Engin Ardıç

Engin Ardıç

Selimiye de ne güzel otel olur

Selimiye de ne güzel otel olur

Kışlalar,il merkezlerinden banliyölere taşınıyor. Uygulama büyük şehirlerden başlayacakmış. Böylece, hiçbir ileri ülkede kalmayan "şehir içinde asker görüntüsüne" son verilecek.
Eh, tanklar nasıl olsa uzaktan geliyorlar darbelerde marbelerde, şehir içinde kışlaya artık gerek yok. Hiçkimse piyadeyle darbe yapmaya kalkacak kadar çağdışı değil. Muhtıralar bile elektronik ortamlarda veriliyor.
Kışlaların yerine konut, işyeri gibi binalar yapılacakmış.
Örneğin Selimiye Kışlası'nın konumu, başkent artık İstanbul olmadığı için, "düşman donanmasını tutacak" üstünlükte bulunmaktan çıkmıştı, uzun zamandır "kadük" sayılırdı.
Herhalde Selimiye'yi yıkacak değiller!
"İşkencehane"
olarak anısı büyüktür darbe dönemlerinden!
Otel yapılmasını öneririm.
Postalcı basın buna da karşı çıksın.
Öyle ya, oradan ne Faik Türünler, ne Haydar Saltıklar, ne Çevik Birler gelip geçmiştir...
En büyük yaygarayı da sıkıyönetim dönemlerinde orada yatmış "eski solcular-yeni faşistler" koparırlarsa tadından yenmez.
"Müze olsun" diyebilirler, bu da aşırı kaçar. Müze yaparsan içini neyle, nasıl dolduracaksın?
"Kültür merkezi" de olmaz, bu şehirde bu kadar kültür merkezini besleyecek kültür yok! Aynı anda kaç sergi açabilirsiniz, kaç operalık kadronuz vardır?
Selimiye Kışlası mükemmel otel olur.
Manzara muhteşem, bina tarihi bina, oda sayısı bol... Daha ne?
Elbette arkaya ya da avluya bakan odalar daha ucuz olacaktır. Birinci Ordu Komutanı'nın makam odasından da "kral dairesi" olarak yararlanılabilir ki bu pek de eski gerçeğe aykırı sayılmayacaktır. Balaylarını o odada geçiren çiftlerin kahkahaları, Faik Türün'ü görünce tir tir titreyen duvarlarda yankılansın...
Ne yani, Sultanahmet Hapisanesi'ni otel yaptık da Selimiye Kışlası'nı mı yapamayacağız?
Gerçi "Osmanlı mimarisi" olarak bildiğimiz yapı aslında dönemin İsveç mimarisidir ama inşaat tarihi 1794, yanınca yeniden yapımı 1827...
Herhalde İnönü'nün has adamı Lütfi Kırdar'ın "Osmanlı kışlası" diye yıktığı Taksim Topçu Kışlası gibi yıkılacak değildir. İktidarda CHP yoktur.
Upuzun bir alışveriş merkezi de yapılabilir ama müşteriye yorucu olacaktır (iki arkadaş orada askerlik yaparlarmış da devre boyunca birbirlerini görmezlermiş, eskiler böyle derlerdi...)
En iyisi otel...
"Pis kapitalistler" bu işten bir şekilde para kazanırlar ama dükkâncı kapitalist kazanacağına otelci kapitalist kazanır.
Sonra belki sıra, bazı devlet dairelerini Yıldız Sarayı gibi yerlerden daha makul yerlere taşımaya da gelir. (Yıldız Sarayı'nın uzun süre Kara Harp Akademisi yani kurmay okulu olarak kullanıldığını bilir miydiniz? Acaba İttihatçı bürokrasi, Abdülhamid'in anısından bu suretle sembolik bir intikam mı alıyordu?)
Hadi postalcılar, karşı çıkın... Selimiye gibi yerlerin kışla olarak kalmalarını savunun.
Protesto gösterisi düzenleyin.
Yanınızda yumurta da getirin, belediyeciler de sucuk alırlar, kumanya olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Engin Ardıç Arşivi