerden çok rahatsız oluyorum. Artık sabrım tükenme yolunda, bu ileride de devam eder mi, nasıl davranmak uygun olur sizce?
H.K.
Adımlarınızı sağlam atın

l Sizin de ifade ettiğiniz gibi evlilikleri ayakta tutan temel iksir güvendir. Eşler birbirlerine güvenmeli ve ilişkilerini de bu minval üzerine oturtmalıdırlar. Bu nedenle evlenmeden önce zedelenen güven duygunu yeniden dikkate almalı ve evleneceğin kişiyi tanımaya çalışmalısın. Bunun için evliliğini biraz daha erteleyebilir ve evleneceğin kişiyi daha yakından tanıyabilirsin. Ancak ifade ettiğin sorunların gerçek olup olmadığından emin olmalısın. Böyle bir şeyin olduğundan emin değilseniz kuşkularınız ilişlerinizi daha da çıkmaza sürükleyebilir. O nedenle öncelikle internetteki konuşmalarının ona ait olduğundan emin misiniz bunun üzerine yoğunlaşın. Evlenmeden önce zedelenen ilişkiler evlendikten sonra iyileşir diyemeyiz. Bu nedenle adımlarınızı sağlam atın evlenmeden önce zihninizdeki soru işaretlerini dikkate alın ve şahsı tanımaya çalışın.
Kırılırlar diye korkuyorum

l Fatma abla ben 18 yaşında bir genç kızım. Dışarıdan liseyi bitirmeye çalışıyorum bir de kursa gidiyorum. Evde çok kitap okuyorum, ileride fıkıh alanında ilerlemek istiyorum. İki kız kardeşim daha var, hafta sonları onlarla evde çalışmalar yapıyoruz. Biz anne babamız yönünden çok şanslıyız. Bizi çok seven ve bize dinimizi öğreten bir anne babaya sahibiz. Benim size bir sorum var. Karşı dairede oturan komşumuzun üç tane kızı var. Benimle görüşmek istiyorlar ama sürekli dedikodu yaptıkları için sıkılıyorum. Evde olduğum zamanlar beni ziyarete geliyorlar ama bütün apartmanın dedikodusunu bana getiriyorlar kırılırlar diye bir şey diyemiyorum. O yüzden son günlerde onlara kapıyı açmıyorum ama anlıyorlar. Annem yanlış anlarlar diyor... Bu durumda onlara nasıl davranabilirim?
E.E.
Sorumlu değil miyiz?

l Dedikodu yaptıkları için komşunun kızlarıyla görüşmeyi düşünmüyorsun? Peki ama arkadaşlarından uzaklaşmak yerine onlara tebliğ yapsan ve onlara dedikodunun kötü bir şey olduğunu anlatsan daha iyi olmaz mı?

Bir Müslüman olarak bizim bazı sorumluluklarımız var. Bu da çevremizdeki insanlara Allah'ın emirlerini anlatmak ve tebliğ yapmaktır. Bu durumda öncelikle yakınlarımıza ve komşularımıza tebliğ yapmalı ve onları bilmedikleri konularda bilgilendirmeliyiz. Ancak bu konuda kullanacağın dil çok önemli. Eğer, onlara nasihat verirmiş gibi davranırsan kısa sürede senden uzaklaşabilirler. Bunun yerine, "ben evde kardeşlerimle kitap okuyorum ve dini olarak kendimi geliştiriyorum isterseniz bu halkaya siz de katılın" gibi bir yaklaşımda bulun ve onları bilgilendir... Bu şekilde davrandığında inanıyorum ki, arkadaşlarının seninle ilişkileri değişecek ve birlikte güzel şeyler yapacaksınız. Bu konuda duyarsız davranmış olsalar bile sen sorumluluğunu yerine getirmiş olacaksın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi