Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Evde kahvaltı yapmıyor

Evde kahvaltı yapmıyor

16 yaşındaki kızım Anadolu lisesi ikinci sınıfta okuyor. Biraz iştahsız olduğundan evde kahvaltı dahi yapmıyor ve okulda hazır yiyeceklerle beslenmeyi tercih ediyor. İnanın bu yaşta mide, barsak sorunları yaşıyor, küçük bir şeyde karnı şişiyor, sürekli halsizlik çekiyor. Ne yapsam ev yemeklerini sevdiremiyorum. Dışarı çıkıp salam, sosis, hamburger yemek istiyor. Okuldaki hocalarıyla konuştum, kantine daha sağlıklı yiyeceklerin getirilmesini söyledim. Ama onlar "biz de aynı şekilde besleniyoruz" dediler önemsemediler. Kızım için endişe ediyorum ona nasıl yardımcı olabilirim? N.Ş.
Çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz

Okullarda ya da çalışma ortamlarında bulunan kimseler ister çocuk olsun ister erişkin olsun bu türden sorunlar yaşıyorlar. Uzmanlar, hazır yiyeceklere rağbet arttıkça buna bağlı olarak gelişen hastalıkların da hat safhaya ulaştığını söylüyorlar. Bunun için, mümkün olduğu kadar sağlıklı beslenmeye önem vermeli ve çocuklarımıza da bu bilinci vermeliyiz.

Okullardaki ya da işyerlerindeki menüyü topyekün değiştirmemiz mümkün olmayabilir. Ancak çocuklarımızı ev yemeklerine alıştırarak buradan gelecek riskleri aza indirebiliriz. Bunun için kızınızla konuşun ve ona yanlış beslenme neticesinde doğabilecek sorunları anlatınız. Mümkün olduğu kadar evde kahvaltı yapmasını sağlayın. Ve evde çantasında taşıyabileceği bazı yiyecekler hazırlamanız da sorununuza katkı sağlayacaktır. Ayrıca, kızınızı dışarıda yemek zorunda kaldığında da mümkün olduğu kadar ev yemeklerine yakın olanları tercih etmesi hususunda teşvik edin. Bu konuyu okul müdürüyle de görüşün ve yemek çeşitlerinin artması yönünde öneride bulunun. Kızınızı dışarıdan yemek zorunda kaldığında buradakilerden en sağlıklı olanı seçmesi konusunda bilgilendirin.
Böceklerden korkuyor

15 yaşındaki kızım böceklerden çok korkuyor. Evde ya da dışarıda bir böcek görse titreyerek ağlamaya başlıyor ve saatlerce kendine gelemiyor. Yazın köye gidiyoruz o gelmek istemiyor abisiyle evde kalıyor. Belgesellerdeki böcek resimlerinden de korkuyor, kendini yere atıp ağlamaya başlıyor. Onu alıştırmak için eve kaplumbağa aldım iki yıl o odaya hiç girmedi ve her gün onu evden uzaklaştırın diye yalvardı. Kızımın bu durumu normal bir şey mi? Onu doktora götürmemiz gerekir mi? Ya da kendi kendine düzelir mi? A.Ş.
Yardım alın

Fobik sorunlar toplumda sıklıkla rastlanan bir durumdur ve herhangi bir nesneye karşı gelişen korku durumuyla kendini gösterir. Ancak bu duruma anksiyete de eşlik edebilir. Fobik belirtiler, kişinin korku uyandıran nesneyle karşılaştığında ortaya çıkar ve çarpıntı, kaşınma, titreme, nefes darlığı, ağız kuruluğu, mide bulantısı, ani tansiyon düşmesi şeklinde kendini gösterir.

Öncelikle kızınızla konuşun ve onu eleştirmeden, yargılamadan durumunu anladığınızı hissettirin. Bununla beraber kısa süreli bir tedavinin kendisine iyi gelebileceğini belirtin ve bir psikiyatriste götürün. Fobilerin tedavisinde ilaç ve psikoterapi etkindir. Bu kapsamda kişi korkusuyla yüzleşerek korkularının üzerine gidecek ve bu süreçte anksiyeteyi nasıl yaşadığı ve bununla nasıl başaçıkabileceği konusunda gerekli bilgilere ulaşacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi