M. Emin Parlaktürk

M. Emin Parlaktürk

Yeni Bir Eser: “Hayat Kaynağı Kur’an Tefsiri”

Yeni Bir Eser: “Hayat Kaynağı Kur’an Tefsiri”

“Kur’an hayat kitabıdır; hayatı düzenlemek, yeniden rayına oturtmak için indirilmiştir. İndirilen önceki kitapların amacı da budur.” diyerek başlıyor tefsirine Prof.Dr.M.Said Şimşek.

Uzun süredir merakla beklenen 5 ciltlik Kur’an tefsiri, Beyan Yayınları’nın 530.kitabı olarak elimize ulaştı. Kur’an’la ilgilenen herkesin yakından tanıdığı Şimşek hoca, çok velûd bir ilim adamı olmasına rağmen, kitabında kendini iki paragrafla ifade edecek kadar da tevazû sahibi.

***
Sait hocamız, neredeyse yarım asırdır İslami ilimlerle ve özellikle de Kur’an-ı Kerim’le haşır neşir olan bir bilim adamı. Kendisinin, okul yıllarından bu yana Arapçadan Türkçeye çok sayıda kitap tercümesi var. Değişik dergilerde yayımlanan pek çok makalesi mevcut. Ayrıca, tefsir alanında yayımlanmış her biri üniversitelerde kaynak kitap olarak kabul edilen telif eserlere sahip. Ama, bu Kur’an Tefsiri kanaatimce hepsinin üzerine konmuş bir taç konumunda.

Halen Konya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalında öğretim üyesi olan Prof. Şimşek, tefsirinin önsözünde: “Esasen tefsir yazmayı çok öncelerden düşünmüştüm. Ama niyetimi fiiliyata her geçirmek istediğimde ‘daha çok birikime ihtiyacım var’ diyerek erteledim. Zamanla bunun sonunun gelmeyeceğini anladım. Daha da ertelersem belki de düşüncemi asla gerçekleştiremeyecektim.” diyerek, onbir yıl önce başladığı bu çalışmayı noktalamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiriyor.

***
Şüphesiz dilimizde yayımlanmış çok değerli tefsir kitapları var. Özellikle son yıllarda hem tercüme hem telif olarak oldukça zengin bir tefsir kitaplığına sahip olduk. Her birinin farklı yönleri ve özellikleri var. Ancak, çoğu tefsirler birbirinin görüşlerini naklettikleri için orijinal olmaktan uzak, yani rivayet tefsiri olmaktan öteye geçmiyorlar.

30 yıldan bu yana yakından tanıdığım, Kur’an’a vukûfiyet ve bilgi birikiminden çokça yararlandığım Said hocamızın bu tefsiri, kendisinin de ifade ettiği gibi ekol ve şahıs olarak kimsenin etkisinde kalmadan yazılan kendine has bir tefsir olma özelliğinde.

Bugüne kadar okuduklarını ve hayattan edindiği birikimlerini Kur’an metniyle test ederek vüs’ati miktarınca anladıklarını tefsirine yazdığını söyleyen müellifin bu çalışması, kitabın orijinal olmasını da sağlıyor.

Erbab-ı ilimce malum olduğu gibi, her asırda Kur’an’ın yeniden anlaşılması ve yazılması gerekir. Bunun için ehliyetli ve yetkin İslam alimlerine ihtiyaç var. Şayet, sadece geçmişi nakletmek ve söylenenleri tekrar etmek yeterli olsaydı, İslam her asra hitap etmekten uzak bir din halinde kalırdı.

***
İslam’ı asrın idrakine söyletmek için, ilhamı Kur’an’dan almak lazımdır. Bunun için de, Kur’an’ı iyi anlamanın yanında, zamanı iyi okumak, sosyal ve siyasal hayatı iyi bilmek ve dünyada yaşanan olaylara vakıf olmak gerekir. Bu gözlem ve bilgileri Kur’an ayetleriyle değerlendirdiğiniz zaman ortaya çıkacak sonuç; asrın reçetesi olur.

Kur’an-ı Kerim’i bu çerçevede anlamaya büyük katkı sağlayacağına inandığım “Hayat Kaynağı Kur’an Tefsiri”ni okuyucularıma güvenle tavsiye ediyor, İslam dünyasına kazandırdığı bu kıymetli eseri sebebiyle de müellifini tebrik ediyorum.

***
NOT: Fenerbahçe Yönetimi’nin, Şükrü Saracoğlu Stadı'na mescit açmaya karar verdiğini, sporcuların kaldığı tesislere de açma niyetinde olduklarını memnuniyetle öğrendik.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Parlaktürk Arşivi