Kutlu Doğum, Kutlu Peygamber
Muhterem Müslümanlar!
Bu akşam, akşam vaktinin girmesiyle birlikte mübarek Mevlid Kandili başlıyor. Mevlid Kandili, âlemlere rahmet Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimizin doğduğu gecedir. Kameri takvime göre Peygamberimiz Efendimiz 12 Rebiulevvel 571 tarihinde dünyayı şereflendirmişlerdir.
Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.) Allah'ın "... Ancak O, Allah'ın Rasûlü ve peygamberlerin sonuncusudur." (Ahzab, 40) ayetiyle bildirdiği gibi insanlar için son peygamber olarak gönderilen, Allah'ın en son hak kitabını vahyettiği
· Güzel ahlâkı,
·Takvası,
·Allah (c.c.)'a olan yakınlığı ile
·İnsanlara örnek kıldığı,
·Allah'ın dostu,
·Rabbimizin katında üstünlüğü olan,
·Mü'minlerin de dostu,
·En yakını ve velisidir.
·Müslümanlar olarak bizler:
·Kur'an'a tam tabi olmakla
·Peygamberimiz (s.a.v.)'in sünnetine uymakla,
·O'nun gösterdiği çabanın bir benzeri ile,
·Nur Suresi'nin 55'inci ayetinin gereği olarak, Kur'an ahlakını tüm dünyaya yaymaya çalışmakla,
·Ahlakça ve tavırca gücümüz yettiğince Peygamberimiz (s.a.v.)'e benzemeye çalışmakla mükellefiz.
Zikrettiğimiz âyetin meali şudur:
"Allah, içinizden iman edenlere ve Salih amellerde bulunanlara va'detmiştir: Hiç şüphesiz onlardan öncekileri nasıl "güç ve iktidar sahibi" kıldıysa, onları da yeryüzünde "güç ve iktidar sahibi" kılacak, kendileri için seçip beğendiği dinlerini kendilerine yerleşik kılıp sağlamlaştıracak ve onları korkularından sonra güvenliğe çevirecektir. Onlar, yalnızca bana ibadet ederler ve bana hiçbir şeyi ortak koşmazlar. Kim bundan sonra inkar ederse, işte onlar fasıktır." (Nur Suresi, 55)
Muhterem Müslümanlar!
Peygamberimiz (s.a.v)'in doğum yıldönümünü anmak:
·O'nun elçiliğini,
·Yüksek ahlakını anmak ve
·Sünnettine uyma kararlılığımızı tazelemektir.
·Allah'ın: "Ve şüphesiz Sen pek büyük bir ahlak üzerindesin..." (Kalem Suresi, 4) ayetiyle övdüğü Rasülüllah'ın üstün ahlakıyla ahlaklanmaya çalışmaktır.
Kutlu Doğum ayında her yıl Efendimiz'i tanımanın detaylı bir tarafına dikkatimizi vermeliyiz. Mesela, Peygamberimiz Efendimiz Kur'an'da hangi özellikleriyle sunulmuş, özellikle bunu öne çıkarmış; bunu herkesin hassaten bilmesinde zaruret vardır.
Kur'an-ı Kerim'i baştan sona Peygamberimizi tanıtan vasıflarıyla tefekkür ede ede okumalıyız. Bunu başarabilirsek Kur'an-ı Kerim'de Rabbimiz'in Efendimiz'i nasıl tanıtmış; meselenin özüne dönebilirsek bunu öğrenmiş olacağız.
Bu vesile ile yapılan etkinlikler İslam'ı, insanların tanıması ve bilmesi için kayda değer birer fırsat olur.
Aile hayatımızda Nebevi terbiyeden nasipsizliğimizi giderip bu toplantılar vesilesiyle Peygamber (s.a.v.) Efendimiz'e benzemenin kapısını açmalıyız... Peygamberimiz beşer olduğuna göre, O'nun insani yaşantısını anlamak ve anlatmak lazım.
Peygamberimiz'i anlayarak anmak hedefimiz olmalıdır. Asıl önemli olan bütün senenin yükünü kaldıracak bir iman enerjisini Efendimiz'in tarzından alabilme adımını atabilmektir. İşte mesele budur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.