Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kaybeden biz olduk

Kaybeden biz olduk

27. yaşında bir işçiyim. Yoksul bir ailede büyüdüm ve liseden sonra eğitimime devam edemedim. Daha sonra bir fabrikada işçi olarak işe başladım. Aslında işimi sevmiştim. Okula karşı içimde her zaman bir ukde vardı, bunu giderebilmek için de çok çok kitap okudum. Şimdi, burada kazandığım parayla aileme bakıyordum. Ama iki yıl önce patronumuz değişti ve yeni gele n kişiyle hiç anlaşamadım. Sadece ben değil, hiç birimiz anlaşamıyorduk. Bir kaç kere şikayet ettik ama yine kaybeden biz olduk. Benimle beraber patronla iyi anlaşamayan dört kişi işten çıkarıldık. Tabii ki, işten çıkarırken farklı gerekçeler ortaya koydular. Dört aydan beri işsizim, birkaç kere iş görüşmelerine gittim, birkaç günlük deneme aşamasından da geçtim ama olmadı. Şimdilerde biraz güvensizim, sanki dünyanın en beceriksiz insanı benmişim gibi geliyor. İyi bir iş bulup toparlanmak istiyorum. Bana neler tavsiye edersiniz? İ. G.

Umarım her şey daha iyi olur

İnsanın işini kaybetmesi ya da bulunduğu mekândan, sevdiği kişilerden uzak kalması bir yoksunluk duygusunu ya da burukluğu beraberinde getirebilir. Özellikle işini kaybeden kişiler başaramama, yetersiz kalma duygusuna kapılabilirler. Sizin yaşadığınız durum da böyle bir şey olabilir. Bu doğaldır, çünkü, her insan sevmek, sevilmek, çalışmak ve başarmak ister. Bunlardan biri eksildiğinde kişi kayıp duygusuna kapılabilir ve bu anlamda kişinin hayatında çeşitli aksamalar meydana gelebilir. Bütün bunlar bir noktaya kadar doğal kabul edilir, Ancak kayıp karşısında yaşanan travma birkaç ayı geçmişse destek alma ihtiyacı doğabilir.

Size, yaşadığınız sorunla ilgili algınızı değiştirmenizi ve bunu bir eksiklik olarak algılamak yerine hayatın gerçeği olarak görmenizi tavsiye ederim. Yani, " işimi kaybettim, ya bir daha iş bulamazsam, parasız kalırsam..." yerine, " yeni bir iş arayabilirim, kendimi geliştirebilirim, belki de bundan sonra her şey daha iyi olabilir" diye düşünebilir algılarınızı bu şekilde değiştirebilirsiniz.

Ayrıca, size yeni bir iş aramanızı bunun için bir çizelge hazırlayarak nereden hangi işe ulaşabileceğinizi tespit etmenizi tavsiye ederim. Umarım her şey daha iyi olur.
Ruh halim değişiyor

Dört çocuk annesi bir bayanım. Biraz karamsarım, olayların hep kötü taraflarını görürüm. Ama benimsorunum daha çok karanlıkla ilgili. Hava karardığında içime bir sıkıntı düşer. Gece bana ölümü, hastalığı ayrılığı, acıları hatırlatır. O yüzden akşamları ruh halim değişiyor ve gergin oluyorum. Gece odamdaki ışığı hiç kapatmıyorum eşim kızıyor, ama kapattığımda kendimi çok kötü hissediyorum ve uyuyamıyorum. Bazen uykum kaçıyor, sabahın olmasını bekliyorum. Ama böyle zamanlarda gece uzadıkça uzuyor. Benim bu sorunum size çok basit bir şey gibi gelebilir ama gerçekten çok sıkıntım var. M. K.

Acılarınızı geceye yüklüyorsunuz

Yaşadığınız ya da çevrenizdeki insanların yaşadığı bütün acıları geceyle özdeşleştiriyorsunuz. Gece sanki size acı getirecekmiş gibi algılıyor kendinizi kötü hissediyorsunuz. Oysa, geceyi bir rahmet, Allahın dinlenelim diye yarattığı bir lütuf olarak algılasanız sanırım duygularınız da değişecek. O nedenle yeniden bir yapılanma için bir psikiyatristen yardım almanız gerekir diye düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi