Faruk Çakır

Faruk Çakır

Her telefondan bir mesaj

Her telefondan bir mesaj

Çağrılar yerini buldu ve başta yardım kuruluşları olmak üzere Türkiye’yi idare edenler de Somali için harekete geçti. Somali başta olmak üzere Afrika’da yaşanan açlık ve kuraklık, ‘çağ atlayan’ dünya için kara bir lekedir! 2011 yılında açlık ve susuzluk dolayısıyla çocukların ölmesi, binlerce kişinin göç etmesi ve hastalıklarla karşı karşıya kalması sıradan bir ‘hata’ ve ayıp değil, hepimizin başını önüne eğer bir ‘cinayet’tir.

Daha önce de ifade etmeye çalıştık, ama tekrarlamakta fayda var: İnsanlık âlemi bunca nimetler içinde yüzerken, fazla gıda tüketmek dolayısıyla ‘hasta’ olan insanlar varken ve teknik imkânlar bu kadar çoğalmışken ‘komşu’muz Afrika’nın bu çaresizliği sadece onların değil, hepimizin hükmen ölümüdür!
Başbakanlığın, Dışışleri Bakanlığının ve Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı kampanyalar çok önemlidir, ama bir o kadar da geç kalmış adımlardır. Buna rağmen Afrika için yardım kampanyası açılmış olması çok isabetli olmuştur. Aynı şekilde sivil toplum kuruluşu ve yardım derneklerinin bu konuyu birinci gündem maddesi haline getirmeleri de çok iyi olmuştur. İnşâallah yardım çağrıları karşılık bulur ve açlık ve susuzluk dolayısıyla ölümle yüz yüze gelen insanlara bir nebze olsun çare olunur...
Keşke, insanlık ‘ölüm sınırı’na dayanmadan uyansaydık. Keşke benzer bir kampanyayı geçen yıllarda açabilmiş olsaydık. Ve keşke, açılan kampanyaları geçici çare değil de, kalıcı çare haline getirebilecek ölçüde devam ettirebilseydik. Bunlar olmadı, geç kaldık, ama hiç yoktan iyidir diyerek bu defa kalıcı netice almayı hedef olarak ortaya koymak durumundayız.
Tabiî ki yardım, imkânlar ölçüsünde yapılır. Şundan eminiz ki, Türkiye’de yaşayan milyonlarca kişi hiç değilse 5 TL’lik bir miktarı Afrika için yardım olarak ayırabilir. Bir kişi için 5 TL ‘az’ gibi görünse de, milyonlarca 5 TL’nin ciddî bir rakama ulaşacağı ortada. O halde, bu saate kadar 5 TL’lik yardım yapamayan, ‘Sonra yaparım’ diyenler varsa, lütfen varsa cep telefonlarını hemen çıkarsın. Çünkü Afrika’ya 5 TL ulaştırmak, cep telefonu olanlar için sadece bir mesaj uzaklığında. Cep telefonlarımızla “Afrika” yazıp 5601’e gönderdiğimizde (Diyanet İşleri Başkanlığı kanalıyla) otomatik olarak 5 TL bağışlamış olacağız. (Arzu edenler diğer yardım kuruluşları aracılığıyla da 5 TL’lik bağışı yapabilir: Kimse Yok mu? eliyle yardım için “Açlık” yazıp 5777’ye, İHH eliyle yardım için “Afrika” yazıp 3072’ye bir mesaj göndermek yetiyor.)
Kampanyanın başarılı olabilmesi için cep telefonu taşıyan herkesin bir mesaj yazıp 5 TL bağış yapmasını teşvik edebiliriz. Evet, çoluk çocuk hepimiz, her cep telefonu olan bir mesaj yazar ve bu kampanyaya katılırsa inşâallah netice alınır. Cep telefonu kullanmayanlar da uygun yollarla bağış yapabilir ve yapmalıdırlar.
Çok önemli bir nokta da toplanan bu bağışların hızlı bir şekilde ve israf edilmeden muhtaçlara ulaştırılmasıdır. İşin içinde Diyanet İşleri Başkanlığı da olduğuna göre inşâallah bir yanlışlık olmaz ve yardımlar yerine ulaşır. Maalesef geçmiş yıllarda yapılan bazı yanlışlar, insanlarımızın güvenini sarstı ve yardım kampanyaları yara aldı. Çoğu kişi, “Yardım yapalım da bunlar sağlam şekilde yerine ulaşıyor mu?” diye soruyor. Türkiye’yi idare edenler ve sivil toplum kuruluşları, cemiyetteki bu endişeyi sona erdirecek inandırıcılıkta açıklamalar yapmalı ve adım adım yardımların akıbetinden milletimiz haberdar olmalı. Bunu temin edebilirsek, derin bir yaraya merhem sürmüş oluruz.
Ramazan ayının böyle güzel bir kampanyaya vesile olmuş olması da ayrı bir güzellik olur inşâallah...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faruk Çakır Arşivi