Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Soruları küçümsemeyin

Soruları küçümsemeyin

Bu hafta hanımlarımıza, çocuklarıyla ne kadar vakit geçirdiklerini ve çocukların sorularına cevap verirken nelere dikkat ettiklerini sorduk. Çocuklarıyla ilişkilerinde sabırlı ve anlayışlı olduklarını belirten hanımlarımız sorulan sorulara çocuğun anlayacağı tarzda cevaplar verdiklerini ifade ettiler.

Soruların arkası kesilmiyor

Benim biri üç diğeri altı yaşında iki oğlum var. Büyük oğlum çok soru sorar verdiğim cevapları yeterli bulmaz tekrar tekrar sormaya devam eder. Şu günlerde ölümle ilgili çok soru soruyor. Ona, ölen insanların ahirete gittiğini, iyi insanların cennete gideceklerini anlatıyorum ama sorularının arkası kesilmiyor ve ben bir yerde tıkanıyorum. Kendim çalıştığım için çocuklarıma hafta sonları vakit ayırabiliyorum. Ama birlikte geçirdiğimiz günlerde sohbet ediyoruz, geziyoruz bazen de parka gidiyoruz.

Tülay K. (memur)

Pek konuşmazlar

Üç çocuk annesiyim. Çocuklarla pek vakit geçiremiyorum. Ama akşamları geç vakte kadar kitap okuruz. Benim çocuklar soru sormayı pek sevmezler, üçü de sessizdirler. Büyük kızım günlük tutuyor, oğlum şiir yazmayı seviyor, küçüğüm de daha çok bilgisayarla vakit geçirir. Bizim evde herkes sakindir, kimse konuşmayı pek sevmez. Ama hafta sonları annaannelerine gittiğimizde çocuklar kuzenleriyle konuşuyorlar iyi vakit geçiriyor. Ama eğer üçü de sürekli soru sorsalar ve benimle konuşmak isteseler onlara sabırla cevap veririm.

Hatice Y. (ev hanımı)

Bazen enerjim tükeniyor

Benim bir tane kızım var. Kızım bu yıl beşinci sınıfa gidiyor. Tabiki çok soru soruyor. Yalnız olduğundan sürekli konuşmak istiyor. Bazen enerjim tükeniyor git biraz da babanla konuş diyorum ama o benimle konuşmayı tercih ediyor. Kızımın sorduğu sorular daha çok yaşlıların duyguları ve yaşamlarıyla ilgilidir. Büyükannesiyle birlikte kaldığımızdan, "Anne ben de yaşlanacak mıyım? Yaşlandığımda merdiveni çıkamaz mıyım? Yaşlılar ölmekten korkarlar mı? Gibi sorular soruyor. Kızımın sorduğu her soruya sabırla cevap veririm. Hatta onu Darulaceze'ye götürüp yaşlılarla bile tanıştırdım. Muhsine Y. (esnaf)

Cevap vermekte zorlandım

Benim dört yaşındaki oğlum çok soru sorar. Babam neden sigara içiyor, dedem neden hep bağırıyor, siz neden namaz kılıyorsunuz, depremler neden olur? Gibi sorular soruyor. Ben de ona sorduğu her soruyu kalemle çizerek anlatıyorum. Ama babayla ilgili sorduğu soruya cevap vermekte zorlandım. Madem ki, sigara içmek zararlı öyleyse babam neden içiyor dediğinde, tıkanıp kaldım. En sonunda babanın bu davranışı doğru bir şey değil ama içiyor işte" dedim. Çocuk babayı örnek almak istiyor ama doğru olmayan bir davranışı nereye koyacağını bilemiyor.

Tenzile M. (Ev hanımı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi