Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Bahçeli’nin gözden kaçırdığı

Bahçeli’nin gözden kaçırdığı

Şu satırlar Wikipedia’dan alınmıştır: “Başkomutan Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi, Kütahya’ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922’de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaş. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak anılır. İstiklal Savaşı’nın kesin bir Türk zaferiyle sonuçlanmasını sağlayan bu çarpışmanın yıldönümü Türkiye’de ulusal bayram olarak kutlanmaktadır.
Kurtuluş Savaşı’nın son evresi 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar - Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz ile açılmış ve 9 Eylül 1922’de İzmir’in Yunan işgâlinden kurtarılmasıyla sonuçlanmıştır.”
Şu da Başkomutanın tanımı: “Başkomutan, Başkumandan, sıcak savaşta bir devletin bütün Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine komuta eden en büyük komutandır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde Cumhurbaşkanının, TBMM adına temsil ettiği kurumdur.
Başkomutanlık, TBMM’nin manevî varlığından ayrılamaz ve Cumhurbaşkanı tarafından temsil olunur. Genelkurmay Başkanı; Silahlı Kuvvetlerin komutanı olup, savaşta Başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir. Milli güvenliğin sağlanmasından ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından, TBMM’ye karşı, Bakanlar Kurulu sorumludur. Genelkurmay Başkanı, Silahlı Kuvvetlerin komutanı olup, savaşta Başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir. Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulu’nun teklifi üzerine, Cumhurbaşkanınca atanır, görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. Genelkurmay Başkanı, bu görev ve yetkilerinden dolayı Başbakana karşı sorumludur. MSB’nin, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları ile görev ilişkileri ve yetki alanı kanunla düzenlenir.”
Yani Bayramın adı 30 Ağustos Başkomutanlık Savaşı Zafer Bayramı.
Başkomutan kim? Cumhurbaşkanı O zaman sonuç. Elbette bu bayramda tebriği Cumhurbaşkanı kabul edecekti. Peki şimdiye kadar olan neydi? Bahçeli diyor ki, “Bunun adı demokratikleşme ve sivilleşme değil, bir milleti tarih şuuru ve değerleri ile tamamen silikleştirme hareketidir.” İddiası şu, Mustafa Kemal 1935’de bu bayramı TSK’ya armağan etti..” Mustafa Kemal’in her yaptığı doğru mu? CHP’den daha fazla CHP’cilik!.. MHP’nin yeni misyonu bu mu?!
Yani Başkomutan gidecek kendi bayramı dolayısı ile Genelkurmay Başkanı’nı tebrik edecek.
Kurtuluş savaşını veren halktı. Ona “Kuvvayı Milliye” deniliyordu. Savaş da TBMM tarafından yönetildi.. Ordu zamanla şekillendi. Yani şimdi CHP kalkıp, biz Kuvayı Milliyenin devamıyız, o halde bu savaşı veren bizdik, 30 Ağustos’ta kutlamaları CHP Genel Başkanı kabul etsin dese bu ne kadar mantıklı ise Bahçeli’nin söyledikleri de o kadar mantıklı.
İlle de muhalefet yapacak ya! Bir bahane bulması gerek..
Aslında bu teklif Genelkurmay Başkanı’ndan gelmiş.. Gül de bu konudaki yaklaşımını açık bir dille ortaya koydu. “TSK’nın yıpratılmasına izin vermem, bu olan ise normalleşmedir.”
CHP geldi, ama MHP yok ve tabii, BDP de.. Kendileri bilirler.. MHP’nin yaptığı “kararlılık gösterisi”. “Biz buradayız, görevimizin başındayız ve gerekeni yapıyoruz” diyor herhalde bu tavrı ile bazı çevrelere.. Yoksa MHP tabanının bu tavra prim verdiğini sanmıyorum.. Gelecek sene MHP de tavrını gözden geçirecektir. “Kıraldan fazla kıralcı / Askerden fazla askerci” olmanın kimseye faydası olmadığını onlar da görecektir elbette..
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, TSK’da yapılacak değişikliklerle ilgili 15 madde sıraladı geçtiğimiz günlerde.. Bir de tarih verdi 2023.. İşte o maddeler: Çelik’in 2023 yılına kadar tamamlanmasının önemine işaret ettiği başlıklar şöyle: 1-Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması. 2- 35. maddenin kaldırılması. 3- Jandarmanın yapısı, konumu ve görev tanımı. 4- Profesyonel orduya geçiş. 5-Askerlik süresinin kısaltılması. 6- Zorunlu askerlik. 7- TSK’da verilen askeri eğitim. 8- Okullardaki Milli Güvenlik dersleri. 9- Kaç ordu komutanlığı olacağı, bunların nerelerde bulunacağı. 10- Mustafa Muğlalı gibi isimlerinin kışlalardan silinmesi. 11- Askere dayak, kötü muamale sıfırlanmalı. 12- Milli günlerde tanklı, toplu görüntülere son verilmeli. 13- Askeri harcamalar şeffaflaşmalı. 14- OYAK’ın varlığı ve işlevi gözden geçirilmeli. 15- TSK’da VET (verimlilik, etkinlik ve tutumluluk) prensibi uygulanmalı. Eksiği ile hepsi tamam da, bunların yarıdan fazlası, bir haftada yapılacak şeyler, niye o zamana kadar beklensin ki.. 12 yıl.. 12 yılda bunun birkaç katı değişiklik yapılır.. Bana göre, tamamının bu yasama döneminde bitirilmesi gerek..
MHP de zaten bugün 30 Ağustos resepsiyonunu boykot etmekle, bundan sonrası için caydırıcı bir gözdağı vermek çabasında.. Ertelemeler için bahane üretmeye çalışıyor.. Demir tavında dövülür.. Ne yapılacaksa, makul bir süre içinde ve bazı değişikliler ise hemen şimdi. Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi