Erdal Şafak

Erdal Şafak

SDF, homeless

SDF, homeless

Bugün NATO Karargâhı'ndaki bir bilgilendirme toplantısına katılmak için Brüksel'e uçuyorum.
Ama inanın ayaklarım geri geri gidiyor.
Çünkü bu mevsimde Avrupa ülkelerinde ve ABD'de dolaşmaktan zerrece hoşlanmıyorum.
Fransızlar'ın "SDF" (Sans Domicile Fixe), Amerikalılar'ın "Homeless" dedikleri evsiz-barksızlar yüzünden.
Avrupa ve ABD'deki evsizbarksızlar bizdekiler gibi değil. Bizde sokakta yaşayanların ezici çoğunluğunu evden kaçmış ya da kovulmuş çocuklar, gençler oluşturuyor. Ayrıca birkaç trafik ışığı dışında "Görülebilir" değiller. Avrupa ve ABD'deki evsiz-barksızların çoğu ise orta yaşın üstünde, işlerini, evlerini, ailelerini yitirmiş, bir anda toplumdan dışlanıp kendilerini sokakta bulmuş kişiler... Caddelerde adım başı karşılaşabilirsiniz onlarla.
Yanı başlarında "Can arkadaşları" birer köpekle bir köşeye büzülmüş olarak.
Yaşadıkları acıyı köpeklerinin gözlerindeki hüzünden anlayabilirsiniz.
Kış ayları onlar için trajedi içinde trajedi oluyor. Hele son 10 yılın en serti denilen bu kış... Son bir haftada Avrupa ülkelerinde 400'ü aşkın kişi soğuktan donarak öldü. Kurbanların hemen hepsi de "SDF"ler, "Homeless"ler, evsiz-barksızlar.
***
"SDF"ler, "Homeless"ler asla dilenmezler.
Gururlarına ve onurlarına düşkündürler.
Acıyıp diyelim ki, 20 avro veya 10 dolar vermeye kalktığınızda pek çoğu reddeder.
Bu mevsimde ne zaman bir Avrupa ülkesine veya ABD'ye gitmek zorunda kalsam evsiz-barksızlar ile ilgilenmek için mutlaka zaman ayırırım. Cebime 5 avroluk veya 5 dolarlık banknotlar hazırlarım.
Ayrıca kaldığım otelin mutfağına koca bir paket sandviç yaptırırım.
Sonra sokağa çıkarım. Hiç değilse 10 kadar evsiz-barksızın yanına iki sandviç (Biri kendisi, öbürü köpeği için) ve rencide etmemeye özen göstererek bir 5 avroluk veya 5 dolarlık banknot bırakırım.
Hayır; vicdanımı rahatlatmak için değil; çocukluğunda çok acı ve yokluk çeken biri olarak onların trajedisini bildiğim için...
***

36 saatlik Brüksel gezimde de birkaç "SDF"ye hiç değilse bir öğünlük destek için vakit ve imkân ayıracağım; hazırlıklarımı yaptım.
Brüksel bu konuda ya da sorunda örneğin Paris'e göre daha iyi durumda.
Son sayımlara göre 2 bin dolayında evsizbarksız var. Paris'te bu sayı 30 bine ulaşıyor.
Tüm Fransa'da ise 100 binin üstünde.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Bu çağda Fransa gibi bir ülkede binlerce kişinin sokakta yaşaması ahlaksızlıktır, utançtır" demiş ve 5 yıllık görev süresinin sonundan önce "SDF" sayısını sıfırlayacağına söz vermişti. 5 yılı doldu; "SDF"ler sıfırlanmak yerine daha da arttı, iyice arttı. Ve şimdi onların trajedisini gündeme getirmemek için çırpınıp duruyor.
Batı'da "SDF"ler, "Homeless"ler sorununun bu denli büyümesinde toplumsal dayanışmanın zayıflamasının, insanların bencilleşmesinin ve vicdanlarının sesine sağırlaşmalarının da önemli bir payı var. Liberal kapitalizm böyle bir şey işte...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdal Şafak Arşivi