Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Güvenmek isterdim

Güvenmek isterdim

Selamün Aleyküm Fatma abla, ben yirmibeş yaşında bir genç kızım. Üniversite okuduğum halde kendime güvenim yok. Kendimi hiç beğenmiyorum, sanki dünyanın en değersiz insanıyım. Pek arkadaşım yok, bunda biraz da kıskanç olmamın etkisi var. Senin yazıları okuyorum, bazen kendimde de bir şeyler buluyorum. Çocukluğum kötü geçti ama şimdi bir sorun yok. Babam değişti, annem anlayışlı biri. Ama ben kendimi değiştiremiyorum. Mutlu olmak istiyorum, kendimi beğenmek ve güvenmek istiyorum. N. B.

Güven duyguları kırılabilir

Değersizlik duygusu, kişinin kendisini çevresindeki insanlardan daha değersiz olarak görmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu duygu ileri yaşlarda ortaya çıksa bile temeli çocukluk yaşlarda atılır ve bu dönem yaşanan olumsuzluklar neticesinde gelişir. Küçük yaşta ebeveynleri tarafından eleştirilen, değersiz görülen, haklarına riayet edilmeyen, sınırları ihlal edilen çocuklar ileriki yıllarda kendilerini değersiz hissedebilirler ve bu çocukların güven duyguları kırılabilir. Bu nedenle çözüme kişiye kendine değer vermesini öğreterek başlanabilir. Her şeyden önce kendisine değer verilmeyen kişi başkalarına değer vermeyi bilemez ve bu duyguyu kendisine yansıtır. Bu nedenle öncelikle kendinize değer verin ve güçlü taraflarınızı dikkate alarak kendinizi takdir etmekten kaçınmayın. Unutmayın, bizler çevremizden aldığımız olumlu geribildirimlerle hayata tutunuruz ama bütün bunların da ötesinde kendimizle ilgili ne düşündüğümüz ve ne hissettiğimiz önemlidir. Eğer siz kendinizle ilgili olumlu düşüncelere sahip olursanız ve kendinize değer verirseniz insanlar da size değer verecektir.
Neler okuyabilirim?

Beş yıllık evliliğimin ardından kızım dünyaya geldi. Şimdi üç aylık oldu. Tıpkı bana benziyor. Ama anneliğe pek alışamıyorum. Ben neyim kimim diye soruyor ve aklımı kaçıracak gibi oluyorum. Bebeğin benim bebeğim olduğuna inanamıyorum. Bir de çocuğumu iyi bir şekilde büyütmek istiyorum. Bunun için evimde neler okuyabilirim, ona nasıl davranabilirim? Şimdilik bebeğin ihtiyaçlarının çoğunu annem karşılıyor ama artık ben de bir şeyler öğrenmek istiyorum. Bunun için kurslara gitmem şart mı? S. E.

Avantajları var

Beş yıl sonra aileye katılan bebek çok şanslı olsa gerek diye düşünüyorum. Anladığıma göre anneanne ya da ailenin diğer büyükleri de onun bakımı için seferber oluyorlar. Bütün bunlar kültürümüz güzellikleri arasında yer alıyor...

Senin de belirttiğin gibi, anne olmanın bir çok avantajları var. Her şeyden önce Allah anneyi bebeğe yetecek kadar sevgi ve şefkatle donatıyor. Bu nedenle endişelenmene gerek yok. Bebeğe verecek kadar sevgi ve ilgi kapasitesi zaten sen de var. Fakat bebeğin bakımını mümkün olduğunca kendin üstlenmeye çalış. Bu dönem ona yapabileceğin en büyük yardım ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu anlamda bebeğin beslenme ve sevgi ihtiyacı ağır basmaktadır. Anneliğe alışamadığını ifade ediyorsun. Bazı anneler bahsettiğiniz türden durumlar yaşayabiliyorlar. Ancak çocuğun bakımını üstlendiğinde ve onunla yeterince vakit geçirdiğinde bu durum ortadan kalkacaktır. Evinizde ne tür kitaplar okuyabileceğinizi soruyorsunuz... Bunun için sadece tek bir kaynağı takip etmektense, çocuk eğitimiyle ilgili bütün çalışmaları takip edebilirsin diye düşünüyorum. Vaktin olursa kurslara da gidebilirsin ama bunu kendin için bir zorunluluk olarak görmene gerek yok...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi