Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Yemek konusunda zorlanıyorum

Yemek konusunda zorlanıyorum

* Fatma hanım benim on yaşında bir oğlum var. Küçüklüğünde çok hasta oluyordu, alerjik astımı olduğundan sık sık hastaneye giderdik. Bu yıl daha iyi ama yemek konusunda çok zorlanıyorum. Çok fazla yemek seçiyor, patates kızartması ve makarnadan başka bir şey yemek istemiyor. Diğer yiyecekleri de yemesi için neler yapabilirim? Oğluma yemeklerini zorlamadan yedirmek istiyorum, tavsiyelerinizi bekliyorum.

F. E.

Koz olarak kullanırlar

* Bilindiği üzere, çocuklar yemek yeme konusunu annelerine koz olarak kullanabilirler. Bu dönem çocuk yemekleri ret ederek anneye karşı çıkar, anneyi cezalandırdığına inanır. Burada anne çocuğu zorlar ve bunu bir sorun olarak görmeye başlarsa çocuk annenin duygularını kullanmaya devam eder.

3-6 yaşında ise çocuklar, tat alma konusunda yeni bir süreçten geçerler. Yani belli şeyleri yemeye ve sevmeye başlar. Çocuklar bu dönem genellikle, makarna, patates kızartması, sosis, sucuk gibi şeyleri yemeyi isterler.

Çocuğa sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırabilmek için anneye bazı sorumluluklar düşüyor. Anne bir yaşından sonra çocuğu sofraya oturtmalı ve sofra kurallarını burada öğrenmesini sağlamalıdır. Anne bu süreci dikkate alırsa, çocuk beş altı yaşlarına doğru, ailenin yemek kurallarını öğrenir ve ebeveyniyle birlikte sofraya oturabilir, yemek yiyebilir.

Burada anne çocuğu zorlamamalı, çocuğun sevdiği yemeği alması için seçme hakkı tanımalıdır.

Çocuğunuzun yaşıyla gelişim süreci arasında bir sorun olup olmadığını doktorunuzla görüşün. Eğer bu konuda bir sorun yoksa, yiyecekleri sofraya koyun çocuğu zorlamayın fakat teşvik edin. Bir de bu konuda şu tavsiyelerimizi dikkate alın:

Anne babalara tavsiyeler

Anne çocuğun yemek seçmesini istemiyorsa öncelikle kendisi ona örnek olmalıdır.

Yemeğin, büyüme ve gelişme için gerekli olduğunu çocuğa anlatmalıdır.

Anne çocuğa yemelisin, tabağını bitirmezsen seni cezalandırırım gibi tehdit içeren cümleler kullanmamalıdır.

Çocuk yemek konusunda baskıya maruz kaldıkça ailenin ilgisini çekmek için direnmeye devam edebilir bu nedenle anne yemek saatlerini sıkıcı hale getirmemeli çocuğa baskı yapmamalıdır.

Çocuk ihtiyacı olacak kadar yemeği mutlaka yer, bu nedenle annenin çocuğum açlıktan mahvoldu diye panik yapmasına gerek yok.

Çocuk yemek saatinde sofraya çağırılmalı fakat sürekli yemeğini bitir diye ısrar edilmemelidir.

Aile çocuğun her zaman iştahlı olamayacağını, onun da erişkinler gibi sevdiği ya da sevmediği yemekler olabileceğini bilmelidir.

Çocuk yemek saatinde yemeğini yemiyorsa, az sonra acıkıp bir şeyler istediğinde anne abur cubur vermemeli yemeğin yemek saatinde yenilmesi gerektiğini belirtmelidir.

Anne çocuğa yemezsen hasta olursun gibi abartılı yorumlardan kaçınmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi