Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Şimdi ne olacak?

Şimdi ne olacak?

Suriye yönetimi ya zaman kazanmak için bir takdik geri çekilme içinde ya da verilen mesajy aldy.

İlk gelen bilgiler olumsuzdu, ama ardyndan olumlu yönde sinyaller alynmaya başlandy.. Ankara öyle anlaşylyyor ki, önümüzdeki hafta sonuna kadar gelişmeleri izleyecek.

Bugün için, çatyşmalaryn şiddeti düşmüş gözükse de, yaryn yeniden ve daha vahim bir şekilde başlamayacağynyn garantisi yok..

Nuseyri diktatörlüğü, İsrail’in içine düştüğü psikolojik dilemmaya sürüklendi. Geçmişte kendi yaptyklarynyn iktidar değişikliği halinde kendilerine karşy yapylmasyndan korkuyorlar. Kendi şuuraltlary kendileri için bir fobiye dönüşmüş durumda. Onlar bizi yok etmeden, güç, iktidar, silah ve servet bizde iken biz onlary yok edelim. Bu düşünce bir saldyrganlyk ideolojisine dönüşüyor.. Bu bir intihar felsefesidir aslynda.

Sadece Türkiye değil, İslam ülkeleri, Arap Birliği, BM, AB tarafyndan da dyşlanmyş ve mahkum edilmiş durumdalar.. Hükümet yetkililerinin mal varlyklary donduruluyor ve arkasy arkasyna haklarynda yakalama karary çykartylyyor.

Suriye diplomatik bir izolasyona tabi tutulmaya başlandy. Birçok ülke büyükelçilerini ve vatandaşlaryny geri çağyryyor..

Tek başyna İran Suriye’yi kurtaramaz. Kaldy ki İran bunu Hizbullah için yapyyor. Oysa Hizbullah Suriye rejiminin saldyrgan politikalaryna karşy çykyyor.. İran muhalefeti de ayny şekilde Ahmedinejad’yn Suriye politikasyny desteklemiyor. Tabii bir de Mehdilik konusu var, ama şimdi bu telaffuz edilmiyor.

Bana kalyrsa Ahmedinejad bu davranyşy ile kendi siyasi geleceğini de geri dönülmez bir şekilde yaralady.. İslam dünyasyndaki saygynlyk ve ciddiyetini gölgeledi..

Bugünden yaryna ben bir askeri operasyon beklemiyorum.. Ama Türkiye synyr bölgesinde teyakkuza geçecektir. Çünkü synyr bölgesindeki bir operasyon onbinlerce kişinin kontrolsüz bir şekilde synyry geçmesine sebeb olabilir ve synyr bölgesinde mayynly topraklaryn bir insanlyk trajedisine yol açmamasy için bölgeye asker kaydyrylmasy da uygun olacaktyr..

Suriye’ye yönelik bir askeri operasyon ancak BM karary ile olabilir.. Bu da mümkün, ama askeri seçenekten önce ben hukuki, ekonomik ve diplomatik basky ve blokajyn deneneceğini düşünüyorum.

Mesela Hariri suikastı dosyasy yeniden açylabilir ve konu Uluslararasy Ceza Mahkemesi’ne taşynarak Esad sanyk durumuna düşürülebilir.. Birçok ülke elçisini ve yurttaşlarynı geri çekebilir, ekonomik ambargo uygulanabilir. Kişiler hakkynda ulusal mahkemelerde dava açylabilir ve tutuklama kararlary çykartylabilir, şüphelilerin ve Suriye hükümetinin mal varlyklary dondurulabilir..

Suriye’den istenenler çok açyk ve net.. İstenen her şey Suriye halky için. Bir ülkenin iktidaryndan kendi halkyna zulmetmemesi için uyary alan bir iktidarla karşy karşyyayyz..

Suriye yönetimi, yaşanan gerçekleri kabul etmek yerine kendi istihbarat örgütlerinin uydurduğu politik yalanlara inanmayy tercih ediyor.

Apo Şam’da yaşarken, baba Esad, Apo’yu tanymadyğyny ve Suriye’de bulunmadyğyny söylüyordu. Özal’yn verdiği adresi ve telefon numarasyny da yüzü kyzarmadan alyp cebine koyuyordu..

Mahcub ve mecbur bir politikacy olarak Esad hem içeride hem de dyşaryda kredisini bitirmiş gözüküyor.. Suriye derin devleti, “babasynyn oğlu” olarak vitrinde tuttuğu Esad’dan vazgeçebilir..

Suriye’de ne olup bittiğini pek bilmiyoruz. Savunma Bakanyna ne oldu, niçin görevden alyndy ve bakanyn başyna ne geldi?

Durumun netleşmesi için haftalar değil, günlere ihtiyaç var..

Bir Razaman günü başlayan bu cinayetler, Somali ile birlikte, tüm yeryüzü Müslümanlarynyn ilgi, öfke ve lanetinin ilk adresi haline geldi.. İsrail bile bu konuda ikinci plana geriledi..

Suriye rejimi şunu görmeli. Gelinen noktadan ve mevcut taleplerden geri dönüş yok. Bu saldyrylar ise, saldyrganlaryn akibetlerini belirleyici bir şiddet katsayysynyn göstergesi olmaktan başka bir işe yaramayacaktyr..

Sonuçta Davutoğlu’nun ysrarla söylediği iki şey var, özetle, 1- Ben kendi ülkem adyna hareket ediyorum, kimsenin politikasynyn taşeronu değilim. 2- Biz Suriye halkynyn meşru taleplerinin takipçisiyiz. Başka bir ülkenin içişlerine karyşmak gibi bir niyetimiz yoktur. Biz insan haklary, adalet, baryş, özgürlük gibi evrensel değerlerin takipçisiyiz. Bu da herkes için en iyi olandy.. Suriye halkynyn ülkesinin ve esenliğini istiyoruz.

Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi