Serdar Arseven

Serdar Arseven

Boksör, sıkıştığı köşeden çıktı!..

Boksör, sıkıştığı köşeden çıktı!..

GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ile yardımcıları Talat Akay, Fevzi Şimdi ve Mehmet Çelik misafirimiz...
Güneydoğu’dan geldiler, kısmetse Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek’i, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da aralarında bulunduğu bazı bakanları birlikte ziyaret edeceğiz...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, “Fahri Şanlıurfalı” olmasından dolayı özellikle ziyaret edileceklerden.

•

Ziyaretler öncesinde, “Hakan Fidan ve MİT” rumuzlu son gelişmelere nasıl baktıklarını sorduk, Güneydoğu’yu, PKK- KCK’yı hatta MİT’i çok iyi bilen meslektaşlarımıza...
Zeynel Abidin Kıymaz:

“Türk devlet yapısı, çeşitli güç odakları ve istihbarat kuruluşları tarafından adeta kalbura çevrilmiş. At izi ile it izi birbirine karışmış!.. İstihbaratta çok başlılık sona ermeli. MİT, sivilleştirilmeli. Suç işleyen, MİT Başkanı da olsa hesap verebilmeli.”
Soralım:

“Hakan Fidan hakkında ne düşünüyorsunuz?..”
Zeynel Abidin Kıymaz:

“Sivilleşmede önemli bir isim. Arkasında kamuoyu desteği de var. Ben bir ilkeden bahsediyorum; MİT Başkanı da olsa, yargı önüne çıkmalı diyorum. Hakan Fidan meselesi değil; Hakan Fidan takdir ettiğim bir isim. Ancak önemli olan prensip!..”

•

Yine soralım:
“Hakan Fidan’ın başında bulunduğu MİT son zamanlarda PKK-KCK terör örgütünü hayli sıkıştırmıştı... Siz bölgeyi daha iyi biliyorsunuz... Doğru mu, sıkıştırma durumları var mıydı?..”

Zeynel Abidin Kıymaz:
“Evet, devlet, 1-0 önde bu sefer. İlk defa kararlı bir tutum sergileniyor. Hükümet, MİT; PKK-KCK ile arazideki mücadelede başarılı olmaya başladı. İşin sosyal mücadele boyutu da iyi gidiyor. Aman dikkat; PKK-KCK’nın tabanının erimeye başladığı bu süreçte, sosyal politikalara devam etmek şart. Hükümetin açıklayacağı teşvik paketi önemli... Güneydoğu insanına terapi gerekiyor... Psikolojileri bozuk... Uzun yıllar sıkıyönetim, olağanüstü hal, çift taraflı baskı, işkenceler, faili meçhuller... Toplum psikolojisi cidden çok bozuk!..”

•
“Güneydoğu’dan bakınca hükümet nasıl görünüyor?.. Başarılı mı, sıkıntılı mı, geleceği parlak mı, karanlık mı?..”

Zeynel Abidin Kıymaz:
“AK Parti Güneydoğu’dan iyi oy aldı. Sandık güvenliği sağlanabilseydi daha da fazla alırdı. Kendilerine çok güvendik ama durum biraz sıkıntıya girdi. Yeni Anayasa için hâlâ uygun olan zemini, Türkiye her zaman bulamayabilir. Ümitler biraz azaldı ama bitmedi!.. Yeni Anayasa.. Hemen şimdi!.. Bu iş ertelenemez noktaya geldi. Fazla konuşuldu, icraat yok!..”

•

Kıymaz’ın “boks maçı” örneği ilginç:
“Boks maçını düşünün; rakibini köşeye sıkıştırmışsın... Orada yapman gereken, indirici darbeleri birbiri ardına vurmak ve nakavta gitmektir. Eğer, biraz duracak, kararsızlık gösterecek olursan, gong çalar... Rakip, dinlenme arasında kendisini toparlar... Ve bu sefer iş sıkıntıya girer... Hükümet de statükoyu köşeye sıkıştırmışken, tereddüt etti... Bu tereddüt hâlâ sürüyor. Statüko, ‘gonga’ kapak atmayı başardı... Sıkıntılı bir durum var... Hemen toparlanmak gerekiyor!.. AK Parti grubu da çok yetersiz. Her şeyi Sayın Başbakan’dan bekliyorlar.”

•

“Suriye politikamız konusunda ne düşünüyorsunuz?..”
Zeynel Abidin Kıymaz:

“Baas rejiminin yaptığını kabullenmek mümkün değil. Ancak, ABD güdümlü politikalar izlendiği kanaati de yıkılmalı. Maalesef, ama gerçek ama değil; toplumla böyle bir kanaat yerleşiyor... Bir yandan böyle oluyor, bir yandan da bir muhalif albay, eski MİT görevlileri tarafından Türkiye’den kaçırılıyor ve Esad’a teslim ediliyor... Orada da idam ediliyor!.. Bu yüz kızartıcı bir durum. Evet, Hakan Fidan temiz, gelecek vaat ediyor, iyi insan... Ama MİT içerisinde, ‘sivilleşmenin’ sağlanmamasından dolayı sıkıntılı işler yapıldığı anlaşılıyor!..
Suriye politikasına gelince; Türkiye hakem rolünde olmalı, taraf rolünde değil!.. Türkiye, devletler arasında tarafsız olmalı... Daha doğrusu, sadece Türkiye ve Suriye halklarının tarafında olmalı!.. BAAS rejiminin gitmesi şart... Ve ABD-İsrail ittifakının da gelmemesi şart!.. Türkiye birçok yönden çok sıkışmış durumda; bugünleri aşabilirsek yol açık.”

“Aşamazsak?..”
Zeynel Abidin Kıymaz:

“Fena!.. Irak’ta mezhep çatışması tehlikesi var. Hürmüz’de abluka... Suriye’de büyük karışıklıklar... Ve Türkiye’de ayağa kalkmaya çalışan statüko!.. 2012 çok zor bir yıl... Allah, Sayın Başbakan’ımıza şifa versin.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serdar Arseven Arşivi