Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocuklarımızın da hataları olabilir

Çocuklarımızın da hataları olabilir

Bu hafta hanımlarımıza, çocuklar hata yaptığında hangi müdahale yöntemlerini kullandılarını sorduk. Çocukların da büyükler gibi hatalarının olabileceğini ifade eden hanımlar, böyle durumlarda çocuklarıyla konuştuklarını ve hatalarını düzeltmeleri için yardımcı olduklarını belirttiler.

Şimdi daha iyi

Ben iki çocuk annesiyim. Küçük kızım bir dönem yalan söylemeye alıştı. O günlerde çok üzüldüm ve kızıma ulaşmaktan başka çaremin olmadığını gördüm. Bunun için niçin yalan söylediğini böyle bir şeye niçin ihtiyaç duyduğunu anlamaya çalıştım. Sorunun nereden kaynaklandığını anlayınca işiniz kolaylaşıyor. Kızım şimdi daha iyi. Ama kızıp bağırsaydım şiddet uygulasaydım çocuğuma hiç faydam olmayacaktı bunu biliyorum.

Mukerrem K. (eğitimci)

Onların da hataları olabilir

Ben üç çocuk annesiyim. Çocuklarımın en küçüğü ilkokul dörde gidiyor. Onların da biz büyükler gibi hataları olabilir. Ama ben böyle durumlarda önce çocuğumla konuşurum, neden böyle davrandığını anlamaya çalışırım. Sonra da kendisine yardımcı olmak istediğimi belirtirim. Bu güne kadar ciddi bir sorun yaşamadım. Ama bunu biraz da çocuklarımla sağlıklı ilişkiler kuruyor olmama bağlıyorum.

Kübra Ş. (ev hanımı)

Şimdiki aklım olsaydı böyle yapmazdım

Üç çocuğum var. En büyüğümle çok sorunlarım oldu. Şu an üniversite birinci sınıfa gidiyor. Lise birinci sınıftan beri sigara içiyor. İlk duyduğumda beynimden vurulmuşa döndüm ve odasına kapattım avazım çıktığı kadar bağırdım. Biz seni böylemi yetiştirdik, bu neyin nesi diye kızdım. Beni dinlemek istemedi, kapıyı çarptı gitti. O günden sonra oğluma hiç ulaşamadım. Babası daha sakindir, onunla konuşabiliyor ama ben biraz gerginim ve hemen öfkeleniyorum. Şimdiki aklım olsaydı oğlumla konuşurdum onu anlamaya çalışırdım. Çünkü yanlışa karşı yanlış yaptığım için çocuğuma faydalı olamadım. Benim yaptığım hataları anneler yapmasınlar ve çocuklarının hatalarını düzeltmeleri için yardımcı olsunlar.

Sevcan M. (muhasebeci)

Teşvik etmeliyiz

Bir oğlum var. Tek çocuklar genellikle şımartılır derler. Ama ben oğlumla her zaman sağlıklı ilişkiler kurdum. Bir hatası olduğunda onunla konuştum, hatalarını görmesi için ona yardımcı oldum. Bizler gibi çocuklarımızın da hataları olabilir. Ama biz büyükler onları azarlamak eleştirmek yerine anlamaya çalışmalı ve hatalarını düzeltmeleri için yardımcı olmalıyız.

Gül M. (Emekli memur)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi