Cemal Nar

Cemal Nar

Kıyam mı Dediniz? 8

Kıyam mı Dediniz? 8

Bir kardeşimiz diyor ki “madem siyasetle olmaz neden kıyam etmiyorsunuz?”

Bir kere biz “siyasetle hiçbir şey olmaz” demiyoruz. Bilakis “bir şeyler, belki de çok şeyler olur, olabilir, ama nihai amaç olmaz, son taş yerine konulmaz” diyoruz. O son taşı yerine ancak onu cidden isteyen ve uğruna bedelini ortaya koyan halk koyar.

Kıyama gelince, onu yazmıştık, iki aşaması vardı. Önce keyfiyet, yani ilim, amel ve ahlak ile İslam insanını, kamil manada Müslüman yetiştirmek, sonra da kemiyet, yani belli bir orandan sonra talebi ortaya koyarak gerekeni yapmak.

Bu konuda ehl-i bid’at’ın “Devrimci Görüş”ü ile ehl-i sünnetin Eş’arî kolunun “Sabırcı Görüş” ve Hanefî ve Maturidî’lerin “Temkinci Görüş”ünü burada yazmıştık. Bu yazıların ilkinin adresi işte: (https://www.habervaktim.com/yazar/40334/islam_hukukunda_isyan_sabirci_gorus.html)

Şimdi biz “temkinci” görüşün sahipleri Hanefî ve Maturidî’lerden olarak “imkan ve şartların oluşumu için bilgi ve tebliğ” devresindeyiz. Bu devrede kıyam olmaz, cebir ve şiddet olmaz. Eğitim, öğretim, tebliğ, irşat, yönlendirme ve yetiştirme ile hazırlanma olur. Soruyu soranı “iyi bir okuyucumuz” olarak biliyoruz, bunu bilmeli ve dolayısıyla sormamalıydı. Kaldı ki biz bu yazıları iş olsun diye yazmıyoruz. Bunu düşününüz lütfen.

Bu arada aramıza giren bazı yabancılar da var. Bizi de davamızı da anlamıyorlar. Onlarınki üzüm yemek değil, bağcı dövmektir. Malum yorumları olduğu gibi kopyalayayım, üsluptaki perişanlık onlara aittir.

Diyorlar ki: “yiyin muhafazakarlar,yiyin sagcilar yiyin! siz bizdensiniz,yiyin! guzel bir anlayis, iyi bir vicdan hesaplasmasi, ne diyelim rahat uyuyun. oyle kimsenin de burada attiginiz muslumanlik, adalet namelerine inanmasini beklemeyin!”

Paşa gönlünüz bilir, İslam’a ister inanın, ister inanmayın. Sonucuna katlanacak olan sizsiniz.

Birisi de diyor ki: “nasıl olurda bunu yazarsınız soldan gelen yemesınde barı sağdan gelen yesın en azından dınıme dokunmaz.nasıl bır zıhnıyetınız var sızn nasılo bır kabullenılmış yenılgı goz yumma kotuluğe karşı zımmı susma.bu mu ıslam ahlakı ve hocalığı ya 30 yıldır memlekete tek basına sol partı gelmedı nerde yasıyn”

Bunlara güzel cevap verenler de var şükür. Onlara teşekkür ederim. Ben de yazsaydım bunları yazardım herhalde. İşte bir iki örnek:

“ne diyor hoca efendi? türkçen yok mu senin? “ nasıl olsa birileri devleti yiyecek, bari dinimize imanımıza zararı olmayanlar yesin” bu sözler zalim sistemi ortaya koymak ve tepki duymaktır. ama daha beterini de istememektir. bunu ancak din düşmanı chp li solcular anlar ama anlamazdan gelir.”

“chp zihniyeti gelmesin de, nasıl olsa birileri devleti yiyecek, bari dinimize imanımıza zararı olmayanlar yesin, bu arada millete de az çok faydalı olurlar nasıl olsa. siz isterseniz “züğürt tesellisi” deyiniz” kim bundan zalimlere destek çıkarıyorsa anlayışını test etsin.bunlar zulme küfre reddiye”

“chp zihniyeti gelmesin de, nasıl olsa birileri devleti yiyecek, bari dinimize imanımıza zararı olmayanlar yesin, bu arada millete de az çok faydalı olurlar nasıl olsa. siz isterseniz “züğürt tesellisi” deyiniz" bunun neresinde "bizim taraf" var? i̇ftira ayıptır..”

Evet, iyilik gördüğümüzde övmeye ve teşvik etmeğe, kötülük gördüğümüzde de yermeye ve uyarmaya devam edeceğiz. Bunu birilerine yaranmak ve aferin almak için yapmayacağız. Yapmamız gerekeni de birileri kınar ve ayıplar diye de terk etmeyeceğiz. Bu bize dinin ve ilmin yüklediği bir sorumluluktur.

Kısacası, amacımız Allah rızası, ölçümüz İslam’dır.

Sonuçta, lehte veya aleyhte fark etmez, edep ve nezaketi gözeterek, hakaret etmeden yorum yapan herkese teşekkürlerimi sunarım. Sağ olsunlar, var olsunlar.

Bilsinler ki “Habervaktim”deki yorumlarını okuyorum ve kendi içimde değerlendiriyorum. İhtiyaç duyduğum zaman da işte görüyorsunuz ki bu değerlendirmelerimi dışa da vuruyorum.

Allah Teâlâ bütün bir ümmet olarak yâr ve yardımcımız olsun. Hidayet ve istikamette eylesin. Bilerek veya bilmeyerek imandan sonra küfre, şirke ve nifaka düşürmesin.

Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cemal Nar Arşivi