Bilal Şahan

Bilal Şahan

MOLLA AÇILIMI ÖZAL PROJESİYDİ

MOLLA AÇILIMI ÖZAL PROJESİYDİ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından “Diyanet’in 2012’ye yönelik en önemli projesi olarak” olarak nitelendirilen “molla açılımı” Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın projelerinden biriydi demek yanlış olmaz.

“Bunu nereden çıkardın?” sorusuna da hemen cevap vereyim. Yeni Türkiye’nin Mimarı Turgut Özal Belgeselini hazırlarken Prof. Dr. Said Yazıcıoğlu ile de röportaj yapmıştık. O konuşmada geçen Özal’ın bir fikri molla açılımına çok benziyordu. Sizinle paylaşmak istedim.

Hükümet özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde teröre karşı halkın sevgisini kazanmış din adamlarıyla birlik olmak istiyor.

Doğru bir yaklaşım ancak yanlış yöntem.

Halkın içinde, onlar gibi yaşayan bir mollaya devletin maaş bağlaması, kadroya alması o kişiyi farklılaştırır. Artık o molla “devletin ağzıyla konuşan” biri haline gelir. Yöre insanı üzerindeki etkinliği de zaman içinde azalır gider.

Özal’ın Başbakanlığı döneminde, 1987 yılında Prof.Dr. Said Yazıcıoğlu Diyanet İşleri Başkanlığına atanır. O dönemde de teröre karşı din unsuru ön plana çıkarılır. Bölgeye “irşad ekipleri” gönderilir.

O dönemi anlatan Yazıcıoğlu, valilerin bu organizasyondan memnun olduğunu, devamlı talep geldiğini belirttikten sonra bölgedeki müftülerle yaptığı bir toplantıda bu konudaki fikirlerini soruyor.

Aldığı cevabı Yazıcığıoğlu’nun ifadeleriyle okuyalım. “O zamanın Diyarbakır Müftüsü’ydü zannediyorum, ‘efendim dedi bir faydası yok.’ Ben de şoke oldum doğrusu. Faydası yoksa niye yapıyoruz ve niye faydası yok? Bana dedikleri ‘Siz gönderiyorsunuz valilik dairelere yazı yazıyor, kamu görevlileri geliyor, oturuyor, dinliyor ve vatandaş kendi arasında diyor ki bize değişik şekilde timler gönderirler, bazen silahlı tim olur bazen din, irşad timi olur gibi bir şekilde kendi aralarında bir değerlendirme yapıyorlar.’ Ben anında, o anda dedim ki, tamam o zaman bu iş bitmiştir.”

ÖZAL’IN FİKRİ

Cumhurbaşkanlığı döneminde de Yazıcıoğlu ile çalışmayı sürdürür Özal. Zaman zaman Köşk’te biraraya gelirler, fikir alışverişinde bulunurlar. Bir görüşmelerinde Diyanet ve din görevlileri hakkında fikirleri açıklar Özal: “Diyanet din görevliliğinin sertifikasını versin. Yani kişileri alsın hangi eğitimden geçmişse, bundan din görevlisi olabilir diye bir belge versin kişiye. Ondan sonra kişi gitsin kendi çalışacağı yeri kendisi bulsun. İhtiyaç olan illere gitsin, müracaat etsin. O illerde Sosyal Dayanışma Vakıfları var malum. Onların içinde müftü de üye. Belki oradan, bir miktar bütçeden pay da aktarılabilinir. Bunlara müracaat edilsin, o kişiyle bir mülakat yapsınlar ve bir yıllığına sözleşmeli olarak bir yere atanmış olsun kişi, din görevlisi.”

Hükümet, eski bakanına danışmalı…



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33