Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Yassıada mazlumları ve ötekiler

Yassıada mazlumları ve ötekiler

Milli Birlik Komitesi Başkanı Cemal Gürsel (Nasıl MBK ise millete muhalefet ederek darbe yapıyorlar ve milletin bağrına bastığı devlet adamlarını asıyorlar.) askeri müdahaleye sonradan katılan Yarbay Tarık Güryay’ı makamına çağırarak;
“Bundan sonra Serendip adası gibi, Saint-Helena adası gibi dünyanın unutulmaz birer ün kazanmış adaları arasına, bizim Yassıada’mız da katılacak. Onun ileride yazılacak tarihi içinde senin adın da geçecek” der.
Cemal Gürsel belki de hayatının tek doğru lafını o gün etmiştir. Hakikaten Yassıada meşhur oldu ama bir “cinayet” ve “utanç” adası olarak meşhur oldu.
Tarık Güryay’da bu utancın başkahramanı olarak kıyamete kadar yaşayacak ve mahşer günü de yaptıklarıyla anılacak.
Biliyorsunuz, Yassıada denilince akla iki kesim gelir.
Birincisi Menderes ve arkadaşları. İkincisi de bu vatan evlatlarına her türlü keyfi cezayı reva görenler.
¥
Soru şu:
“Merhum Menderes, Polatkan ve Zorlu’yu katledenleri kim hatırlar, kim arkalarından bir Fatiha okur ve nasıl ölmüşlerdir?”
Örneğin Cemal Gürsel’in ölüm yıldönümü bugünlerdeydi. Kimler andı. Kaç kişi hakkında iyi laf etti ve dua etti. Bilen duyan gören var mı?
Denilebilir ki;
“Onların duaya ihtiyacı yok. Zaten dua ve Fatiha’ya inansalar, böyle vahim hadiselerden zevk almazlardı. Dua ve Fatiha Müslümanlar içindir.”
Tamam haklısınız, dilim sürçtü. Geçelim.
Menderes ve arkadaşları, her geçen yıl daha büyük coşku ile anılıp, dualara ve Fatihalara gark olurken, onlar nefretle anılacaklar.
Diğerlerini de hatırlatalım.
Mesela Yassıada Mahkemesi Başkanı Salim Başol’u tanıyan bilen ve ne zaman öldüğünü duyan var mı?
Varlığını ve gücünü, hakaretamiz tavırlarıyla ancak anlatabilen ve gösteren savcılardan, Altay Ömer Egesel’i hatırlayan var mı? Varsa nasıl bilinmektedir acaba?
Yassıada’da tutuklularının içerisinde elinde sopa ile dolaşan, önüne gelen devlet adamlarına, ailelerine olmadık sözlü tacizlerde bulunan, görgü şahitlerinin dediklerine göre her türlü insanlık dışı muamele yapmakla ünlenen Yarbay Tarık Güryay nasıl tanınmaktadır?
¥
Sözün özü; Milli Birlik Komitesi üyelerinden hangi biri; Menderes, Polatkan, Zorlu ve arkadaşları kadar şefkatle, merhametle ve dualarla yâd edilmektedirler?
Esas bir başka isim daha var.
Yassıada’da denilince akla gelen tüm “şeylerin” isimleri sayılıyor ama onlar içinde öyle birisi var ki, onun yaptıkları henüz gün ışığına fazla çıkmış değil.
Yakın tarihçilere büyük görev düşüyor. Rahmetli Menderes idama götürülürken sağlık kontrolü esnasında zorla prostat muayenesi yapan doktor.
Menderes gibi şerefli bir devlet adamına bu doktorun yaptıklarını yazmaya utanıyorum. Ama tarihçiler malum kişiyi enine boyuna mutlaka anlatmalılar.
Dünya durdukça Yassıada duracak, Yassıada durdukça Menderes ve arkadaşları dualarla, Fatihalarla anılacak.
Peki, ya diğerleri? Onlar da nefretle anılacak.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi