Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Aklımdan çıkmıyor

Aklımdan çıkmıyor

* Üç yıl önce evlendim. Aslında evlenmedim evlendirildim. Sevdiğim kişiyi ailem istemediğinden onların istediği biriyle evlenmek zorunda kaldım. Ama sevdiğim kişiyi aklımdan bir türlü atamıyorum. Her yerde onu düşünüyorum. Bu beni çok rahatsız ediyor, eşime karşı bir suçluluk duygusu yaşıyorum. Ama elimde değil ne yapacağımı bilemiyorum. Bu konuda neler yapabilirim?

F. K.

Kalbin de bir aklı var

* Uzmanlar, kalbin de kendine ait bir aklının olduğunu ve seçimlerini buna göre yaptığını ifade ediyorlar. Bu durum aşk duygusunda daha bariz ortaya çıkıyor. Kişi çevresindeki insanların olamaz diyebileceği birine de gönül bağlayabiliyor.

Evlenecek kişinin, duygusal olarak da benimseyebileceği biriyle görüşmesi uygun olur. Ancak bahsettiğiniz gibi bazı durumlarda buna fırsat olmuyor ve kişi istemediği biriyle evlenmek zorunda kalabiliyor. İfadenizden anladığıma göre ailenizin rızası olsun diye istemediğiniz biriyle evlendiniz ve daha önce evlenmeyi düşündüğünüz kişiyi zihninizden atamıyorsunuz. Bunun dini boyutunu ilahıyatçı hocalarımızla görüşebilirsiniz. Sanırım, elimizde olmadan aklımıza gelen düşüncelerimizden mesul olmayız. Ancak bunun için Allah'ın haram kıldığı eylemlerden uzak durmamız şart. Size bu konuda kendinizi kasmamanızı ve bazı şeyleri zamana bırakmanızı tavsiye ederim. Zamanla duygularınız körelecektir. Fakat bu süre içinde bahsettiğiniz kişiyle hiçbir şekilde görüşmeyin.

Torunlarımı etkiliyor

* Fatma hanım, ben emekli bir dedeyim. Dört çocuğum ve sekiz tane de torunum var. Torun sevgisi bambaşka bir şey, bunu size anlatamam. Ama üzülerek söyleyeyim gelinlerim ve kızlarım arasında geçen sorunlar torunlarımı da etkiliyor ve buna çok üzülüyorum. Gelinlerle kızlar arasında kıskançlık var, ben gelinlerimi kızlarımdan ayırmam ama aralarındaki kıskançlığa mani olamıyorum. Bu tabi çocukları da etkiliyor. Kaç kere çocukları bir araya getirdim ve uzlaştırmaya çalıştım ama bir yerden bir şeyler çıkıyor. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum.

D. A.

İnsanın doğasında kıskançlık var

* Sizin de ifade ettiğiniz gibi büyükler arasında geçen sorunlar, çocukları bir şekilde etkiliyor. Bu nedenle büyükler arasındaki sorunu çözmeden çocukları birbirine yakınlaştırmamız mümkün olamayabiliyor. Aslında sorunun nereden kaynaklandığını tespit etmişsiniz dolayısıyla çözüme de nereden başlanacağını biliyorsunuz. Ama ne yazık ki bazı sorunları tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmayabiliyor. Çünkü insanın doğasında, kıskançlık, hased, bencillik ve muhalefet etme eğilimi var. Bütün bunların iyileştirilebilmesi için, insanın Allah'a teslim olması ve onun rızasına uygun yaşamaya karar vermesi gerekmektedir. Bu nedenle aile bireyleriyle ortak toplantılar düzenleyebilir ve burada İslami kaynakları okuyabilirsiniz. Ahlak eğitimi konusunda Efendimizin tavsiyelerini anlatabilir ve tebliğ yapabilirsiniz. Bir de büyükler arasında olup bitenlerin çocukları etkilediğini oğullarınıza ve kızlarınıza uygun bir dille ifade edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi