Kıvanç Tığlı

Kıvanç Tığlı

Çocuğum okulda başarısız, neler yapmalıyım?

Çocuğum okulda başarısız, neler yapmalıyım?

Kemal, sekiz yaşında ilkokul ikinci sınıfta okuyan bir öğrenciydi. Kemal, öğretmeninin ısrarı üzerine eğitim merkezimize gelmişti. Derse dikkatini veremiyordu, verimli ders çalışma yollarını bilmiyordu. Okuması yavaş ve hatalıydı. Yazı yazarken noktalama işaretlerine dikkat etmiyor, eksik ve hatalı yazıyordu. Bazı harfleri karıştırıyordu. Öğretmeni, Kemal’in derste dalıp gittiğini, aklının sanki başka yerde olduğunu söylüyordu.
Kemal’e öncelikle Wisc-r zeka testi uyguladım. Sözel ile performans zeka bölümü arasında önemli bir puan farkı vardı. Öğrencinin performans puanı, sözel puanına göre daha yüksekti. Yani Kemal’in zekası normaldi, kendisinde öğrenme güçlüğü vardı. Bu yüzden yaşıtlarına göre daha geç ve güç öğreniyordu. Test sonuçları aileyle ve öğrencimin öğretmeniyle paylaşıldı. Kemal ile öncelikle haftada bir, daha sonraları iki haftada bir bireysel eğitim seansları yaptık. Bu seanslarda, Kemal’in dikkat, işitsel hafıza, görsel algı, görsel hafızasını geliştirici faaliyetler yaptık. Kemal’in kısa süre içinde, okuması hızlandı, yazım yanlışları düzeldi, derslere karşı daha ilgili olmaya başladı.
Değerli okuyucularım, bazı öğrencilerimizin zekası normal olduğu halde, derslerinde başarı gösteremiyorlar. Öğrenme güçlüğü denilen bu bulgu, beyindeki bir sorundan kaynaklanır. Beynin bölümleri, birbiriyle yeterli iletişim kuramamakta ya da bilgiyi uygun bir şekilde transfer edememektedir. Temelde eksik olan unsurlar, (dikkat, dil, öğrenme, görsel algılayış) birçok yeteneği etkilemektedir. Bunlar arasında okuma-yazma, aritmetik, dinleme, konuşma ve anlama sayılabilir. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar, genelde bunlardan birkaçında sorun yaşarlar.
Her ebeveyn, çocuğunun okulda başarılı olmasını ister. Çocuğunun okul başarısızlığı konusunda her anne-babanın olumsuz birtakım kaygıları vardır; acaba çocuğumun öğrenme ile ilgili bir sıkıntısı mı var? Ders dışında başka şeylerle fazla mı ilgileniyor? Neden derslerine kendini veremiyor, acaba bilmediğim, benden sakladığı önemli bir sıkıntısı mı var? Yoksa zekasında mı bir sorun var? Hemen zeka testi yaptırayım da rahatlayayım gibi...
Eğer çocuğunuzun okuldaki başarısızlığı uzun süreden beri devam ediyorsa bir psikolog tarafından mutlaka değerlendirilmelidir. Başarısı düşük çocukların, örnek vakada anlattığımız gibi öğrenme güçlüğü olabilir. Daha önce tanısı konmamış dikkati yoğunlaştırmakla ilgili sorunlar (dikkat eksikliği), görsel ve işitsel hafıza sorunları veya harfleri ters algılamaktan (disleksi)kaynaklanan sorunlar olabilir. Ayrıca mevcut eğitim sistemimizde çocuğun ergenlik dönemi başlangıcına denk düşen SBS ve OKS gibi öğrencinin eğitim rotasını belirleyen önemli sınavların oluşturduğu kaygı, öğrencide dersler mi yoksa sınavlar mı ikilemini ortaya çıkartabilir. Bazen de aile içi iletişimin bozuk olması, anne-baba arasında kavgalı huzursuz bir ortam olması, sıkıntı, stres, depresyon gibi durumlarda ders başarısı düşer. Bazı öğrenciler de nasıl ders çalışılacağını bilmez, verimsiz çalışırlar. Bu yüzden başarısız olabilirler.
Çocuklarınızın okulda başarılı olması için; onlara öncelikle bol sevgi vermeli ve güvenli destekleyici, düzenli bir aile ortamı sunmalıyız. Düzenli aile ortamı; herkesin sorumluluklarının net ve düzenli olarak yerine getirildiği, iletişimin yoğun ve açık olduğu ortam demektir.
Çocuğu başarılı olma yönünde güdülemek için onu her şeyden önce yüreklendirmek gerekir. Eğer ebeveyn, çocuğunun başaracağına inanırsa ve bunu çocuğuna aktarabilirse, çocuğun başarısı için kendisinden beklentisi de yüksek olur, kendine daha çok güvenir.
Ayrıca çocuğunun başaracağına inanan ve bunu ona ifade eden anne baba, başarısızlık halinde de dünyanın sonu olmuycağını, çocuğuna hissettirmelidir. Ona böyle bir durumda yaklaşımımız şöyle olmalı; “Yavrum sen elinden geleni yaptın, beraber de çalıştık. Ama bu sınavda düşük not aldın. Acaba hangi soruları yapamadın, nerede sıkıntı yaşadın? Neyse bu sefer düşük aldın, önemli değil bir sonraki sınava daha iyi çalışırsın, üzülme” demek ona destek vermek önemlidir.
Öğrenilen bilgilerin uzun süre hafızada kalması için “tekrar” çok önemlidir. Tekrar programı şöyle yapılmalı;
Öğrenme çalışmasının hemen sonrasında yapılacak 10 dakikalık bir tekrar, hatırlanan miktarın bir gün korunmasını sağlar. Öğrenme çalışmasından 24 saat sonra yapılan tekrar, bilgilerin belleğe daha etkili biçimde yerleşmesini sağlar. Haftalık yapılan tekrar, bilgilerin pekişmesini ve bellekte daha uzun süre saklanmasını sağlar. Öğrenilenlerin 1 ay sonra tekrarlanması, bilgilerin uzun süreli bellekte son derce güçlü bir şekilde yerleşmesini sağlar.
Öğrenci dersi çok iyi dinlemeli, dersi dinlerken not almalı. Bu notları eve geldikten sonra temize çekmeli, yani tekrar yazmalı. Konuyu iyice kavrayıp, konu ile ilgili değişik kaynaklardan bol bol soru çözmelidir. Çalışsa bile anlıyamadığı dersler ile ilgili mutlaka bir yardım almalıdır. Çoğu devlet okullarında bazı derslerden kurslar açılıyor ve bunların çok faydası oluyor.
Çocuğunuza sorumluluklarını yapana kadar keyif aldığı şeyleri ertelemesini öğretmelisiniz. Ev ödevinden veya ders çalıştıktan sonra TV izleyebileceğini, internete girebileceğini ya da oyun oynayabileceğini vurgulayın. Çaba sarf ettiğinde ve ödevlerini tamamladığında çocuğunuzu överek ödüllendirin.
Ders çalışırken küçük zaman dilimlerinden başlamasını ve zamanla ders çalışma süresini artırmasını hedefleyin.
Çocuklarımızın okulda başarılı olması duasıyla Allah’a emanet olunuz.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN-PSİKOTERAPİST
DNŞ TEL: 0 212 503 79 95-0 506 401 79 91

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kıvanç Tığlı Arşivi