Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Bayramlar bile birliğe vesile olmuyorsa!...

Bayramlar bile birliğe vesile olmuyorsa!...

Ne zaman tüm İslâm dünyası birlik ve beraberlik halinde bayram yapacağız? Dağınıklıklan ne zaman kurtulacağız? Birlikte bayram yapmanın bir çaresi yok mu? Müslüman ülkeler yöneticileri için İslâm Dünyası'nın birlik ve beraberliğinin sağlanması asli görevleri değil mi? Onlar için önemli olan sadece işgal ettikleri koltuklarda daha uzun süre oturabilmek mi?

Bu bayram günü yazıma bu cümlelerle başlamayı hiç istemezdim. çünkü, bu gün sevgiyle, saygıyla birbirimize sarılma ve kucaklaşma günüdür? çünkü bayram bugün. Allah'a yakınlaşıldığı, kardeşlerin kucaklaştığı bir gündür.

Ne yapalım ki, Müslüman ülkelerin büyük bir bölümü bayramı 19 Aralık çarşamba (yani dün),Türkiye'nin de içinde bulunduğu bazı ülkeler 20 Aralık Parşembe (yani bugün), Pakistan ise yarın idrak ediyor. Bu dağınıklığı çözmek çok mu zor Allah aşkına? Buna bir çare bulamayanların zilletten kurtulmaları mümkün olabilir mi?

Kim belirliyor Müslümanların bayram günlerini? Müslümanlar belirliyor olsa böylesine parçalanmışlık ortaya çıkmaz diye düşünüyorum. En azından düşünmek istiyorum.

Zalimler karşısında dimdik ayakta durabilmek, Haçlı saldırılarına karşı koyabilmek için birliğe ve dirliğe ihtiyacımız olduğunu hâlâ idrak edemiyor muyuz?

Ekonomi ve dış politika gibi ülkelerimizi ilgilendiren konuların zaman zaman başkalarından gelecek talimata göre belirlendiğini biliyorduk ama, dini bayramlarımızın belirlenmesini de yabancılara bırakmış olabileceğimizi düşünmek bile istemiyorum.

Acaba, gerçekten yabancılar mı bize ayrı ayrı günlerde bayramı idrak ettiriyorlar, yoksa içimizdeki yabancılaşmışlar mı?

Her ikisi de Müslümanlar için üzüntü sebebi değil mi?

Bugün Kurban Bayramı. İmkanı olanlar kurbanlarını kestiler. Elbette gerçek muhtaçlara ulaşmasını sağlamak için bir çabanın içinde oldular. Böyle yapmadılar da formaliteyi tamamlamak kabilinden birkaç yere dağıtarak işin içinden çıktıklarını düşündülerse Kurban'ın gerçek manasını kavrayamamış demektir.

Bu bayram vesilesiyle sokaktaki aç insanları, kalacak yeri olmayanları düşündük, hiç olmazsa yüreğimizden bu insanların derdi ile dertlenebildik mi?

Maksadım içinizi karatmak değil elbette. Biz insanız ve Müslümanız. İnsan ve Müslüman olmanın gereği yeryüzündeki tüm aç, açık ve mazlumları düşünmek durumundayız. Ancak o zaman ibadetlerimiz daha çok hayra ve sevaba vesile olur.

Bugün Bayram ve bu vesileyle yazımı tebrik ve dua ile noktalamak istiyorum:

-Kurban Bayramının milletimizin dirliğine, mazlumların kurtuluşuna, insanlığın huzuruna, barış ve kardeşliğine vesile olmasını diliyorum.

-Allah(cc) bizleri düşünen, birbirine sevgiyle, saygıyla yaklaşan, hak yemeyen, hakkını yedirmeyen dosdoğru olanlardan eylesin. (Amin)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi