Erdal Şafak

Erdal Şafak

Gazete

Gazete

SABAH'TAN MEKTUP

Dile kolay; 168 yıllık gazeteydi "News of the World". 1 Ekim 1843'te John Browne Bell tarafından kurulmuştu. O tarihte fiyatı 3 pence idi. Günümüzün parasıyla 1.04 pound civarında.
Hafta sonu gazetesi olarak tasarlanmıştı. 168 yıl boyunca o modeli korudu. Birkaç bin adetle başlayan tirajı, 1950'lerde 8.5 milyona kadar çıktı. Şu sıralar 2.8 milyon adet satıyordu. Dünyanın birçok gazete patronunun en çılgın hayallerinin bile ötesinde bir rakam.
Epey sahip değiştirdi, son iki patronu gücün simgeleriydi: Robert Maxwell ve Rupert Murdoch.
"News of the World" dün 8674'üncü sayısını yayınladı ve veda etti. Bu son sayının manşetinde "Teşekkürler ve Elveda" deniyordu. Koleksiyoncular ve anı meraklıları günler öncesinden sipariş yağdırdıkları için, bu son sayı normal tirajın iki katı, 5 milyon adet basıldı. Hiç kuşkusuz sıfır iadeyle satılacak.
Gazetenin 200 kadar çalışanı "Gururla veda ediyoruz" dediler. Doğru, "News of the World"ün tarihinde gururlanacakları yığınla gazetecilik başarısı var. Örneğin, "John Profumo skandalı"nı o ortaya çıkardı. Gençler hatırlamaz; John Profumo, Harold Wilson Hükümeti'nde Savaş Bakanı'ydı. 1961'de bir partide Christine Keeler adlı güzel mi güzel bir yosmayla tanıştı. Bir süre birlikte oldular. Keeler'in Sovyetler Birliği'nin Londra Büyükelçiliği'ndeki Askeri Ataşesi Yevgeny Ivanov ile de ilişkisi vardı. Ve Profumo'dan yatakta cilveyle sızdırdığı devlet sırlarını Ivanov'a aktarıyordu. "News of the World" bu çapraz ilişkileri ortaya çıkarınca kıyamet koptu ve son derece başarılı bir siyasetçi olan Profumo'nun kariyeri mahvoldu.
Ne var ki son dönemde, özellikle de Rupert Murdoch grubuna geçtikten sonra, "News of the World" gazetecilik başarılarıyla değil, gazetecilik adına sergilediği rezaletlerle anılır oldu.
Örneğin, bir önceki genel yayın yönetmeni, şimdi Murdoch'un İngiltere'deki medya grubunun başında olan Rebekah Brooks, başlıca rakipleri "Sunday Times"in müthiş bir haber yakaladığını öğrenince, temizlikçi kadın kılığında o gazetenin binasına girdi, iki saat tuvalette saklandı ve haberi çaldı.
Örneğin, "News of the World" bir süre önce tüm İngiliz halkına "Çevrenizdeki, mahallenizdeki, sokağınızdaki sapıkları ve tecavüzden sabıkalıları bize bildirin" diye ihbar kampanyası başlattı. Ve son rezaleti bardağı taşırdı: Binlerce kişinin telefonlarını dinletiyordu. (Polise göre dinlenenlerin sayısı 3 bin ile 6 bin kişi arasında değişiyor). Kurbanların arasında Irak ve Afganistan'da hayatını yitirmiş askerlerin yakınları, kraliyet ailesi üyeleri, politikacılar, kaçırılıp öldürülen kızların anne-babaları da vardı.
Ve belki de, sapıkların kaçırdığı o kızların ölümlerine "News of the World"ün daha fazla görüşmeyi dinleyebilmek için telefonların belleğinden sildiği sesli mesajlar yol açmıştı.
Özetlersek; "News of the World" bir başarı öyküsünden bir utanç, rezalet ve şantaj anıtına dönüşmüştü.
Sırf daha fazla satmak, daha fazla reklam alabilmek için insanoğlunun en korumasız zaaflarını kullanıyordu: Seks ve şiddet.
Sırf birkaç yüz bin fazla tiraj, birkaç milyon pound fazla reklam için en çetrefil ilişkiler ağından yararlanıyordu: Siyaset-finans- medya.
Murdoch'un yakın dostu olan İngiltere Başbakanı David Cameron bile sonunda "News of the World'ün yayınlarından tiksindim" demek zorunda kaldı.
Kısacası, "Bir gazete nasıl olmamalı" nın en somut, en çarpıcı, hayır en iğrenç örneğine dönüşmüştü "News of the World".
İyi ki Türkiye'de böyle gazeteler yok.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdal Şafak Arşivi