Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Hatalarını kabul etmiyorlar

Hatalarını kabul etmiyorlar

* İnsanlar çocuklarının eğitimi konusunda sorular soruyorlar, çeşitli kitaplar okuyorlar ve onlara faydalı olabilmek için çaba gösteriyorlar. Ama ben, on yaşındaki kızımı bıraktım, eşimin sorunlarıyla meşgul oluyorum, evde nasıl davranması konusunda ona bilgi veriyorum. Fakat erkekler nedense hatalarını kabul etmek istemiyorlar, kadınların tavsiyelerini gurur meselesi haline getiriyorlar. O yüzden kocama laf anlatamıyorum, sorunlarımı çözemiyorum. Akşam işten çıktıktan sonra, arkadaşlarının toplandığı bir dernek var oraya gidiyor haliyle eve geç geliyor. Bunu söylediğimde "çok yorulduğunu, arkadaşlarıyla biraz sohbet ettiğinde dinlendiğini" söylüyor. Geldiğinde yemeği yiyor, benimle hiç konuşmadan televizyona dalıyor. İnanın saat ikiye kadar televizyon seyrediyor, çoğu zaman koltukta uyuyup kalıyor. Sabahları işe geç gidiyor, söylediğimde "kendi işim değil mi, kimi ilgilendirir" diyor. İnsanlar çocuklarını eğitiyorlar onlara yol yordam öğretiyorlar acaba ben de eşime bir şeyler öğretebilir miyim? Onun hayatına bir şeyler katabilir miyim?

S. K.

Aile çocuğun aynasıdır

* Aile büyükleri çocuklarla ilgili sorunları gündemde tutmaya bayılırlar ve her fırsatta bunları ifade ederler. Çünkü, çocukların ellerinde şekillenmesi gereken varlıklar olduğunu bilirler ve bu konuda fazlasıyla hassas davranırlar. Yani, anne baba olarak onların sorumluluğunu taşıdıklarının farkındadırlar. Bu güzel bir şey. Oysa büyüklerin hataları pek dillendirilmez, genellikle üstü örtülür, kamufle edilir. Halbuki, büyükler çocukların aynasıdır, anne baba nasıl davranıyorsa, nasıl bir hayat sürüyorlarsa, çocuk bunu kendi benliğine katar ve onlar gibi davranmaya başlar.

Okurlarımızın mektuplarını bir bütün olarak dikkate aldığımızda, her zaman bir değiştirme dönüştürme niyetlerinin olduğunu görüyoruz. Oysa çoğu zaman karşımızdaki kişiyi ya da bizi rahatsız eden olumsuz durumu değiştirmeye gücümüz yetmez ve çaresiz kalırız. Burada yapacağımız şey, olumsuzluklarla yaşamayı öğrenebilmektir. Eşinizle konuştuğunuzu fakat onun arkadaşlarıyla görüştüğünde yorgunluğunu unuttuğunu söylediğini belirtmişsiniz. Bu durumda ona anlayış gösterebilir ve yorgunluğunu bu şekilde atmasına yardımcı olabilirsiniz. Olaylara biraz da onun penceresinden bakabilirsiniz, gün içinde yorulan eşiniz, dinlenebilmek için çok sevdiği arkadaşlarının yanını tercih ediyor olabilir. Burada onu olduğu gibi kabul edip, böyle bir ortamda yaşamayı öğrenebilirsiniz, sorunlarla başaçıkma beceresi geliştirebilirsiniz.

Eşinizin geç vakte kadar televizyon seyretmesi aile düzeninizi etkiliyor. Burada aile içinde bazı kuralların oturmadığını görüyoruz. Bu konuda müşterek kararlar alabilir, evde yatış, kalkış ve yemek saatlerini belirleyebilirsiniz. Temel bazı kuralların oturması ailede çocuğun bu kuralları öğrenmesini sağlar. Bu konuda babayı ikna edemeseniz dahi siz kendi imkanlarınızla her ailede bazı kuralların olduğunu çocuğunuza izah edebilirsiniz. Dediğim gibi, diğer sorunlarınız için, şimdilik olayları biraz oluruna bırakmanız daha doğru olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi