Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Dürüstlüğü beni çok etkilemişti

Dürüstlüğü beni çok etkilemişti

* Eşimle evlendiğimde yirmi iki yaşındaydım. O zamanlar eşim de ben de aynı bankada memurduk. Onun dürüstlüğü dindarlığı, insanlığı beni çok etkilemişti. Ama evlendikten sonra insanın talepleri değişiyor. Yani bir kadın olarak eşinizin evin yükünü taşımasını bekliyorsunuz. Evliliğimizin dördüncü yılında ikimizde memuriyetten istifa ettik ve bulunduğumuz şehirde tekstil işlerine girdik. Şu an iki tane mağazamız var, maddi durumumuz iyi. Ama eşim çok pasif olduğundan mağazanın bütün işi benim üstüme kalıyor. Bana güvendiği için, kendini geri çekiyor ama bu beni yoruyor. Bu meseleden dolayı sık sık tartışıyoruz, çocuklarım olmasa ayrılmayı bile düşünebilirdim. Ama şu durumda böyle bir şey düşünemem. Bilmiyorum böyle bir durumda ne yapılabilir.

R. T

Evin hem erkeği hem kadını olmak

*Genellikle hanımlar sorumluluk sahibi güçlü ve kendisine her konuda destek verebilecek bir eşle evlenmek isterler. Bu konuda toplumsal algının da etkisi vardır. Çünkü küçük yaştan itibaren kız çocuklarına kendilerini taşıyabilecek biriyle evlenmeleri telkin edilir. Ancak evliliklerde her şey istediğimiz gibi olmayabilir buna da hazırlıklı olmalıyız.

İfadenizden anladığıma göre eşinizin sorumluluğunu da üzerinize aldınız ve onun eksik bıraktığı alanı telafi etme yoluna gittiniz. Bu sizin için yorucu olsa da siz bir şekilde onu tamamlayama çalışmışsınız. Oysa sorumlulukları tek başına üstlenmemiş olsaydınız belkide onun sorumluluk almasına ve güçlenmesine yardımcı olabilirdiniz. Ama bunu siz üstlendiğiniz için, yorucu bir hayatınız oldu. Bu konuda biraz daha rahat olun ve sorumlulukların bir kısmını eşinize devredin. Eğer size destek sağlamazsa, bunun sizin için çok yorucu olacağını ve ilişkisini etkileyeceğini belirtin.

Çalışmak zorundayım

* On yıldır sözleşmeli memur olarak çalışıyorum. Dört yaşında bir kızım var her sabah onu bakıcıya bırakıyorum akşam geçerken alıyorum. Ama çocuk her sabah arkamdan ağlıyor ve anne gitme diye yalvarıyor. İşe gittiğimde içime bir sıkıntı düşüyor, moralim bozuluyor kendimi çok kötü hissediyorum. Ama tek maaşla geçinmemiz mümkün olmadığından çalışmak durumundayım. Bir anne olarak çocuğumla nasıl ilişki kurmalıyım?

Zamanı iyi yönetmek

*Çalışan anneler çocuklarına vakit ayıramamanın sıkıntısını yaşarlar. Anne çocuğu bakıcıya bırakmıştır ama iyi bakılıp bakılmadığı konusunda endişelidir. İhtiyaç yoksa, anne belli bir yaşa kadar çocuğunun bakımını kendisi üstlenmelidir. Eğer anne çalışmak zorundaysa hafta sonları ve akşamları çocuğa vakit ayırabilir. Bu durumda, annelerin çevik ve düzenli olmaları gerekir. Çünkü kalan zaman azdır ve bu süre içinde çocuklarıyla iyi vakit geçirmelidirler. Size çocuğunuzla geçirdiğiniz vakti kaliteli hale getirmenizi ve çalışmak zorunda olduğunuzu çocuğunuza uygun bir dille izah etmenizi tavsiye ederim. Ancak bunun için zamanı iyi yönetmeniz şart:

Çocuğunuzla birlikte vakit geçirin.

Hafta sonları ortak bir iş yapın ya da birlikte vakit geçirebileceğiniz bir yere gidin.

Çocuğunuzla sohbet edin, onun duygularını öğrenin, kendi hayatınızdan örnekler verin.

Çocuğunuzla birlikte oyun oynayın, kitap okuyun

Yemek yaparken evi temizlerken çocuğunuzla konuşun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi