Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Bakû ve Kahire

Bakû ve Kahire

Terörle mücadele için yeni düzenleme üzerinde, hükûmet ve genelkurmay anlaştı. Askerî Şûra hazırlığı da gerçekleşti. Bunlar, Türkiye gündeminde epey tartışılan konulardı. Bu yıl sakin geçecek, huzurumuz kaçmayacak.
Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan, Mısır’da büyük ilgi ile bekleniyor. ‘Arap Baharı’na güçlü destek verecek. Mısır’da Mübârek sonrası yeni rejimi demokrasiye teşvik edecek.
Bu arada Kahire’de Batı Şerîa’daki Mahmud Abbas hükûmeti ile Gazze’yi yöneten Hamas örgütü arasında anlaşmaya varıldığı, teferruat üzerinde görüşüldüğü bildiriliyor. Başbakanımız, anlaşmanın gerçekleşmesi için iki tarafı da uyaracak. Ortam müsaitse Gazze’ye de gitmek istiyor.
İşgalci, katliamcı, yağmacı Ermenistan yine azdı. Cumhurbaşkanı Sarkisyan saçmaladı. İran’a ve Batı’daki diasporalarına sırtını dayayarak, Türkiye ile barışın getireceği nimetleri, Ermenistan devletine hayat vereceğini, koyu taassubu ve partisi Taşnaklar’ın baskısı sebepleriyle kavrayamadı. Sayın Erdoğan, Bakû’da Aliyev’le önemli konularımızı görüştü. Kuzey Kıbrıs’tan sonra Bakû ziyareti, Türk devletlerine öncelik tanıdığını gösterdi. Sonra Kahire...
Somali’ye gelince, -yetişkinler dışında- günde 50 küsur çocuğun açlıktan ölmesi, Norveç katliâmı derecesinde insanlık ayıbıdır. Türkiye gazetemiz Somali trajedisini ele aldı. Dostum Rahim Er, konu üzerinde ısrarla durdu. 19. yüzyıl sonlarına kadar Somali’nin Osmanlı Türkiyesi’ne bağlı bulunduğunu isabetle hatırlattı. Elbette Türkiye de yardımcı olacak. Ancak Somali, Arap Birliği üyesidir. Arapça resmî dildir. Halkın tamamı Sünnî-Şâfiî’dir. Birleşmiş Milletler ve milletlerarası kuruluşlar kadar İslâm âleminin de ilgisi vurgulanmalıdır.
Her 10 yılda nüfusunu ikiye katlayan Siyah Afrika devletlerinin böyle felâketlere maruz kalmaktan kurtulmaları imkânsız. Üstelik ekvator çizgisi üzerinde yer alan Somali’de son 60 yılın en kurak mevsimi yaşanıyor ki kıtlığı açlık hâline dönüştürerek dehşet saçtı. Somali’yi Osmanlı’dan koparıp paylaşan İtalya ile İngiltere kötü hâtıralar bıraktılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi