Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Lider bir çocuk

Lider bir çocuk

6 yaşındaki kızım lider özelliği taşıyor. Ben kendim de çocuklarla ilgili bir kurumda çalışıyorum. Çalıştığım için onu bir anaokuluna bırakıyorum. Kızımın öğretmeni ondan çok memnun olduğunu fakat lider özelliği taşıdığından arkadaşlarını ezdiğini söylüyor. Akşamları onunla konuyorum ama beni pek dinlemiyor. Bu konuda çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim? M. E

Nerede duracağını göstermek gerekir

Büyüklerde olduğu gibi çocuklar da, yeteneklerini geliştirmeye ve arkadaşları arasında etkin olmaya alışırlar. Lider özelliği taşıyan çocuklar, biraz daha girişken olduklarından, grubu yönlendirirler ve cesaretleriyle arkadaşlarını oyuna dahil ederler. Bu dönem çocuk desteklenmeli ancak bu onun istediği her şeyi yapabileceği anlamına gelmez. Burada öğretmen de, anne baba da çocuğa istediği her şeyi yapamayacağını ve uyması gereken kuralların olduğunu ifade etmelidir. Çocuğa, kendisine yapılmasından rahatsızlık duyacağı şeyleri arkadaşlarına da yapmaması gerektiğini belirtmeli ve hakkaniyet ölçüleriyle ilgili bilgilendirme yapılmalıdır. Arkadaşlarıyla ilişkilerinde oyunu kurma ve yönlendirme konusunda ön ayak olabileceği fakat aynı şekilde arkadaşlarının da böyle bir hakkının olduğu belirtilmeli ve onların hakkına saygı göstermesi gerektiği ifade edilmelidir. Grubu yönlendirmek, karar vermek ve cerasetli olmak çocukların öğrenme evrenini geliştirir fakat bu konuda çocuğu aşırı şımartarak, onun bencil, arkadaşlarına haksızlık yapan, sadece kendini düşünen biri olmasına fırsat vermemek gerekir. Böyle bir soruna fırsat vermemek için çocuğa durması gereken yeri göstermek gerekir.
Kararsız bir insan

30 yaşında bir kızkardeşim var. Çok çekingen bir yapısı var. Ona akıl vermekten yorulduk. Küçük bir çocuk gibi. Hayatı tamamen bize bağlı. Eve perde alacak onu bile bize soruyor. Kendisi çok kararsız bir insandır. Eve eşya alacak, şurdan mı alsam buradan mı alsam, çocukları okula yazdıracak oraya mı yazdırsam buraya mı yazdırsam demekten kendini alamıyor. Kararlarını bir türlü veremiyor en son yine bize soruyor. Biz yanında olmasak ne yapacak merak ediyoruz. Hatasını yüzüne söylediğimizde de küsüyor. Ona nasıl davranacağımızı bilemiyoruz. A. E

Cesaret verin

Yetişkin bir kişi çevresinde değer verdiği kimselerle istişare yapabilir onların görüşlerini alabilir ancak kendi düşünceleri daha baskın ve belirleyicidir. Bunun için cesaretli olmaya ihtiyacımız vardır. Karar verirken, onaylayacağımız şeyin bizim için faydalarını ve zararlarını tartar ve daima iyi olanı tercih ederiz. Ama bazen karar vereciğimiz şey muğlak bir şey de olabilir ve karar vermekte zorlanabilir. Ancak bu sürekli olmaz. Hayatının bütün alanlarında kararsız kalan ve cesaretini kaybeden kişiler ise sizin de bahsettiğiniz gibi çeşitli sıkıntılar yaşayabilirler. Her şeyden önce bu kimseler risk almayı sevmezler ve kendileri adına başka insanların karar vermelerini isterler ve bağımlıdırlar.

Bu durumdan kurtulmanın yolu, korkularla yüzleşmek ve bağımsızlaşmaktır. Bu noktada kardeşinize yapabileceğiniz en büyük yardım ise onu cesaretlendirmek ve kararlarını alabileceğine dair pozitif geribildirimler vermek olmalıdır. Bir de yapmak istediği şeyleri size sorduğunda lütfen ona cevap vermek, yönlendirmek yerine " bunu sen de düşünebilirsin, bu konuda senin en doğru kararı verebileceğine inanıyorum" türünden yönlendirmeler yapabilirsiniz. Aile olarak ona kararlarını verme noktasındaki desteğinizi bir süreliğine çekerseniz onun kendi kararlarını vermesine yardımcı olabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi