Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Haksızlık ettiğimi düşünüyorum

Haksızlık ettiğimi düşünüyorum

* Üç yıl önce evlendim. Ama şu an evliliğimde büyük sıkıntılar var. Geçen yıl eşimin işi bozuldu. Ekonomik olarak zor günler geçirdik. Eşime destek olmak için bir iş yerine girdim. Ama nasıl olduysa buradaki patronuma aşık oldum. Eşimin durumu fark etmesi beni kahretti. İşi bıraktım, o kişiyi hiç görmüyorum zaten iş yerinde de duygularımı hiç belli etmedim. Yani her şey içimde olup bitti. Şu an ne yapsam onu kafamdan atamıyorum, eşim iyi bir insan ona haksızlık ettiğimi düşünüyor ve kahroluyorum. Bu konuda ne yapabilirim? onu aklımdan nasıl çıkarabilirim?

Ş. K.

Yapabileceğiniz iki şey var

Allah kadın erkek ilişkilerine belirli sınırlar getirmiş ve bu sınırların korunmasını tavsiye etmiştir. Allah'ın koyduğu ilkeleri hiçe saydığımızda içinden çıkamayacağımız sorunlar ortaya çıkabilir ve bundan başta çocuklar olmak üzere bütün aile bireyleri etkilenirler. Günümüzde ne yazık ki, kadın erkek ilişkileri iyice laçkalaşmış, ihtiyaç dışında konuşmalar, görüşmeler bir arada bulunma durumları sıradanlaştırılmıştır. Bütün bunların sonucunda da aile kurumu yara almış, değerler hayatın arka bahçesine atılmıştır. Muhafazakar, inançlı dediğimiz kesimin de bu durumdan etkilenmesi büyük bir ziyandır ve genç nesiller bundan etkilenmektedir.

Anladığıma göre aklınızla nefsiniz arasında kalıyor ve ne yapacağınızı bilemiyorsunuz. Elbette böyle durumlarda imanımızın bizi götürdüğü yere gitmek ve istikametten ayrılmamak gerekir. Bu anlamda, yapabileceğiniz iki şey var. Birincisi bahsettiğiniz kişiyle görüşmemeniz ve aynı ortamda bulunmamaya gayret etmeniz. İkincisi, dua ile Allah'tan yardım dilemeniz ve onun rızasına uygun yaşamaya gayret göstermeniz. Bir de zihninizi faydalı şeylerle meşgul etmeye çalışın. Gün içinde sosyal faaliyetlere katılın, Kur'an okuyun, arkadaşlarınızı ziyaret edin. Zaman her şeyin ilacıdır, Allah'ın koyduğu sınırları korumakla birlikte olayı zamana bırakın.

Ne istediğini bilmiyorum

* On yıl önce eşime aşık oldum ve evlendim. Şimdi iki oğlumuz var. Ama zaman içinde içimdeki duygular zayıfladı eşimi artık beğenemiyorum. Bunda onun hatalarının etkisi de var. Eşim özünde iyi bir bayandır ama kilolarına dikkat etmez, küçük ayrıntıları pek sevmez. Ama ben bu gibi şeyleri çok önemsiyorum. İki yıldır duygularımı tartıyorum ve bir yere koyamıyorum. Ayrılmamı gerektirecek bir şey yok ama evliliğim çok monoton. Ne istediğimi bilmiyorum ama içimde bir boşluk var. Bu boşluğun sebebini bilemiyorum.

F. K.

Emeğe saygı esastır

* Evliliğinizin ilk günlerinde yaşadığınız o duygusal yoğunluğun normal sınırlara çekilmesi doğal bir durumdur. Bütün evlilikler aşağı yukarı bu süreci geçirir. Ancak eşler, evlilikle birlikte geçirilen yıllara, yaşanmışlıklara emeğe ve dolayısıyla bütün bunları birlikte yaşadığı eşine saygı duyar ve onun haklarını korumaya çalışır. Doğal olan budur. Yoksa hiçbir aşk ebedi devam edecek mahiyette değildir. Pek çok evliliklerde bahsettiğiniz sorunlar olabilir ancak karşılıklı saygı ve anlayışla ailenin huzuru ve devamı sağlanır. Evliliğinizi eşinize küçük süprizler yaparak monoton olmaktan çıkarabilirsiniz. Bir de aile içinde birlikte bir şeyler yapabilir, paylaşımlarınızı arttırabilir ve birbirinize daha çok vakit ayırabilirsiniz. Hayatımızın bütün alanlarında bu gibi duygular yaşayabilir ve ortamı sıkıcı bulabiliriz. Ancak istersek bu sıkıcı ortamı daha hareketli ve yaşanır hale getirebiliriz. Bu bizim elimizde.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi