Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Hiç birimiz itiraz edemiyoruz

Hiç birimiz itiraz edemiyoruz

* 16 yaşında bir öğrenciyim. Bir kursta hafızlık yapıyorum. Derslerim biraz ağır, o yüzden çok yoruluyorum. Kursta arkadaşlarımdan biri hariç herkesle aram iyi, teneffüs aralarında sohbet ediyoruz. Fatma abla benim sorunum kurstaki bir arkadaşımla ilgili. Aslında bu sadece benim sorunum değil, olaydan hepimiz rahatsızlık duyuyoruz. Bizimle birlikte hafızlık yapan bir kız var. Yaşı bizden çok büyük. Ama bizi hep eziyor, işlerini bile bize yaptıyor, istediğini yapmasak kızıyor, azarlıyor. Nedenini bilmiyorum ama kız bizi çok korkutuyor, hiç birimiz ona itiraz edemiyoruz. Sizce ne yapabiliriz?

N. A.

Kendimize karşı da sorumluluklarımız var

* Anladığıma göre yatılı bir kursta okuyorsun. Bu tür kurumlarda düzenli bir hiyerarşi vardır ve herkes bu hiyerarşiye uymak zorundadır. Mesela hocaların sorumlulukları ayrıdır, öğrencininki ayrı. Kimse kimseye haksızlık yapamaz, yaptığı takdirde gerekli uyarıyı alır. Senin okuduğun kursta da, sanırım hocalar ve kurs idarecisi var. Bu durumda yapabileceğin ilk şey hakkını aramak yani yaşadığın rahatsızlığı kurs idaresine bildirmek olmalıdır. Bu konuda kendini suçlu hissetme, hayatımızın her alanında yaşadığımız haksızlığı ortadan kaldırmakla sorumluyuz. Yani sınırlarımızı korumak sorumluluklarımız arasında önemli bir yere sahiptir... Bu konuda hocalarınızı bilgilendirdikten sonra arkadaşınızla da konuşabilir ve niçin sizinle çatıştığını sorabilirsiniz. Belki de ona yardımcı olabilir ve sorunu bu şekilde ortadan kaldırabilirsiniz. Size derslerinizde başarılar diler ve sorununuzu bizlerle paylaşma cesareti gösterdiğiniz için teşekkür ederim...

Üçü de okumadılar

* Fatma hanım benim üç çocuğum var üçü de okumayı hiç sevmiyorlar. Kızım lise birden oğlum lise sondan ayrıldı en küçüğüm de ilkokuldan sonra okumadı. Ben kendim okuyamadığım için onlar okusun diye elimden geleni yapıyorum ama söz dinlemiyorlar. İnanın içimde ukte oldu üç çocuğumdan hiç olmazsa biri okusaydı bu kadar üzülmezdim. Acaba onları teşvik edebilir miyim? Bu konuda neler yapabilirim?

D. K.

Hedef belirleyin

* Okullarda çocukların yetenekleri belirlenmeli ve seçecekleri meslekle ilgili yönlendirme yapılmalıdır. Bu konuda öğretmenlerimize görev ve sorumluluklar düşüyor. Ayrıca ev içinde de çocuklara baskı yapılmadan, beklentileri üzerine konuşulmalı ve çocukların gelecekle ilgili hedefler belirlemesine yardımcı olunmalıdır. İfadenizden anladığıma göre çocuklar birbirini model almışlar ve okullarını bırakmışlar. Bu durumda onları bir uzmana yönlendirebilir ve yardım almalarını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında müsait vakitlerde çocukların yeteneklerine uygun hedefler seçmelerine katkı sağlayabilir ve bu konuda teşvik edebilirsiniz. Eğer çocuğun hedefleri olursa, bahsettiğiniz sorunlar ortadan kalkacaktır. Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi