Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Korunaksız barakalar şimdi mi farkedildi?

Korunaksız barakalar şimdi mi farkedildi?

Belki ilk defa bir PKK saldırısının arkasından hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşıldı. Eksiklerimiz ve yanlışlarımız ortaya konuldu. Bu sevindirici bir gelişme. Medyaya yansıyan raporu, "İhmal yok ama yapısal hata büyük" olarak özetlenebilir. İhmalin olmaması da sevindirici. Çünkü, geçmişte pek çok olayda aradan yıllar geçtikten sonra bir takım ihmaller gündeme gelmişti.

Artık ihmal unsuru sıfıra indiğine göre yapısal hatalar üzerinde durmak gerekiyor. Bu arada raporda yer alan iki hususa dikkat çekmek istiyorum. Bunun ilki yapısal problemler olarak belirtiliyor ve bu problemler özetle şöyle sıralanıyor:

"-Küçük karakol sisteminin devam etmesi,

-Karakollara bağlı küçük üs birliklerinin hedef halinde sabit biçimde bekletilmesi,

-Karakolların ve üs birliklerinin baraka tipi korunaksız ve dayanıksız olması."

Bu tespitin ardından raporda şu bilgilere yer veriliyor:

"Gerçekleşen saldırıda, yapısal problemi olmayan 5 birim gerekli direnişi göstermiş, örgüte kayıp verdirilmiştir."

İşte bu noktada isyan ediyorum. Bu barakaların korunaksız olduğunu görmek için ille de böyle bir saldırının gerçekleşmesi mi gerekiyordu? Bu ülke terörle yaklaşık 30 yıldır mücadele ettiğine göre şimdiye kadar eksiklerimiz tespit edilebilmiş değil mi? Diyelim ki bazı karakolların yerine korunaklıları yapılamadı o karakollar başka yerlere nakledilemez miydi? Söz gelimi küçük karakol sisteminden daha büyüğüne geçilemez, uygulamanın şartlara göre değiştirilmesi mümkün olmaz mıydı? Yıllar önce kaçakçılara ve sınırdan izinsiz geçecek olanlara karşı oluşturulmuş karakol sistemi silahlı bir terör örgütüne karşı yeniden geliştirilemez miydi? Terörle mücadele için ayrılan paranın çok az bir bölümü ile bu değişiklik gerçekleşmez miydi?

Şöyle olsaydı böyle olmazdı demenin bir faydası olmadığını biliyorum. Ancak, son olay artık terörle mücadelede farklı bir boyuta geçilmesi gerektiğini gösteriyor. Kaçakçılığı engellemek amacıyla oluşturulmuş sistemin terörle mücadelede bir işe yaramadığı aksine askerlerimizin gafil avlanmalarına vesile olduğu görülmüştür.

Bu arada bir de Heronların hava muhalefeti sebebiyle uçuş yapamadığı bilgisi raporda yer alıyor. Doğru söylemek gerekise bu bilgi bende bir takım şüphelerin uyanmasına vesile oldu. Sınır ötesinden ülkemize yönelik saldırılar pırıl pırıl güneşli havalarda değil de sisli puslu yağışlı havalarda olacağına göre bu Heronlar bizim ne işimize yarayacak?

Bu noktada aklıma gelen bir soruyu dillendirmek istiyorum.. Maksadım kimseyi hedef almak değildir. Saldırıda en zayıf ve korunaksız nokta Keklikkaya karakolu olduğu görünüyor. Bunu teröristlerde tespit etmişler ki ağırlıklı olarak buraya saldırmışlar. Çünkü, en çok zayiat orada verilmiş. Diyorum ki bu noktada bir karakolumuz olmasaydı ne olurdu? Terör örgütü ülkeyi istila mı ederdi? Buna hiçbir zaman güçleri yetmeyeceğine göre oradaki askerlerimizi bile bile ölüme terk etmiş olmadık mı?

Aslında karakolların yeniden daha korunaklı olarak yapılmasına başlandığını biliyorum. Bu konuda TOKİ devreye girmiş, bazı karakollar tamamlanmış durumda. Kısacası son saldırıyı gerçekleştirenlerin büyük bir bölümünün sınır ötesinden geldikleri raporda belirtiliyor. Bunlara içeriden katılımlar olduğuna da dikkat çekiliyor. Böyle olunca da Türkiye olarak sınırlarımıza hakim olmamız, bunun bir yolunu bulmamız gerekiyor. Sınırlarımıza sahip çıkamadığımız sürece bir takım suçlular aramanın fazla bir anlamı kalmaz.

Bu arada özellikle askerimizin korunaksız bir takım barakalara mahkum edilmesinin sorumluları da bu vesile ile araştırılmalıdır. Kimlerin ihmali ya da kusuru vardır bilinmelidir. Karakolların maddi imkansızlık sebebiyle yenilenemediği kimseyi ikna etmez. Yıllardan beri dağı taşı bombalıyoruz. Bu bombaların bir kısmının parası ile karakollar daha korunaklı hale getirilebilirdi. Kaldı ki maddi imkansız kesinlikle evlatlarımızın canın karşılığı olamaz. Bu millet onların hayatını korumak için her türlü fedakarlığa severek katlanırdı.

Tekrar ediyorum tüm ülkenin gerildiği bir noktada derdim birilerini hedef göstermek değil. Ancak, artık alınabilecek tedbirlerin neler olduğunu saldırılardan sonra öğrenmek ve rapor haline getirmekten vazgeçelim. Terör konusunda artık önemli bir tecrübe ve birikime sahip olduğumuzu düşünüyorum.Bu birikim gerekli tedbirleri doğru almamıza yetecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi