Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Emekliliğimde mutlu olmak isterdim

Emekliliğimde mutlu olmak isterdim

İki sene önce emekli oldum ve çocuklarımla vakit geçireceğim diye sevindim. Ama bu sevincim birkaç ay sürdü. Bir süre sonra herkes kendi dünyasına çekildi ve ben kendimi çok yalnız hissetmeye başladım. Eşim hâlâ çalışıyor ama ben evde yalnız başıma akşamın olmasını bekliyorum. Daha önceden bir şeyler yapıyordum, işe yaradığımı hissediyordum ve çevremdeki insanlar bana para kazandığım, iş güç sahibi olduğum için değer veriyorlardı. Şimdi boş boş oturuyorum. Arkadaşlarımla konuşuyorum onlar emeklilikten memnunlar ben niye böyleyim bilmiyorum. Emekliliğimde de mutlu olmak istiyorum bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum. N. Y.

Yapabileceğimiz bir şeyler vardır

İş hayatına ya da emeklilik sürecine verdiğimiz anlam bizim kendimizle ve çevremizle kurduğumuz ilişkilerimizin de rengini gösterir. Mesela birisi emekliliği sadece, evde dinlenip çocuklarıyla vakit geçirebileceği bir dönem olarak algılayabilir, bir başkası ise, çevresindeki insanlara faydalı olabileceği hayır işlerine vakit ayırabileceği, sanatsal faaliyetlerle meşgul olabileceği bir süreç olarak tanımlayabilir. Her iki bakış açısı da kişinin hayat seyrini farklı şekillerde etkileyebilir. İş hayatı bir çok insan için, para kazanmanın yanında çevresindeki insanlar tarafından üst bir değer atfedilen süreçtir. Burada kişi, işiyle tanımlanmakta, çevresindeki kimseler tarafından işiyle değerli olduğunu hissetmekte ve işiyle bütünleşmektedir. İşiyle bu şekilde bütünleşen kimseler, işlerinden ayrıldıklarında çevrelerinden elde ettikleri bu kazanımlardan mahrum kaldıklarını düşünerek bir boşluk içine düşebilmektedirler. Size emekliliğinizde kendinize daha çok vakit ayırabileceğinize inanmanızı ve sosyal faaliyetlere katılmanızı, kitap okumanızı ve hayır işleriyle meşgul olmanızı tavsiye ederim.
Nereden başlayabilirim?

6 yaşında bir oğlum var. Çok yaramazlık yapıyor, arkadaşlarıyla kavga ediyor. Kayınvalidemlerde alt katta oturuyorlar. oğlum sık sık dedesine gidiyor ve ondan dini nasihatlar dinliyor eve geldiğinde bana soruyor. Ama ben onu ikna edemiyorum...

Ciddi bir ameliyat geçirdiğimden doktorlar başka çocuğumun olmayacağını söylüyorlar. Hayattaki tek varlığım biricik oğlum. Onu iyi bir şekilde yetiştirmek ve örnek bir insan olması için mücadele etmek istiyorum. Oğlum şu an altı yaşında olduğundan onunla nasıl konuşacağımı bilemiyorum. İslam'ın emrettiği ahlak kurallarını anlatırken onun yaşına uygun bir dil kullanmak istiyorum fakat bunu pek başaramıyorum. S. K.

İyi kötü kavramı verilmelidir

6 yaş dönemi temel değerlerin verilmesi bakımından önemli bir yaştır. Bu dönemde, çocuğun, ahlak, güven, inanç gibi değerlerinin yapılandırılması ve vicdan gelişimine katkı sağlanması önemlidir. Yani iyi kötü kavramları çocuğa bu yaştan itibaren verilmelidir. Kuşkusuz çocuk için en etkin şey, öncelikle ailenin kendi hayat tarzıyla çocuğa doğru model olmaya gayret göstermesidir. Aile bireylerinin kendi aralarında ya da çocukla ilişkilerinde tutarsız olmaları, yalan konuşmaları, ahlaki normlara aykırı hareket etmeleri çocuğun güven yapılanmasını zedeleyebilir ve aileye olan inancını sarsabilir. Size öncelikle çocuğu tanımanızı ve onunla bu çerçevede ilişkiler kurmanızı tavsiye ederim. Bununla beraber, onu evde arasıra namazlara dahil edebilir, Efendimizin hayatını ve çocuklarla olan ilişkilerini anlatabilirsiniz. Hazreti Peygamberin insanlarla kurduğu ilişkileri, örnek ahlakını ve bizlere tavsiyelerini onun anlayabileceği tarzda aktarabilir ve bu konuda onunla sohbet edebilirsin. Allah'ın iyileri cennetle mükafatlandıracağını ve hepimizin iyi bir insan olmak için dünyaya geldiğimizi vurgulayabilirsiniz. Yaptığınız hayır işlerini onunla paylaşabilir hatta kumbarasında biriktirdiği parayı yoksullara vermesi için teşvik edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi