Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocuklarımızı doyumsuz yetiştiriyoruz

Çocuklarımızı doyumsuz yetiştiriyoruz

Bu hafta hanımlarımıza, aşırı harcama ve israfla ilgili nelere düşündüklerini sorduk. Bu konuda televizyonun da, insanları yönlendirdiğini belirten hanımlarımız küçük yaştan itibaren çocuklarımıza israfın zararlarını öğretmek gerekir dediler.
Çok sayıda ayakkabım var

Alış veriş yapmak beni rahatlatıyor. Moralim bozuk olduğunda param varsa dışarı çıkar bir şeyler alırım, bu beni rahatlatır. İşime yarayacak şeyler almaya çalışıyorum ama ayakkabı konusunda biraz israfım var. Farklı bir ayakkabı gördüğümde kendimi tutamıyorum ve bir şekilde alıyorum. Çok sayıda ayakkabım var, onları boyarım, temizlerim. Küçükken bir tek ayakkabım vardı ondan mıdır bilmem ayakkabı konusunda biraz fazla para harcıyorum. Onun dışında işime yaramayan şeyi almam. İsrafın iyi bir şey olmadığını biliyorum ve kendimi değiştirmeye çalışıyorum ama ne zaman başarabilirim bilmiyorum. Fatma K. (Ev hanımı)
Anneme teşekkür borçluyum

Annem israf konusunda bizleri çok iyi yetiştirdi. Bizim evde hiçbir şey atılmaz, ekmek kırıntılarını güvercinlere veririz, meyve kabuklarını kaynatıp çiçeklerime döküyorum, eski elbiselerden battaniye ya da örtü filan dikiyorum. Bu konuda anneme çok teşekkür borçluyum o attığınız her şeyden sorumlusunuz derdi. İki kızım var ikisini de bu şekilde yetiştirdim. Sadece takı merakım var, biraz takılara para harcıyorum onun dışında ölçülü ve dikkatli olmaya çalışıyoruz. Cemile K. (İşletmeci)
Çocuklarımızı doyumsuz yetiştiriyoruz

Allah bizi toplum olarak israf etmekten kurtarsın. Geçen Ramazan ayında eşimin şirketinin bir yemeğini katılmıştım. Yemek açık büfe usulünde verilmişti ama inanın o kadar israf vardı ki, insanlar tabaklarını tıka basa dolduruyorlar sonra yarısını çöpe atıyorlardı. Toplumun her kesiminde israf var. Bu konuda biz annelere sorumluluk düşüyor. Çocuklarımızı doyumsuz yetiştiriyor israfa alıştırıyoruz. Bunun farkına varmalıyız. Attığımız, israf ettiğimiz her şeyde fakirlerin hakkının olduğunu çocuklarımıza öğretmeliyiz. Mevhibe Ş. (Ev hanımı)
İsrafa teşvik ediyor

Televizyon, insanlarımızı israfı teşvik ediyor. Kadınlarımız ekranda gördükleri her şeyi almak istiyorlar. Çocuklar reklamları birebir takip ediyor ve anneden bir şeyler istiyorlar. Kadınlarımız özellikle giyim konusunda medyanın etkisinde kalıyor. Bu nedenle israfın önlenmesi için önce kendimiz olmayı öğrenmeliyiz. Değerlerimize sahip çıkmalı ve israfın Allah'ın razı olmadığı bir davranış olduğunu unutmamalıyız. Zehra Ç. (Sağlıkçı)
Hayatımızdan çok şey alıp götürüyor

İsraf, hayatımızdan çok şeyler alıp götürüyor. Çok fazla uyuyoruz, çok fazla yemek yiyoruz, çok fazla alış veriş yapıyoruz. Hayatımız israf üzerine kurulu. Bundan kurtulmanın yolu ise Allah'ın razı olduğu bir Müslüman olmaktan geçer. Allah israfı yasakladı, muhtaçlara yardım etmeyi emretti. İsraf ettiğimiz her şeyde bunu hatırlamalıyız. Hayatımızdan israfı çıkarabilirsek, ibadetlerimizden de yaşamaktan da tat alabiliriz. Hazreti Peygamber bizlere, itidal üzere yaşamayı tavsiye ediyor, bizim örnek alacağımız da odur... Ayşegül K. (Ev hanımı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi