Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Arap âlemi

Arap âlemi

Irak sınırımızda PKK’ya karşı önemli operasyonlarımız devam ediyor. Geçen hafta Arap âleminde epey değişiklik oldu. Kaddafi konusunun sona ermesi ile cümle âlem rahat etti. Yeni rejimin ne yapacağını göreceğiz. Bayrak bile değiştirildi. Dünya, bir süper megalomanyakın sürekli atraksiyonlarından kurtuldu.
Tunus’ta ilk serbest seçimler yapıldı. Milletvekilleri seçildi. Anayasa yapacak kurucu meclis oluştu. Eski diktatör vaktiyle kaçtığı için bu konuda problem yok. Tunus’un, geçilmesi pek zor olan demokrasi yolunu nasıl izleyeceğini göreceğiz.
Mısır’da Mübârek, yerine oğlunu hazırlamak gibi akıl dışı bir teşebbüste bulunduğu için halk “artık yeter” dedi. Ordu duruma hâkim. Seçimleri Müslüman Kardeşler kazanırsa iç çekişmeler artar, dış ilişkiler zayıflar. Kıbtî (kopt) denen Ortodoks (az sayıda Katolik) Araplar’la anlaşmazlık büyür, kan dökülür. ABD ile münasebetler olumsuza dönüşür. Ordu ile de zıtlaşma mümkündür.
Çok büyük para ve silâh rezervleri bulunan 6 Körfez monarşisi, sükûnet içinde. Bunlar dünyanın refah devletleri. En küçükleri ve Şîî nüfusu fazla olan Bahreyn’de eylem bastırıldı. En büyükleri Suudi Arabistan, her türlü modern silâhı ediniyor. Amerika ile tarihin en büyük silâh alımını yapıyor. Yıllık askerî haracamada 39 milyar dolarla dünyada 8. (Türkiye 20 milyar dolar).
Devletin kurucusu Abdülaziz ibni’s-Suûd, Hicaz’ı Hâşimîler’den alarak Necd’deki egemenliğini Basra Körfezi’nden batıda Kızıldeniz’e taşıdı. Mekke ve Medîne’ye, hac trafiğine hâkim oldu. Bunları İngiltere iş birliği politikası ile gerçekleştirdi. 1945’te dünya galibi Amerika, İngiltere’nin yerine cihan devleti durumuna gelince, Suûdîler, Washington’la günümüzde de devam eden çok sıkı ilişkiler kurdular (dünyanın 1. devleti ile iş birliği, bizde Mustafa Reşid Paşa dış politikasının da vaz geçilmezi idi). Suudi Arabistan, 35 trilyon dolar değerinde rezervi ile dünya birincisidir.
İlk melik (kral) Abdülaziz’den sonra 5 oğlu arka arkaya tahta geçti. Böyle bir sistemde gittikçe yaşlı hükümdarlar geldi. Veliahd iken ABD muhalifi olan şimdiki kral Abdullah 88 yaşındadır. Kardeşi veliahd ve savunma bakanı Sultan, geçen hafta 84 yaşında öldü. Daha bir kaç kardeş hayattadır. Bunlardan 36 yıldan bu yana içişleri bakanı olan 78 yaşındaki Prens Nâif’in veliahd seçileceği söyleniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi