Fehmi Koru

Fehmi Koru

Hitler’li reklâm aslında neyin reklâmı?

Hitler’li reklâm aslında neyin reklâmı?

Hep tartışılan kampanyalarıyla tanınırmış; arşivlik filmlerden çıkarılmış emirler yağdıran Hitler görüntüsüne tanıtımını üstlendiği şampuanı tavsiye ettiren reklâm ajansı için bu bilgiyi sunuyor gazeteler... “Amacımız Hitler’i maskara etmekti”diyen ajans sahibinin zekâsını övmek için Sarkozy ile Merkel’i öpüştüren Benetton reklâmına başvuran bile çıktı.



Sonunda Hitler’li reklâm kampanyasını yine reklâm ajansı durdurdu. Gerekçe? Gerekçeyi dünkü Hürriyet’te ajans sahibinin ağzından okudum: “Geçen gün Neve Şalom Sinagogu’nda eski patronum İzador Baruh’un cenazesinin ardından yapılan‘Lütfen en fazla 5’erli gruplar halinde çıkın ve hemen dağılın’ anonsu beni çok etkiledi. Azınlık olmanın güçlüğünü fazlasıyla hissettim. Biliyorsunuz orası saldırıya uğramış bir sinagog. Reklâmı durdurma kararımın arkasında bu var.”



Dün baktım, dünyanın dört bir tarafında çıkmış, Türkiye’de ‘anti-Semitizm’in yaygınlığına Hitler’li reklâmı kanıt olarak sunan haber sayısı binleri bulmuştu. ABD merkezli, anti-Semitizm ile mücadelede en ön safta bulunan Anti-Defamation League(ADL) kurumunun başkanı Abraham Foxman da, reklâm kampanyasını durdurduğu için Türk hükümetine teşekkür etmiş...



ADL kayıtlarına Türkiye’deki Yahudi düşmanlığına yeni bir örnek olarak geçtiği anlaşılıyor Hitler’li reklâmın...



Ülkemizde en çok satan kitapların Hitler’in ‘Kavgam’ı ile uyduruk ‘Siyon Önderlerinin Protokolleri’ olduğuna inanıldığını biliyor musunuz? Çok satanlar listelerinde bu kitapların isimleri geçmiyor; ancak her iki kitabın birkaç yıl önce (2005) birdenbire merkezi yerlerdeki kitapçılarda görünür raflara yerleştirildiklerini iyi hatırlıyorum.



Görünür hale geldikleri için satın alan çıkmış mıdır, bilemem, ancak o günlerden hatıra Türkiye’yi ‘anti-Semitizm’ ile suçlayan, Ak Parti hükümetini bu konuda duyarsız davrandığı için eleştiren yüzlerce makale arşivlerde duruyor.



‘Kavgam’ ile ‘Siyon Önderleri’ kitaplarını hangi el vitrinlere çıkarmıştı, araştırılmadı; ancak ürettiği şampuanı pazarlama taktiği olarak Hitler’i kullanan şirket ile reklâm filmini hazırlayan ajans biliniyor. ‘Musevi cemaatinin güvenliği’ endişesiyle reklâmı kaldırmaları büyük âlicenaplık; tabii hangi dürtülerle Hitler’li reklâmı hazırladıklarını da açıklamaları şartıyla...



Bu nokta önemli. Reklâm ajansının sahibi mesleğe İzador Baruh’un yanında başladığını söylüyor; onun yanındaki mesaisi sırasında ‘azınlık olmanın güçlüğünü’ öğrenememiş de sinagogtaki cenaze törenindeki anonsla ayılmış... Reklâmı içinHitler’e başvuran şirketin sahibi Hitler’li reklâmın nelere yol açacağını nasıl olmuş da hesap edememiş? Yoksa Almanya’da doğmuş ve 19 yaşına kadar orada yaşamış bir Türk olduğu halde, o da mı ‘azınlık olmanın güçlüğünü’ bilmiyormuş?



Reklâmı hiç sorgulamadan kabul eden medya yöneticilerini de unutmuş değilim...



Ne olacak şimdi? “Nasıl olsa reklâm durduruldu” deyip üzerine bir bardak soğuk su mu içeceğiz? Ülkemizde yaşayan Musevi vatandaşları tedirginliğe sürükleme densizliğine ek olarak, Türkiye’nin dünyanın dört bir tarafında hak etmediği halde ‘anti-Semitik’ damgası yemesine sebebiyet vermesi hiç mi sorun edilmeyecek? Yoksa “Ne iyi insanlarmış, kampanyayı durdurdular” diye kendilerine teşekkür mü edilecek?



Bekleyelim bakalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fehmi Koru Arşivi