Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

ABD, Pakistan'a çuval geçiriyor!

ABD, Pakistan'a çuval geçiriyor!

Pakistan'ın azledilen eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in Bush'la varmış oldukları anlaşma uyarınca Amerikalılar Pakistan'da Bin Ladin'le alakalı 'av partisi' düzenleyince adeta kıyamet koptu ve iki ülke ilişkileri gerildi ve çok düşük bir noktaya geldi. Amerikalılar bu ön izne rağmen operasyondan sonra Pakistanlıların alındıklarını, gücendiklerini ve ret ve inkar politikası içine girdiklerini ileri sürüyor. Esasında, Ziya ül Hak'ın şehit edilmesinden sonra her alanda Pakistan- ABD ilişkileri gerilemiş ve buzdolabına girmişti. Çünkü Ferid Zekeriya'nın yazılarında da değindiği gibi, Pakistan ordusu içinde yapılan bir ankette birinci derecede dış tehdidin ABD kaynaklı olduğuna inanılıyor. Nasıl inanılmasın ki, Pakistan içinde drone uçaklarıyla operasyon yapan Hindistan mı? Hatta Hindistan Pakistan'a yönelik misilleme cesaretini bile Amerikalılardan almaya çalışıyor. Komşu ülke Afganistan'da Taliban rejimini devirerek bu ülkeyi Pakistan'dan koparan yine ABD değil midir? Öyleyse Pakistan askerleri ve komutanları düşmanı tayinde yanılmıyorlar. Pakistan için birincil öncelikli tehdit sanıldığı gibi Hindistan'dan değil ABD'den geliyor. Hindistan gezisi sırasında Hillary Clinton Hindistan'ın bölgesinde daha büyük rol oynaması gerektiğini söylemiştir. Yani Hindistan'ı devleştiren ve Pakistan'ı cüceleştirmek isteyen bizzat ABD'nin kendisidir. ABD bunu niye yapıyor? Tek kriter akla geliyor: Pakistan'ın nükleer bir Müslüman güç olması. Zaten akla başka bir ihtimal de gelmiyor.

ABD Pakistan'a parya muamelesi yapıyor. Hindistan kökenli Amerikalı yazar Ferid Zekeriya'nın değindiği gibi, Pakistan'a askeri haydut devlet ve başarısız devlet tanımlamalarında bulunuyor. Bu baptan olmak üzere Pakistan'a yıllık askeri olarak yapmış olduğu 800 milyon dolarlık askeri yardımı kesme kararı aldı. Şimdiye kadar bu ülkeyi askeri ve stratejik çıkarları için kullandı ve zor zamanda bu ülkeyi Hindistan'a yem etmeye çalışıyor. Yardımın sivil bölümü ise serbest bırakılacaktır. Zira ne de olsa sivil yönetimde ABD'nin işmarıyla hareket eden Zerdari-Geylani ikilisi bulunuyor. Pakistan ile ABD arasındaki örtülü savaşın boyutlarından birisi istihbarat savaşları. Pakistan basını CIA istasyon şefiyle alakalı yayınlar yaptı ve Bin Ladin operasyonu öncesinde CIA elemanlarının ülkeden çekilmesi istendi. Buna mukabil, Bin Ladin operasyonundan sonra Amerikan basını ISI Başkanının (Pakistan İstihbarat Teşkilatı) görevinden alınmasını istedi. Bu istihbarat savaşları ABD'ye taşmış durumda. Richard Perle gibi göbekten İsrail'e bağlı kimselerin İsrail lehine lobicilik yapmaları ve hatta ABD'nin sırlarını satmaları yani casusluk yapmaları hiçe sayılır ve gözardı edilir. Adamlar hem lobicilik yaparlar hem de ABD'nin en hassas makamlarını işgal ederler. Bir şey olmaz. Lakin sıra Pakistan'a gelince iş değişir.

ABD'de garip bir şey oldu. Keşmir'le ilgili uluslararası toplantılardan tanıdığımız ve Keşmirli tanıdık bir sima olan Ghulam Nabi Fai Pakistan lehine casusluk ve lobicilik yapmaktan dolayı ABD'de tutukladı. Fai, Amerikan vatandaşı olmasına rağmen bu suçlamadan dolayı tutuklanmaktan kendisini kurtaramadı. Bu, ABD'nin Pakistan hazımsızlığının artık had safhaya ulaştığını gösteriyor. ABD düzmece iddialarla Fai gibi uluslararası çapta tanınmış isimleri gözaltına alabiliyor. Bu, ABD'nin Pakistan'a çuval geçirme eylemidir. Başka türlü izahı yoktur. Pakistan Fai'nin suçlanmasını ve tutuklanmasını iftira kampanyası (slander campaign) olarak tanımlamıştır. Fai ve Zaheer Ahmad suçlu bulunmaları halinde 5 yıl hüküm giyecekler. Bu da gösteriyor ki, artık ABD'de özgür Keşmir'i savunmak bile suç teşkil ediyor. FBI yetkililerinden James McJunkin, Fai'ye gönderme yaparak yabancı ülkelerin kayıt dışı ajanlarla ülkenin güvenliğine zarar verdiklerini ileri sürüyor. Devletler arası bu gerginlik halka da sirayet etmiş, yansımış bulunuyor. Pakistanlıların çoğunluğuna göre, ABD düşman sınıfında tasnif ediliyor. Buna mukabil acaba Amerikalılar Pakistan için ne düşünüyorlar? BBC World Service Country Rating Poll 2011 yani BBC'nin düzenlemiş olduğu ankete göre, Amerikalıların yüzde 75'i Pakistan için negatif ve olumsuz düşünceler taşıyor. Demek ki Pakistanlıların nefreti karşılıksız değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi